Pro začátek května (a k oslavě Svátku práce) jsem si vzala na mušku tuřín, nejodolnější a nejvápníkovatější kořenovou zeleninu. Zůstaly mi v lednici listy a já se rozhodla je pochroustat. Jsou bohaté na vápník, nejbohatější z listových zelenin. A chutnají krásně pikantně!
Asi bych ty listy vyhodila, jako obvykle. Přišel mi ale pod ruku (a na oči) tenhle článek. Tuřín jako špenát, bylo rozhodnuto. Zítra večeříme tuřínový závin.
Tuřínový závin z listového těsta
na 1 nohavici, příprava zhruba 30 minut, vhodné pro děti od 18. měsíců
250 g listového těsta (u mě bio od Svobody), trocha hladké mouky na vál (já použila špaldovou), svazek tohoto tuřínku, 1 slepičí vejce vařené natvrdo (nebo zkuste 3 křepelčí), tučný a pěkně hustý bílý jogurt a nebo kysaná smetana v množství dle chuti (asi 200 g), sůl, případně pepř (pepř pro děti vynechte) a strouhaný muškátový oříšek, 1 vejce na potření
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku o síle asi 2 až 3 mm.
Smíchejte omyté, okapané a nadrobno nasekané listy tuřínu, jogurt a vejce nasekané na drobné kousíčky. Jogurtu by mělo být tolik, aby suroviny spojil, ale nezastínil. Nasekané listy mají být ve směsi dominantní. Osolte a ochuťte dle libosti.
Položte na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě horkovzdušně při 190 stupňích Celsia asi 10 až 15 minut (nevím přesně, tentokrát selhaly stopky).
Pokud se vám bude zdát, že je závin zespodu nedopečený, přepněte troubu na pečení zespodu a dopřejte mu ještě 5 minutek.
Hotový závin vyjměte z trouby a podávejte teplý nebo studený.
Závin má svěží, lehce pikantní (nebojte, není pálivý) a krásně křupavou chuť. Báječně se hodí jako doplněk k vínu, jako lehká večeře nebo jako svačina pro děti.
Máme po listech a co teď s kořenem? Tak třeba zkuste tuhle nebo tuhle polévku.
Dobrou tuřínovou chuť!
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánský nářez | Tři zimní polévky | Švédský jablečný koláč |
---|
Klidně listy tuřínu používejte jako listy mangoldu či špenátu, ovšem jsou-li pevnější a vzrostlejší hodí se spíš k tepelné upravě.
Při hledání, co s vypěstovanými tuříny, které mě překvapily svou velikostí, jsem narazila na tento recept. Daly by se na to použít i listy mého žlutomasého velkého tuřínu? Nemáte s tím zkušenost?
Děkuji
[…] Sólo pro tuřín […]
[…] Sólo pro tuřín […]
[…] Sólo pro tuřín […]
[…] Sólo pro tuřín […]
[…] Sólo pro tuřín […]
[…] Sólo pro tuřín […]
[…] mě není pro listy mladého tuřínku elegantnějšího využití. Zabalila jsem je do těsta už loni na jaře a obdobného kabátku se jim dostalo i […]
Marie, semena prodává třeba Semo tady http://www.semena-osiva.cz/zelenina/turin-vodnice.html jenže jsou zrovna vyprodaná. Našla jsem na netu jen tento tuřín http://www.zahradkarske-potreby.cz/turin-dalibor-ean002053-skup598138.php u kterého je evidentně špatně přiřazená fotka 😉
Prosím o radu kde bych mohla dostat ke koupi semena , a nebo sazeničky tuřínu- jakéhokoliv. Děkuji Marie
luckydina: asi máš nádhernou a velkou zahrádku, já se těším, že třeba jednou taky takovou budu mít 😉 U žlutomasého tuřínu znám taky jen kořen (je skvělý do zimní polévky), tyhle bílé tuřínky jsou mladé a ty jejich listy fakt stojí za to.
pěstuji tuřín žlutomasý a u toho nať vyhazuji, na semínka tyhle bílé odrůdy jsem ještě bohužel nenarazila, vzhledově trochu připomíná vodnici