Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoce na krku aneb půst (ne)končí

Velikonoce

Jak jsem dopadla po osmi týdnech půstu? Jak se žije samotnému vegetariánu/veganu mezi samými masožrouty? A šly kila dolů? Zkušenosti se mají předávat a pro mě je nejjednodušší napsat na blog.

Ze všeho nejvíce mě překvapily reakce okolí. Jo, očekávala jsem přemlouvání a fráze typu „Ále prosímtě, tak pro dnešek si dej. Jenom kousek tě přece nezabije.“ A ono nic. S přirozenou samozřejmostí můj půst všichni respektovali… při rodinné oslavě, v restauraci, při návštěvě i při dámském dýchánku v Ebisu. Ten byl mimochodem celkem zklamáním. Zobla jsem si studené osmažené hlívy, kimchi, snědla skoro celou misku restované zeleniny a pak to celé korunovala mexickým vegan koláčkem z cukrářství Martinák, co je hned nad Ebisu a mělo zrovna otevřeno přesčas. Všechno to bylo děsivě pálivé a podle mě kromě pikantnosti bez chuti. Ale zpět k půstu.

Plánujte a užívejte

Ze zásady trvám na surovinové jednoduchosti a kvůli půstu jsem potřebovala nepoužít přitom nic živočišného původu (kromě másla a ryb, co jsem si dovolila), ale taky necpát se úplně raw (protože to mému tělu nesedí) a ještě se vyhnout cukru a sóji. Byl to trochu boj při propojování jídelníčku mého a zbytku rodiny. Chce to čas na orientaci a plánovaní. Pak je třeba počítat s časem stráveným v kuchyni. Trvám ale na tom, že v kuchyni se musíte ukázat tak jako tak. Přitom namazat a obložit rohlík trvá téměř stejně jako uvařit slušnou kaši. Kaše tělo posílí líp, než rohlík. Kdo chce věří a vaří, kdo nechce, ať někam běží.

Ze začátku se může zdát, že není co jíst, když jste zvyklí krmit se denně mléčnými produkty a uzeninami. Schválně zkuste spočítat, kolik luštěnin a zeleniny váš jídelníček obsahuje a pak mrkněte na konec článku, co všechno se s nimi dá podniknout.

Postní pravidla a jak se mi dařilo

vynechám úplně maso, výjimkou budou ryby, ty si dám o víkendech. Povoluji si polévku, ve které se maso vařilo, tedy vývar bez samotného masa.

 

Vynechat maso bylo jednodušší, než jsem čekala. Vůbec mi nechybělo. Ryby jsem jedla dvakrát týdně, nejvíce kapra v závěsu s lososem, candátem a pstruhem. Bílkoviny jsou i v semenech a ořeších, kterých jsem každý den měla aspoň hrst. Živých koulí v mnoha variacích jsem nadělala bezpočet. Úplně nejdelikátnější semínková podoba je pro mě v pestu. Jednou za 14 dní jsem vařila vývar, do kterého trošku bílkovin taky uniklo. Základ mé stravy tvořily luštěniny a obiloviny. Zejména hrách, cizrna, čočka, bulgur, rýže a quinoa. Nejčastěji v podobě kaše, guláše, rizota nebo jako placky.

Mořský vlk s brambory, glazovanou mrkví a rukolou

vynechám všechny mléčné produkty kromě másla, to si sem tam dovolím

 

Překvapení celé akce, jde fungovat a nedát si ráno jogurt. Jogurty jsem stejně moc nejedla. Zato konzumace tvarohových sýrů a cottage byla u mě před půstem na denním pořádku. Máslem jsem sice mazala každý den, ale jinak ani kapka ničeho mléčného. Z toho mi bylo asi úplně nejvíc dobře. Místo sýrů k mazání na chleba vzniklo několikero luštěninových pomazánek, nejvíc používané bylo rozmačkané avokádo jen tak s česnekem nebo doplněné rybičkami. Při vaření mi párkrát chyběla smetana, tu jsem nahradila rostlinnou mandlovou alternativou. Rodina sýry papala vesele dál.

Avokádová pomazánka s rybičkami

vynechám vejce (po Velikonocích budou fakt chutnat)

 

Tohle bylo za trest. Vejce mi chyběly nejvíc, hlavně při pečení. Vygůglila jsem si dva recepty, přidala jeden svůj a ty tři točila pořád dokola – jablečnou buchtu, jablečný koláč s datlovou pastou a banánové muffiny. Rodina bez buchty o víkendu být nemůže a kdybych pekla jen pro ně z vajec a cukru, nejspíš to chuťově nevydržím. Jsem buchtová, navíc se snažím i dětem omezovat příjem rafinovaného cukru. Takže se mnou poctivě zobali veganské sladkosti a moc jim to chutnalo :) Děti i manžel byli celkem trpělivými pojídači všech novinek v našem jídelníčku.

Jablečný koláč s datlovou pastou

vynechám cukr, ke slazení budu používat med, přírodní sirupy a palmový cukr (ten má také nízký glykemický index)

 

Jednou jsem k pečení použila rostlinné mléko co to bylo slazené třtinovým cukrem. Potom jsem si už dělala rostlinná mléka doma – mandlové a ovesné. Vynechat cukr je kumšt. Chce to navíc úsilí při studování složení kupovaných surovin. Víte, že je obsažen i v rohlících?

Sladit buchty medem nebo palmovým či kokosovým cukrem je ale pohoda, co dodá buchtě exotický nádech. Pečení se ovšem ve všech třech případech prodraží. Tato sladidla putovala i do  kaší a kamkoliv, kde bylo třeba dodat trochu sladkého.

