Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pěna z červené čočky s mladými kopřivami

Pěna z červené čočky s kopřivami

Pozoruji na sobě, jak víc a víc prahnu po skloubení mnoha zdravých potravin v jednom jídle. Pěna z čočky je můj majstrštyk, co bych doporučila jako kulinární zážitek každému (ne)veganovi.

Spěchám s dalším receptem, abych podala důkaz, že být veganem se s chuťovým zážitkem nevylučuje. Boj proti konvencím někdy bere sílu, ale nějak se mi nechce to vzdát. Díky předvelikonočnímu půstu jsem sedm týdnů vegan, co občas vybočí, když si dá máslo nebo rybu.

Je mi tak dobře, že tuhle stravu budu praktikovat snad i po Velikonocích. Ale to předbíhám. Teď se chci pochlubit, že umím báječnou čočkovou pěnu, co chutnala i mému masem živenému muži.

Pěna z červené čočky s kopřivami -  před zapečením

Za „syrova“ má lákavě masitou růžolící barvu a její hlavní magickou přísadou jsou mladé kopřivy. Ty jsou typickou jarní detoxikační ingrediencí a je s nimi třeba podle toho nakládat. Droga je prostě droga, byť bylinná.

Na sběr ve dvě

Největší blahodárný efekt mají kopřivy mladé, sbírané do května. Herbář radí sbírat kolem 14. hodiny a nesbírat tam, kde se kopřivě mimořádně daří. Můžou to být místa kontaminovaná dusičnany.

Listy kopřivy obsahují chlorofyl a minerální látky, ze kterých je nejzajímavější hořčík. Dále obsahují karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, vitamíny, aminokyseliny, sacharidy a tak dále. Kopřiva má široký záběr působení:  povzbuzuje metabolismus, je antianemikum a antisklerotikum, také kardiotonikum (výluh reguluje vysoký krevní tlak), antidiabetikum, stimuluje slinivku, podporuje hojení ran, působí protiprůjmově, antirevmaticky a antivirově, staví krvácení atd.

Toxické je působení pouze čerstvé kopřivy – jed, způsobující pálení. Ten se sušením či tepelnou úpravou ztrácí. Proto je nutné kopřivy dopředu spařit, nebo ještě lépe blanšírovat. Pak už nežehnou a dají se krásně nakrájet. Kopřivy jsou ideální do velikonoční nádivky, kterou právě následující čočková pěna dokáže na svátečním stole bezvadně zastoupit.

Kopřivy

O velikonoční nádivce jsem psala před třemi léty (jejda, to letí) v tomto článku. Teď jsem o kus dál a vy se mnou, tak zapomeňte na lepek, tuk a cukr z rohlíků, na stabilizátory nadopované uzené i na zbytečná čerstvá vejce, ty raději natvrdo dejte koledníkům. Napěňte čočku s řepou a všichni budou mrkat, jak může být vegoš in. Množství surovin si musíte odměřit sami. Vařila jsem tak nějak od oka, tak tentokrát nebude gramáž.

Pěna z červené čočky s kopřivami

  • doměkka vařená červená čočka
  • pažitka
  • jedna menší v páře vařená červená řepa nakrájená na drobné kostičky
  • blanšírovaná kopřiva (asi hrst)
  • česnek, červená paprika a mletý kmín, sůl
  • olivový olej na vymazání kokotek (klidně použijte i velkou zapékací mísu)
  • přípradně bonus pro masaře: opečená slanina nakrájená na droboučké kostičky, místo slaniny se dovnitř dá schovat třeba na kostičky nasekaný tempeh

Pěna z červené čočky s kopřivami - detail

  • Čerstvé kopřivy nejdříve vhoďte do vroucí vody a pár minut vařte (blanšírujte). Pak je vytáhněte, nechte okapat a nasekejte.
  • Uvařenou červenou čočku rozmačkejte vidličkou a smíchejte ji s nasekanou pažitkou a kopřivou.
  • Přidejte řepu, prolisovaný česnek a dle libosti dolaďte kmínem, červenou paprikou a solí. Případně vmíchejte slaninu či tempeh. Důkladně promíchejte.
  • Směsí naplňte kokotky a dejte je nezakryté zapéct do předehřáté trouby asi na patnáct minut – zpevní a prohřejou se. Pro ty, co nejsou vegan, položte na povrch kousek másla. Krásně se vsákne do obsahu.
  • Po upečení zakryjte pokličkou (máte-li k dispozici), aby pěna vydržela déle horká. Podávejte teplé jako hlavní chod společně s tímto pestem. Dá se jíst i vychládlá, ale to už ztratí svoji báječnou horkou nadýchanost.
Mohlo by vás zajímat:
Tuřínový závinTuřínový závin Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem Rebarborový crumble s kokosem a pudinkem Chřestový slaný koláčChřestový koláč

2 komentářů k Pěna z červené čočky s mladými kopřivami

  • Hano, řepa je oproti čerstvé mrkvi šťavnatější. Jinak ono to jídlo je sušší, ale ne tak moc. Záleží také jak moc uvařená (rozvařená) byla čočka a jak moc peče trouba. Možná to chtělo kratší zapékání a to máslo nebo kapku dýňového oleje nahoru po upečení, zkuste příště.

  • ja neviem, vyslo mi to dnes strasne suche, kde mohla byt chyba? nezohnala som cviklu, tak som nastruhala mrkvu, ale to sa mi nezda take zasadne. inak to bolo fajn.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>