Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Honzovky musí plavat

Honzovy buchty jako dort

Jak je ošidíte na tuku, budou raz dva tuhé a taky suché. Honzovy buchty v luxusním vydání právě tady hned teď.

Nebát se kynutého těsta mě naučila moje máma. Je to ona, kdo namá problém sázet suroviny na kynuté těsto od oka a proto je buchet pokaždé jiné množství, ale vždycky povedené. Tak jsem se přestala držet rozpisu a těsto vzniklo jaksi živelně. Honzovky jsem si nadělila k narozkám.

Když se pečou, mají plavat

V tuku samozřejmě. To je staré babičkovské moudro. Buchty NASÁKNOU TUK do sebe a pak jsou krásně vláčné, a to i zítra. Dá se říct, že tohle pravidlo platí pro všechny kynuté buchty a buchtičky. Šidit je na tuku se prostě nevyplácí. A tučného se nebojte. Dneska už víme, že tuk v jídelníčku neškodí (s rozumem ani ten živočišný). Takže tu máme výjimečnou situaci. Sáhněte po sádle nebo buchtám dopřejte dávku slušného oleje (u mě to byl mix řepkového, slunečnicového a olivového) a pusťte se do pečení.

Když do buchet vyrobíte MAKOVO-POVIDLOVOU náplň, vpravíte tak do sebe i slušnou dávku vápníku (z máku). Pekáč tučných buchet bude v cuku letu pryč, to vám garantuju. Takže možná ani nebudete mít šanci zjistit, že buchty jsou fajn měkké i další den.

Honzovy buchty

Zvlášť pro vás jsem tentokrát suroviny poctivě vážila. Vycházela jsem z receptu na kynuté těsto, co mi poskytla šikovná paní kuchařka z naší školky. Tam pro děti pečou tak parádní kynuté buchty, že jsem si musela říct o rozpis. Nuže, výsledek…

Honzovy buchty

V nádobě na kvásek smíchejte kostku čerstvých kvasnic (42 g) se lžící krupicového cukru. Míchejte, až vznikne kašička. Zalijte 100 ml teplého mléka, promíchejte a posypte lžící polohrubé pšeničné mouky. Zakryjte utěrkou a nechte na lince vzejít kvásek.
Do velké mísy dejte 500 g mouky (já 300 g špaldové hladké a 200 g pšeničné polohrubé), špetku soli a 80 g krupicového cukru. Promíchejte a doprostřed udělejte prohlubeň, do které dejte 100 g rozpuštěného sádla nebo olej, 3 žloutky (fungují i 3 celá vejce), 100 ml teplého mléka a vyběhnutý kvásek.
Vezměte vařečku a začněte míchat. Mícháte a suroviny se spojí v těsto, do kterého se vařečkou stále snažíte vpracovat vzduch. Takto můžete míchat i půl hodiny, čím více vzduchu v těstě, tím lépe. Je to makačka, co? Moje prababička prý vydržela míchat i hodinu. Klidně ale stačí desetiminutovka. To dáte, ne?
Těsto přikryjte utěrkou a nechte vykynout na lince na dvojnásobek původní velikosti. V průběhu kynutí můžete těsto ještě jednou vařečkou propracovat. Těšíte se, až ochutnáte?

Těsto na Honzovy buchty

Mezitím připravte NÁPLŇ.

Smíchejte povidla s mletým mákem a v případě potřeby doslaďte (nejspíš to nebude potřeba). Na tvarohovou náplň potřebujete osladit měkký tvaroh a smíchat jej s rozinkami a případně citronovou kůrou.
Vykynuté těsto na pomoučené ploše lehce vyválejte do obdelníku, na výšku nechte asi centimetr. Rozkrájejte na přibližně stejně velké dílky. Doprostřed každého dílu dejte náplň, spojte rožky, udělejte raneček a skládejte buchty na plech spojem dolů. Plech není třeba mastit ani nic. Jednoduše do něj buchty naskládáte jednu vedle druhé, pěkně je tam napěchujte.

Honzovy buchty na plechu

Na plechu nechejte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a buchty na plechu zalijte pěknou dávkou oleje nebo rozpuštěného sádla. Já potřebovala asi 150 ml.
Dejte péct na zhruba 20 minut. Buchty na povrchu krásně zhnědnou, zkontrolujte kousky uprostřed plechu, ty  jsou vždy upečené až jako poslední.
Na plechu nechte vychládnout, pocukrujte a konzumujte.

Dávka je na menší plech o rozměru 28×20 cm, máte-li větší, nezoufejte. Buchty na něj klidně naskládejte, i když vystačí třeba jen do půlky plechu. Těmto buchtám to prostě nevadí, upečou se dobře i tak. A nebo si udělejte těsto z dvojité dávky.
Místo čerstvých kvasnic můžete použít i sušené. Na uvedenou dávku stačí půlka sáčku sušeného droždí.

