Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem

Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovou omáčkou

Když jaro, tak rebarbora. Když rebarbora, tak crumble nebo bublanina. Ještě možná tyhle bochánky. Ale dnes prostě vede crumble s kokosem a pudinkem. Tak se do něj dáme, ne?

V obchodech je rebarbora k mání už od dubna (je rychlená), ale na záhoně můžete stonky sbírat právě odteď, tedy zhruba od začátku května. Právě stonky obsahují z celé rostliny nejméně kyseliny šťavelové. Konzumujeme je do června (do sv. Jana), pak obsah kyseliny šťavelové i ve stoncích stoupá. Kyselina šťavelová může mít zhoubný účinek především na zásoby vápníku v těle. Podle teorie Dr. Normana W. Walkera hlavně ta anorganická.

Rebarbora vůbec obsahuje rozmanitý seznam různých kyselin. Brzy z jara nejvíce kyseliny jablečné, dále kyselinu octovou, jantarovou, citrónovou a mléčnou. Je močopudná a podporuje krevní oběh. Z jara je její občasné použití prospěšné, ale ne lidem s močovými kameny, žlučníkovými a jaterními chorobami. Takže si to ohlídejte.

Loupat, neloupat?

Rychlená rebarbora bývá křehká a není třeba ji loupat. Venku pěstovaná mívá po obvodu tuhá vlákna, která je žádoucí stáhnout špičkou nože. Rebarboru je kvůli obsahu kyseliny šťavelové vhodné konzumovat s mléčnými výrobky, kdysi jsem taky dala dohromady těstoviny s rebarborou. Ovšem případ vanilkového pudinku, který děláte z mléka splňuje tuto podmínku také beze zbytku.

Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovým pudinkem

Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovou omáčkou

Na dno zapékací mísy dám rozmačkané kokosové sušenky – moc fajn jsou ty čokoládové od Zemanky. Na to přijdou kousky rebarbory tak, aby sušenky pokryly. Trochu posypu cukrem (panelou, muscovado, okosovým nebo palmovým) a mletým kokosem. Vrchní vrstvu tvoří drobenka z polohrubé mouky nebo drcených ovesných vloček, studeného másla a cukru (opět panela, muscovado, kokosový nebo palmový) v hrudkovité konzistenci.

Celé to peču v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi půl hodiny – do změknutí rebarbory. Šťávu, kterou rebarbora pustí, vsáknou sušenky a kokos, takže nic nikde neplave.

Podávám – když se mi chce s vanilkovou žloutkovou omáčkou, třeba jako tady. Když nemám chuť míchat žloutky, sáhnu to vanilkovém pudinku z regálu bio. Žlutou barvu mu dodá špetka kurkumy, která má ostatně na tělo jen pozitivní účinky. Kurkuminoidy – látky zodpovědné za žluté zbarvení kurkumy jsou uznávanými antioxidanty, které pomáhají chránit náš organismus před negativním účinkem volných kyslíkových radikálů. No a vanilkovému pudinku dodají kromě barvy taky jemně pikantní šmrnc.

Mohlo by vás zajímat:
Rohlíčky s duší tuřínuRohlíčky s duší tuřínu Škola vaření U KastelánaŘeřichová polévka a vaření U Kastelána Rebarborové bochánkyZdravé rebarborové bochánky

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>