Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dvě pyromáčky, cuketová a kořenová s fenyklem

Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklem

Pyromáčka je můj pracovní název pro zeleninové pyré, co je skoro omáčkou. Potěší maminy s dítkem na příkrmech. A taky milovníky zeleniny, vegany a dietáře.

Vyznavače klasické francouzské kuchyně a konec konců ani té české tímto neoslovíte. Není přítomno máslo, mléko ani mouka. Huštění těchto omáček zajišťuje mixáž a ponorný mixér je tak asi všechno – teda kromě té zeleniny – co budete k přípravě potřebovat.

Příkrm jako hračka

Prošla jsem dvakrát příkrmovou praxí a vím, že to, co matka během dne s půlročním dítětem nejvíc potřebuje, je zvládnout příkrm společně se svým krmením v pohodě, rychle, chutně, zdravě a dejme tomu i levně.

Následující dvě pyromáčky se hodí k tomuto účelu báječně a zároveň poslouží vám, jako lehký oběd. To, když si je na závěr patřičně DOSPĚLÁCKY DOCHUTÍTE a uvaříte k nim těstovinu nebo rýži. Starším prckům (klidně hned po ukončení ochutnávací fáze) k omáčce přihoďte přílohu taky. Jako nadupaný zdroj bílkovin pro sebe uvaříte vejce, pro prcka nejdříve jen žloutek. A nebo přiložte kus vařeného masa, jako jsem to naposledy udělala já.

Pyromáčky jsou to proto, že pyré je hustší konzistence a správná omáčka podléhá jiné technologii. Něco mezi je pyromáčka.

Kdy dítěti nabídnout

Dětem se cuketové pyré hodí hned od šestého měsíce. To kořenové můžete zkusit hned po tom, co si pěkně postupně vyzkoušíte všechnu použitou zeleninu zvlášť, řekla bych tak od 8. až 9. měsíce věku.

Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklem

Kořenovou pyromáčku jsem naposledy podávala s bulgurem a vařeným kuřecím stehnem. Podobnou kombinaci, ovšem v sestavě – rajská, těstovina, vařené kuřecí – podávala vždy o společném víkendu moje babička. Vracím se tím jídlem do dětsví.

Cuketová pyromáčka

Dvě pěkné tak akorát cukety (délka asi 20 cm, průměr 5 cm) nastrouhám na hrubém struhadle a dám dusit na pánev s troškou oleje. Podliju občas vodou nebo vývarem. Dusím do změknutí. V této podobě odeberu část pro dítě, rozmixuji.
Pro sebe přidám rozdrcený stroužek česneku, osolím, zaliju pár lžícemi vývaru/vody a rozmixuji v mixéru. Klidně opepřete, máte-li pepř rádi. Hustotu si upravte dle libosti přidáním vody/vývaru.

Omáčka z kořenové zeleniny s fenyklem, podávaná s bulgurem

Kořenová pyromáčka s fenyklem

Dvě středně velké mrkve a jednu petržel nakrájím na kostičky, malou cibuli též na kostičky, půl bulvy fenyklu na proužky. Na pánvi rozehřeju lžičku másla se lžičkou olivového oleje. Zpěním cibulku. Přidám vše ostatní, zaliju vodou tak, aby zelenina byla ponořená. Přidám bobkový list, sůl a půl lžičky kurkumy. Vařím do změknutí. Rozmixuji dohladka. Dochutím případně jablečným octem.

Co bych si tak ještě dala:
Raw kuličky postup přípravyOřechové kuličky AmlouPasta z mandlí Amlou Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>