Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Tři zimní polévky. Z dýně, celeru a řepy

Zimní polévky

Jako dělané pro rozzáření obědových chvílí chladných zimních dnů. Dýně s mrkví, celer s pórkem a řepa s křenem. Znáte snad sezónnější kombinaci?

Husté polévky miluji od dětství. Kolem dokola jsem známá tím, že se zeleninou do polévek se nemažu. Sekám ji na velké kusy a sekám jí hodně. Následující tři krásky ale nebudou o rozměrově velkých kusech. Co do efektu z nich ale dostaneme maximum.

Sem tam dvacet třicet

Horkou krémovou polívku v lednovém jídelníčku prostě musíte mít. Konec konců přiznejte, že po svátečních chvílích z konce minulého roku se snažíte jet na úspornější režim. Nejde ani tak o koruny jako o kilojouly. A to tyhle polívky jsou úsporné v obou směrech.

U polévek je vůbec nejlepší, že nemusíte striktně dbát na přesnou míru surovin. Dvacet, třicet gramů sem tam nic moc na výsledné chuti neubere ani nepřidá. Když k tomu připočítáte jednoduchost přípravy a snadnou dostupnost surovin, je mi záhadou, proč tohle není ten pravý zimní hit naší české kuchyně. Ale možná je, akorát o tom obvykkle v restauracích neví.

Křen

Leden je sice v našich končinách synonymem masopustu, takže tlačenky, škvarky, uzené, koblihy a tak. No dobře, doma, občas, snad, ale neříkejte, že si nosíte do práce k obědu škvarky?!? Takže tři odlehčující polévky, snadno zmrazitelné a rozmrazitelné, v krabičce transportovatelné, raz dva hotové a hlavně pro tělo blahodárné.

S jednou porcí do sebe dostanete neuvěřitelné gramy zeleniny – dýňová a celerová asi 150 g, řepová 120 g – hromadu vlákniny a vitamín C (ve všech), vitamín E (nejvíc dýně), beta karoten (nejvíc řepa) a minerály, hlavně draslík (nejvíc v řepě a celeru), vápník a fosfor (a další prvky v menším množství).

Pórek

Dejte pozor na důkladné umytí pórku. Ježí se mi chlupy na těle, když jen pomyslím na skus hlíny mezi zuby.

Vaříte-li doma rovněž PRO MALÉ DĚTI, dýňová polévka je nejlepší volba. Prckové dejme tomu od 15. měsíce zvládnou i celerovou. Polévku z červené řepy by mohly malé děti taky, kdybyste vynechali pichlavé koření.

Potřebovat budete „jen“ kvalitní zeleninu, pár lžiček olivového oleje a ponorný mixér. Všechno ostatní je bonus navíc. Ale pozor, ve světě božsky hustých polévek není pro nic z normalizačních zahušťovacích agentů místo. A pak ještě musíte vědět, že jedna polívka k obědu stačí. Co vložíte na začátku do poctivosti, to se odrazí na hutnosti. Ochutnejte a stanete se závislí. Fakt.

Polévka dýňová s mrkví

  • 2 porce + jedna dětská
  • bez smetany, octa a muškátového oříšku vhodné pro děti od 6 měsíců
  • vegetariánské (pokud použijete zeleninový vývar nebo vodu), bezlepkové, bez vajec a mléka (když neozdobíte smetanou)

400 g na kostičky nakrájené očištěné dýně (nejlépe hokkaido, muškátová), 100 g očištěné na kolečka nakrájené mrkve, lžíce olivového oleje, 500 ml vody / vývaru, sůl, případně balsamikový ocet a muškátový oříšek či květ (fakt tam sedí oba), dýňová semena a olej k podávání, případně kysaná smetana

Polévka dýňová s mrkví

Na rozpáleném oleji restujte 2 minuty kolečka mrkve. Přidejte dýni a zalijte vodou/vývarem. Přiveďte k varu, osolte, ztlumte plamen na střední a vařte pod poklicí 15 minut – do změknutí.

Odstavte ze sporáku a důkladně ponorným mixérem rozmixujte. Už teď je polévka k jídlu – pro děti od 6 měsíců. Pro děti starší a pro dospěláky tam přidejte lžičku balsamikového octa a špetku muškátového květu nebo tam párkrát strouhněte muškátový oříšek (ten raději u dětí až od 2 let).

Podávejte zakápnuté dýňovým olejem, zdobené praženými dýňovými semeny (nasucho na pánvi opražíte raz dva), případně dozdobte kopečkem kysané smetany (není vůbec nutné).

Jiný šmrnc, ale už ne lokální, dodá polévce záměna mrkve za jednu batátu, tedy sladkou bramboru.