Ty jsou, co říkáte…

Mohlo by vás zajímat:
Pohankový dortík s tvarohovým krémemPohankový dortík s tvarohovým krémem Kuře na patizonu s HUHU Chilli omáčkouPikantní kuře na patizonu Věruška v Sama doma 16.9.2016Bezlepkové svačiny v Sama doma

25 komentářů k Honzovky musí plavat

  • avatar Petra

    Nejlepší buchty, co jsem kdy měla … jiné těsto už dělat nebudu. Doma se po nich jen zaprášilo.

  • avatar Věra

    Dobry den celkové množství mléka je 200ml?

  • avatar Jana

    Luxusní! Z těstem se výborně pracuje, buchty jsou super i druhý den. Měla jsem na začátku zadělávání trochu strach, že je těsto moc tuhé, tak jsem přilila asi 50ml mléka a pak jsem to dohušťovala moukou:) Takže žádný strach, těsto vypadá ze začátku tuhé, ale je po zadělání super. Mezi buchtami jsem nechala cca 0,8cm místo, aby měly prostor kynout, po 20 minutách od poslední buchty položené na plech jsem dala do trouby na 30 minut a byly úžasně nadýchané a měkoučké. Nejlepší těsto na honzovky, co jsem kdy zkusila:)

  • Ale jo Mirko, proč ne

  • avatar Mirka

    Věrusko mužů dát jen polohrubou mouku?Jinak už se na ně chystám.Snad se podaří.

  • Lucie, a pochází ta štiplavost z těsta nebo spíše z náplně? U těsta mě napadá jedině to droždí – zkuste použít jinou značku.

  • avatar Lucie

    Dobrý den, recept jsem vyzkoušela a musím říct, že buchty jsou daleko lepší jak od babičky 😉 jediné co mi tam nesedí, je taková štíplavá chuť (nejspíš droždí) na jazyku. Nevíte čím by to mohlo být? Nejspíš jsem něco udělala špatně, ale nevím co. Děkuji moc.

  • avatar Kateřina

    Dobry den recept jsem vyzkousela,buchty jsou uzasne vlacne makovou napln jsem si delala podle sveho.super recept…..diky

  • avatar Ludmila

    Věruško,před chvilkou jsem je vyndala z trouby,voní na celý byt a jsou výborné,moc krásně napsaný resept.Krásný zbytek dne.

  • avatar Carolin

    Teda buchty upečeny! Zatím první várka s tvrohovo-pudingovou náplní a jsou teda luxusní! Ty další budou povidlové :) Fakt paráda!

  • Heleno, myslím, že ano :-)

  • avatar Helena

    Prosím vás, dají se udělat jen z polohrubé mouky?

  • Věrko ano, smícháte syrový mletý mák a povidla. Ale konec konců nejspíš lze i povidla namíchat do – jak říkáte – vařeného máku. Myslím, že by mělo fungovat oboje.

  • avatar Věra

    Prosím mám dotaz k náplni – znám makovou náplň z mletého vařeného máku. Tady se smíchá jen syrový mletý mák a povidla? Nebo se povidla vmíchají do hotové makové vařené náplně?
    Díky za odpověď.

  • avatar Dana

    Těsto jsem udělala z bezlepkové mouky a bezlaktózového mlíka,jsou super..namíchala jsem si ji ze 7mi mouk( kukuřičná, rýž., kuk. a bramb.škrob, pohank.,jahelná, guar)a použila jsem sušené kvasnice, vypadají a chutnají skvěle.. udělala jsem si ořechovou náplň , povidla, makovou a z bezlaktozového tvarohu.. díky za recept:)

  • avatar Mirka

    Právě mi kyne těsto, již na třetí buchty!!! Jsou naprosto luxusní, a to nemám ráda kynuté buchty, raději dávám přednost listovému těstu. Recept je perfektně popsaný. Díky za bezva recept!!! :)

  • Andreo, máslo bez problémů.

  • avatar Andrea

    Výborné buchty. Moc se povedly. Mám ještě dotaz. Šlo by sádlo/olej nahradit třeba máslem?

  • Martinko moje milá, rádo se stalo!

  • avatar Martina

    Věruško zlatá ! :-) Buchet plný pekáč jsem napekla, dle tvého mňamózního receptu ! Dala bych ochutnat, ale bohužel žádná už není !! Super recept a moc pěkně popsané. Perfektně se mi to dělalo :-)

    Moooooc děkuji

  • Díky za pěkný článek. Hned o víkendu se jím budu inspirovat a pokusí se překvapit rodinku.

  • Naďo, i mně tam chybí :) Díky za upozornění, už je tam. Samozřejmě špetku soli dávám, ale paní kuchařka ze školky sůl v receptu neměla…

  • avatar Naďa

    Milá Věruško, chybí mi v Honzovkách sůl, děkuji za počteníčko o olejích, zdravím Naďa

  • avatar Kamila

    Nádherné!!! Mám na ně děsnou chuť, tak snad na víkend budou 😉 Díky za recept!!!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>