Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Vegetariánský nářez

Brambory zapečené s koprem

S pusou plnou bylinkové máčky olizuji lžíci a vyťukávám do klávesnice, že neznám lepší zapečený hrnec zeleniny, než je tento. Na běžné francouzské brambory po tomto jídle můžete zapomenout.

Málokdy se mi stane, že mě ve vařící rubrice časopisu zaujmou všechny uvedené recepty od jednoho kuchaře. Naposledy se tak stalo léta Páně 2009. Šéfkuchař pražské vegetariánské restaurace Lehká hlava Marek Mráz, pustil tenkrát v Apetitu čtyři poklady své kuchyně a trefil se tím do mého gusta. Jestli Marek Mráz vaří v Lehké hlavě stále, to netuším, zato v mé kuchyni se jeho tipy objevují poměrně často.

Brambory s mrkví?

Kdybych chtěla uctít vegetariánskou návštěvu, upekla bych tyhle brambory. A stejně bych se rozhodla i v případě, kdy je třeba nahrát pár bodů ve prospěch zeleniny u zarytého masaře. Zelenina je v tomto provedení krásně pevná a ponořená do spousty krémovité omáčky s bylinkami. Chutná božsky a když nejste vegetariáni, hodí se aspoň v postním období.

Protože nejsem příznivcem velkého množství sójových výrobků v jednom receptu, pár jsem jich nahradila ovesnou a rýžovou variantou. A protože miluji kopr, jsem jednoznačně pro koprovou variantu.

Zapečené brambory s dijonskou hořčicí (4 ohromné porce, veganské)

6 středních brambor, 4 mrkve, 1 bílá cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička kurkumy, 1 lžička kmínu (zmírňuje jedovatý solanin v bramborách), 60 g špaldové mouky (pro celiaky bezlepkové), 3 jarní cibulky a estragon nebo 4 vrchovaté lžíce čerstvého kopru (může být i z mrazáku), 500 ml ovesného nebo jáhelného mléka, 125 ml rýžového krému nebo sójové smetany, 3 lžíce dijonské hořčice, sůl, 1 lžička sójové omáčky (shoyu), máslo na vymazaní pekáče

Postup:
  1. Brambory a mrkev  oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nasekejte na jemno.
  2. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia.
  3. V pánvi rozehřejte olej a doměkka na něm osmahněte cibuli, přidejte kurkumu a nechte rozvonět, přisypte mouku a krátce osmahněte – nesmí zhnědnout.
  4. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, použijete-li kopr, nasekejte jej. Cibulku nebo kopr v míse spojte s osmaženou cibulí. Rozkvedlejte mléko, rýžový krém nebo sójovou smetanu, hořčici, sůl a sójovou omáčku a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.
  5. Polovinu brambor a mrkve narovnejte do máslem vymazaného pekáčku, zalijte polovinou tekuté směsi, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem tekuté směsi. Pečte 60 minut.
  6. K tomu podávejte hlávkový salát lehkce zakápnutý olivovým olejem.

Skvělý je i další Markův recept – červená čočka s meruňkovým džemem. Z té u mě doma nakonec vznikla taky čočka pro prcka a v záloze mám i polentové noky s brynzou. Dojedla jsem. Vrním blahem.

Mohlo by vás zajímat:

10 komentářů k Vegetariánský nářez

  • avatar Andrea Lamlová

    Zdravím, zapečené brambory byly tak dobré, že chutnaly i mému muži. Dala jsem tam co bylo doma, jáhlové mléko a smetanu.

  • avatar Aneta

    Teda jsou úplně mňamkózní!!!Doporučuji, dala jsem ovesnou smetanu a přidala bílou ředkev.

  • avatar Hana

    Děkuji za recept, brambory jsou opravdu výborné! určitě nebyly naposledy….

  • avatar alzbeta

    Mamina není fanouškem žádné kořenové zeleniny, tak dám asi jen tu dýni… Na Náplavce měli v sobotu moc hezké, tak tam o víkendu vyrazím a pak dám vědět, jak experiment dopadl:-)

  • alzbeto, já bych zkusila mrkev nahradit pastinákem. Ale i dýně hokkaido by mohla fungovat dobře, to jsem zatím nezkoušela. Nebála bych se toho – zkuste 2 pastináky a kousek dýně, to bude určitě fungovat :)

  • avatar alzbeta

    Taky mám tyhle brambory moc ráda a chutnaly zatím i všem masožravcům:-) Ráda bych je uvařila i své mámě, ale ta je zarytým odpůrcem mrkve…tak si říkám, co myslíte, že by se stalo, kdybych mrkev vyměnila za dýni? Nezkoušeli jste to třeba někdo?

  • jiturko, klidně nahraď mléko jáhelné běžným kravským a použij k tomu smetanu ke šlehání s vysokým obsahem tuku. Výslednou konzistenci zahustí jíška z bodu 3, takže obsah bude vypadat hodně podobně tomu na obrázku. Tedy doufám :) Účelem je, aby směs byla téměř potopená v mléce se smetanou a zelenina se tam tak dusila.

  • Kdyby se tam nepoužilo to jáhlové mléko a rýžový krém, tak tam místo toho přidat smetanu či mléko? Kolik? Nevím jakou ty věci mají konzistenci a jídlo mi přijde celkem mňamózní a navíc z ingrediencí které mám obvykle ve špajzu, krom tedy těchto.

  • :) mě na tomto jídle úplně dostává, jak krémovitě bylinkovou konzistenci dokáže omáčka vyvinout, to mám moc ráda.

  • Zdravím, tyto zapečené brambory jsem dělala už několikrát s malými obměnami a musím potvrdit, že jsou výborné.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>