Polévka z červené řepy a křenu

  • 4 porce, kvůli přítomnosti křenu pro malé děti nevhodné
  • ve verzi bez křenu, pepře a smetany doporučuji pro děti od 10 měsíců
  • vegetariánské (pokud použijete zeleninový vývar nebo vodu), bezlepkové, bez vajec a mléka (když neozdobíte smetanou)

Polévka z červené řepy a křenu

400 g červené řepy oloupané a nakrájené na plátky, 1 vrchovatá lžička čerstvě strouhaného křenu + křen na zdobení, 1 menší bílá cibule nakrájená na kostičky, lžíce olivového oleje, 500 ml vody nebo vývaru, smetana ke šlehání, sůl, jablečný ocet a případně čerstvě mletý pepř

Červenou řepu nejdříve uvařte doměkka. Doporučuji nad parou – zachová si autentickou chuť i živiny, nic nevyluhujete do vody.

Mezitím si nachystejte křen a cibuli. V rendlíku na rozpáleném oleji zpěňte cibulku a chvíli restujte, aby změkla. Přilijte vodu nebo vývar, přidejte uvařnou řepu a nastrouhaný křen. Osolte a přiveďte pod bod varu. Cílem je, aby se polévka prohřála.

Ponorným mixérem důkladně rozmixujte, dochuťte jablečným octem, dosolte a případně opepřete. Na talíři servírujte zakápnuté smetanou a s kapkou olivového oleje. Efektní je na povrch polévky nastrouhat ještě trošku čerstvého křenu.

Polévka celerová s pórkem

  • 4 porce
  • na celer děti mohou reagovat citlivě, takže doporučuji pro prcky od 15 měsíců
  • vegetariánské (pokud použijete zeleninový vývar nebo vodu), bezlepkové, bez vajec a mléka (když neozdobíte smetanou)

Polévka celerová s pórkem

630 g celeru, 1 pórek, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje (nebo lžíce másla a lžíce oleje), 600 ml vody nebo vývaru, sůl, olej dle libosti k dochucení (já použila olej z černého kmínu)

Pórek důkladně očistěte. Nečistoty uvnitř vymyjete tak, že pórek rozpůlíte podélně napůl. Tím se voda dostane všude. Česnek nakrájejte na tenké plátky, celer oloupejte a nakrájejte na kostičky.

V rendlíku na rozpáleném oleji restujte pórek asi 2 minuty. Přidejte česnek, ještě minutku za stálého míchání restujte. Vhoďte celer, zalijte vodou, osolte a pod poklicí na středním plameni vařte do změknutí. Trvá to asi 40 minut.

Rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte a podávejte zakápnuté kvalitním olejem. Ale taky můžete zkusit kopeček kysané smetany.

 

Mohlo by vás zajímat:
Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč KoblihyKoblihy s vanilkou a citrónem Svačina - obložené chlebyTýdenní svačinový rozpis

5 komentářů k Tři zimní polévky. Z dýně, celeru a řepy

  • Pavlo, přemýšlím, ale mám pocit, že česnek je prostě nenahraditelný. Žlučník chápu. Zkuste tedy ještě lahůdkové droždí (ve zdravé výživě) a pak můžete zkusit posunout rodinné i svoje chutě směrem k Indii, klidně jako já bez chilli – pořiďte garam masalu a tohle koření restujte v základu na pánvi ještě klidně s kurkumou nebo sladkou paprikou nebo vše dohromady. Pěkně se to rozvoní, chutě se rozvinou a česnek vám ani nebude chybět :-)

  • avatar Pavla

    Prosím o menší radu. Moje tělíčko si odmítá poradit s česnekem. /žlučník/ a téměř ve všech receptech je. Čím ho mám nahradit.? Na letošek už jsem si objednala česnek, který údajně nevadí, ale musí vyrůst. Zatím mne trápí i jen bylinkové máslo, kolem kterého česnek prošel okolo.
    Stránky jsem objevila při hledání receptu na bezinkový sirup a moc se mi líbí, pokud najdu poblíž obchod kde seženu ty správné suroviny budu zkoušet. Něco už testuju sama bez receptu, jen intuice. Ale ten česnek mi chybí. Hodně používám kurkumu, protože mi chutná, doma to ani nepoznají, chtějí kari….já dám kurkumu a odsouhlasím kari a všichni jsme spokojeni. Dík za radu

  • avatar Vit

    Mixovaná dýňová polévka je opravdu dobrá, dá se okořenit na více způsobů podle fantazie. Tu řepnou polévku musíme teprve zkusit.

  • Ivo, hokkaido jsem asi do jednoho roku malému taky loupala. Ono i když dýni dobře rozmixujete, je struktura polévky drsnější a prckové tohle dobře poznají a může jim to vadit. U nás byl přechod na polévku i se slupkou pak v pohodě. Ale po výživové stránce slupka ničemu nevadí. Akorát měkne později, než dužnina, tak to chce delší vaření.

  • avatar Iva

    Skvele recepty, diky za ne!!! Aktualne resim doma prikrmy pro prcka, takze se mi vic nez hodi :-) jaky mate nazor na dyni Hokaido pro deticky – loupat nebo neloupat?? Pro nas dospelaky normalne neloupu, ale u deti si nejsem jista.. Ze zacatku jsem loupala, ted (8.mesic) jsem udelala prikrm z neloupane a prcek ho bojkotuje a netusim zda kvuli trochu jine chuti mebo hustsi kontistenci s kousky zeleninky .. Nemuze mu v necem slupka uskodit?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>