Mandlové mléko

ve dnech dorůstajícího Měsíce (5. až 16. března, od 31. března do Velikonoc) budu mezi 15. a 17. hodinou pít více vody a pokusím se jíst o maličko méně (tělo v tu dobu vše více ukládá)
ve dnech couvajícího Měsíce (17. až 30. března a pak od 17. dubna do Velikonoc) budu navíc pít dva šálky kopřivového čaje denně na podporu detoxikace těla

Tohle pravidlo jsem trochu šulila, tedy tu část s dorůstajícím Měsícem. Když už jsem jedla o něco méně, tak kvůli tomu, že jsem lítala celý den venku s dětmi a na jídlo nezbyl jaksi čas. Kopřivovým čajem jsem se prolívala, i když mi vůbec nechutná.

nebudu pít kávu, černý čaj ani alkohol

Pohoda co nebolí. Alkohol mi poslední dobou nedělal vůbec dobře, dokonce ani víno. Kávu jsem pila příležitostně s přáteli nebo na oslavách. Nakonec mi přišlo, že když si ji po jídle nedám, nezkazím si chuť a je mi tak nějak líp.

Cizrnové placky

Celých těch osm týdnů šlo tak nějak samo. Vařila jsem obědy i večeře – o víkendu denně, přes týden obden. Sobě vegetarián/vegan, rodině tak, aby se k mému jídlu dalo přihodit vejce nebo maso. Kila nijak rapidně neklesala, mám o necelé dva kilogramy méně. Důležitější je ale pocit. A ten je až euforický. Přispělo k němu i ranní protahovací cvičení, co už půl roku denně praktikuji a dělá mi dobře. Stejně jako práce na zahradě, která prý funguje i jako jakási terapie.

Po jídle nemám útlum

Kašovitá snídaně mě zasytí na celé dopoledne a když si dám práci s promyšlením odpolední svačiny (což stejně musím kvůli dětem) a sofistikované večeře, cítím se pořád příjemně sytá. To se mi v režimu před půstem tolik nestávalo a navíc jsem se po jídle buď potřebovala ještě dojíst a nebo naopak byla jako balvan přecpaná.

Se sójou nekamarádním

Probrouzdala jsem řadu vegetariánských a veganských stránek prošpikovaných těmi správnými recepty bez masa či vajec, zato plnými cukru a sóji ve všech možných podobách. Automaticky jsem je zavírala, stejně jako ty zdroje, kde v receptu figurovaly super extra speciální vege suroviny ze super extra speciálních obchodů.

Síla je v jednoduchosti i když mám obavu, že nahrazovat maso jenom semeny a ořechy lokálního původu prostě mojí podstatě nestačí. Zajímalo by mě, jestli vůbec lze být striktně lokální vegetariánkou (nemluvě o veganství), aniž by tělo trpělo nedostatkem (vitamínů, minerálů, bílkovin). Sója, datle ani palmový cukr u nás nerostou.
Nelíbí se mi ani hromadné nahrazování bílkovin sójou v její nefermentované podobě. Jaké jsou hlavní problémy se sójou si přečtěte v článku Margit Slimákové.

Pesto z polníčku a medvědího česneku na hrachové kaši

Končím nebo začínám?

Křesťanský půst končí na Bílou sobotu. Jak já se moc těším na vajíčka! Jinak je mi ale tak dobře, že budu bez masa, cukru, kávy a některých mléčných produktů pokračovat dál. Je to výzva a já si tuhle stravu docela užívám. Dávám si teď za úkol zjistit, kterým směrem můj rozmar hýbe s rodinným rozpočtem a jestli lze jíst zdravě a přitom levně.

Co jsem všechno jedla

Moje zdroje

  • Ryby od Šopíka nebo z Ocean48
  • Chleba z Jundrova nebo z Věchnova
  • Med od včelaře
  • Palmový a kokosový cukr, mouky, obiloviny, luštěniny, semena, ořechy a další produkty zdravé výživy – v eshopu na netu, nejčastěji bioobchod.cz a provita.cz
  • Zelenina – něco ze Sklizeno, něco formou biobedýnek objednaných přes net, kořenovou zeleninu ze sklepa rodičů, něco bio ze zdravé výživy, něco od kamarádů. Avokádo, banány, pórek, polníček a fenykl ze supermarketu.
Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinTuřínový závin Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem Rebarborový crumble s kokosem a pudinkem Chřestový slaný koláčChřestový koláč

2 komentářů k Velikonoce na krku aneb půst (ne)končí

  • Nikolo, hlavní je mít to sama pro sebe srovnané. Boj s okolím je někdy vyčerpávající, ale za ten fajn pocit ze sebe to stojí. A ono se to pak časem i okolo celé srovná. To je vývoj. Držím palce :)

  • Super článek. Ze mě je už v podstatě (téměř)vegan, s alergií na lepek :)) Maso mi nechybí, mléčné výrobky jsem vyřadila už dávno. Vajíčka jsou občas problém (tím to asi jediným porušuji, ale máme domácí od příbuzných) a nově jsem vyřadila i kávu… Ale moje okolí to tedy vůbec nechápe, přítel stále rýpe (i když jemu vařím klasicky), rodičům jsem to ani neříkala (ale bojím se, až k nim někdy pojedeme na oběd). Zato přítelovo rodina se snaží, zvou nás na oběd a mně prý udělají „bramborovou kaši s rybou“, no, i to je podle někoho veganská strava :)) Tak si prý mám přinést své vlastní jídlo v kastrůlku 😀

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>