Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pesto z polníčku, pampelišek a medvědího česneku

Pesto z polníčku a medvědího česneku

Lepší jarní vegan lahůdku jsem zatím nejedla. I když je to pesto bez parmezánu, vyrovná se s přehledem všem svým echt pesto kolegům. Štiplavé po medvědím česneku, nasládlé z dýňových semen, s lehce hořkým ocáskem po slunečnicích a pampeliškách. Jaro vítej!

Podávala jsem pesto nejdříve na hrachové kaši společně s plátky vařené červené řepy, sypané řeřichou a naklíčenou slunečnicí. Takto na talíř dostanete maximum živin z ryze lokálních surovin. Úplně se tetelím blahem, že se mi podařilo skloubit veganský půst s mojí láskou k dobrému jídlu. Sbohem maso a mléčné výrobky, já vás vlastně (skoro) vůbec nepotřebuju 😉

Pesto z polníčku a medvědího česneku na hrachové kaši

Rozmixujte najemno hrst slunečnicových a dýňových semínek společně s vlašskými ořechy. Budete za machry, když semena předtím krátce orestujete na suché rozpálené pánvi, získají tím jiný šmrnc.
Poměr semen a ořechů si upravte dle libosti, u mě převažují slunečnice. Do toho nalijte asi panáka směsi olejů – olivový olej, hořčičný olej a olej z lískových ořechů. Nebo jenom jeden z nich. Přidejte tři velké hrsti polníčku a pár mladých listů pampelišky a medvědího česneku nebo stroužek obyčejného česneku. Pampelišku lze s přehledem vynechat. Sůl, mix, případné dolití trochy oleje do žádoucí konzistence, hotovo.

Listy medvědího česneku a pampelišek

V lednici pesto vydrží klidně týden, dva. Je třeba ale pevný obsah řádně ponořit pod vrstvu oleje, aby se zamezilo přístupu zkázotvorného vzduchu.

Pro dospěláky se pesto napodruhé hodilo k pěně z červené čočky a mladých kopřiv. Pesto by se vcelku s klidem dalo nabídnout i prckům, když vynecháte česnek. Já dvacetiměsíčnímu synkovi rozmíchala lžičku do oblíbené polívky. Elegantní, nemyslíte?

Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinTuřínový závin Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem Rebarborový crumble s kokosem a pudinkem Chřestový slaný koláčChřestový koláč

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>