Vrchol masopustu nemůžu oslavit jinak. Chuťová pamět velí k návratu do dětství. Přenesme se do ledna někdy kolem roku 1990 na jihoslovenský venkov. Je zabíjačka a na desce v talířích chládne kocsonya.
|
||||
Vrchol masopustu nemůžu oslavit jinak. Chuťová pamět velí k návratu do dětství. Přenesme se do ledna někdy kolem roku 1990 na jihoslovenský venkov. Je zabíjačka a na desce v talířích chládne kocsonya. Spěchám na poslední chvíli pochlubit se s mým prvním pokusem o smažené koblihy. Jsou podle Sandtnerky, nejsou supermarketově nadýchané, ale budou vám chutnat. Konečně vařila maso. Co taky, když nám začíná ten masopust. Vyzrálý hovězí pupek ze Sasova měl být původně steak a nakonec se uvařil. Ale báječně! Hodování v duchu staročeských tradic připadá především na čtvrtek před Popeleční středou. Takzvaného „Tučňáka“ si letos užijeme až 3. března. Ovšem spotřeba koblih a masa všeho druhu stoupá hned po Novém roce. Je vůbec možné, aby si žravý český národ nechal tuhle příležitost ujít? Čtrnáctou únorovou neděli jsme se obratně naučili zasvětit láskyplným citům. Ta letošní však není jen tak ledajaká, jenom zamilovaná. Právě 14. února 2010 začíná čínský rok Tygra, prý bude plný dynamiky, zvratů a emocí. Co víc, ve stejný den končí u nás v České republice jedno bujaré období, období masopustu. |
||||
© 2024 Věra Strnadová Chcete-li převzít či šířit dále obsah tohoto webu pro výdělečné účely, napište mi a vyžádejte si prosím předem můj souhlas. Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. Powered by WordPress & Atahualpa |
Právě probíráme