Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Mandlové mléko a jablečná buchta

Veganská buchta s jablky

Být teď skoro úplně veganem je pro mě nejtěžší při pečení. Upéct buchtu jen tak bez mléka a vajec, ha. Dá se to.

Přemýšlení o víkendovém pečení bez vajec a mléka mi dalo zabrat. Chtěla jsem buchtu takovou, aby to byla do ruky, aby se nedrolila, chutnala dětem i babičkám a dědečkům a abych s přípravou byla rychle hotova. A samozřejmě, abych si ji mohla dát i já a vyhověla přitom pravidlům mého půstu.

Když už mi došlo, jak to s buchtou vymyslím, byla nutná zásobovací koordinace. Samotné umíchání a pečení je pak už jen zábava na půl hoďky. Náhražky typu Vajahit mě nebaví, tak jsem vejce z buchty prostě vypustila. A ejhle, šlo to. Netvrdím, že to jde vždycky, ale v tomto případě ano. Výsledek je překvapivě vláčný a chutný, ale levný až tak úplně není. Samotnou mě dost zajímala cena, tak si dáme trochu čísel nakonec.

Jablečná buchta

6 dl mouky (5 dl špaldové a 1 dl pohankové) – k měření použijte odměrku na tekutiny, 2 dl palmového cukru, 250 ml mandlového mléka, 150 g másla (ideálně přepuštěného), 2 vrchovaté lžičky bio prášku do pečiva, asi 500 g jablek nebo jiného ovoce dle chuti, případně mleté vlašské ořechy, chcete-li

Veganská buchta s jablky

  • Mandlové mléko vyrobíte podle receptu na mých nových stránkách.
  • Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo.
  • Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Plech vyložte pečícím papírem.
  • Mouku smíchejte s cukrem a máslem, které jste právě vytáhli z lednice. Vypracujte drobenku, kterou rozdělte. Větší část bude na těsto, druhá část (asi 12 polévkových lžic) na posýpku.
  • Do části na těsto důkladně zamíchejte prášek do pečiva a nakonec vlijte mandlové mléko – předtím, než jej začnete lít, promíchejte jej, aby se drobné částečky rozmixovaných mandlí v mléce rozvířily a pak mléko rychle nalijte k těstu. Dobře propracujte.
  • Těsto přemístěte na plech, povrch poklaďte strouhanými jablíčky (smíchanými s ořechy), ktera do těsta mírně zatlačte a vršek posypte schovanou drobenkou. Dejte péct do trouby na zhruba 35 minut.
  • Buchtu je lepší podávat až druhý den, pak teprve nasákne vlhkost, je vláčná a drží pěkně pohromadě.

Mandlové mléko

 

Co bych si tak ještě dala:
Raw kuličky postup přípravyOřechové kuličky AmlouPasta z mandlí Amlou Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez

8 komentářů k Mandlové mléko a jablečná buchta

  • Terezo, používám přepuštěné tzv. ghí, obsah laktózy v něm je nulový. Hned to jdu do receptu dopsat :-)

  • avatar Tereza

    Dobrý den, recept se mi líbí, ale zaráží mě v něm to máslo. Používáte nějaké rostlinné? Děkuji

  • Pavlo, na obale píšou:
    Tento palmový cukr je vyráběn v Indonézii, kde má výroba dlouhodobou tradici. Základní surovinou je přirozeně sladká šťáva z květů, nacházejících se vysoko ve vrcholcích palmy. Sesbíraná sladká šťáva se nejprve vaří, několikrát filtruje a poté, aby se vytvořili drobné krystalky, se musí za stálého míchání vychladit. V indonéských vesnicích je často tato výroba cukru jediným zdrojem příjmů.

    Nicméně z výživového hlediska není palmový cukr žádný ideál – ostatně jako žádné sladidlo. Sice má nižší GI, ale zase obsahuje více fruktózy a to není pro metabolismus zrovna příznivé. Takže s mírou, jako ostatně se vším v životě :-)

  • avatar Pavla Holubova

    Dobry den,
    recept me zaujal, tydne pecu Vas uzasny jablecny svedsky kolac, bude fajn zkusit jinou jablecnou variantu:)Jen me zarazil ten palmovy cukr, i kdyz fair trade, zcela nature friendly asi nebude

  • Míšo, co dodat, šikulky! :-)

  • avatar Misa

    Verusko,uzasny kolac.zrovna odvykame klasickemu mlsani na susenkach,cokolade a bonbonech a toto je skvela nahrada sladke chuti.Vcera jsem ho delala,jen do jablicek jsem jeste pridala spetku soli na vytazeni sladke chuti a do posypky dala trochu skorice. dnes je naramne vlacny a pritom drzi pri sobe.zarazuji ho do rodinnych pokladu, diky.:-*

  • Hedviko, mandlové mléko bych klidně nahradila rýžovým nebo třeba ovesným. Šlo by i sójové, ale já sóju moc neprožívám, tedy kromě její fermentované podoby a ta se s pečením moc neslučuje :) Palmový cukr pak klidně nahraďte tmavým třtinovým s nějakým podílem melasy, aby jste dosáhla toho karamelizačního účinku.

  • avatar Hedvika Meissnerova

    Dobry den,

    dekuji za recept, vypada to uzasne a navic jednoduse. Poradite mi prosim, zda mohu mandlove mleko nahradit hotovym koupenym vyrobkem v bio kvalite? Nebudou tam pripadne chybet ty kousky mandli? Taky si nejsem jista, jestli sezenu palmovy cukr, cim ho pripadne nahradit? Zijeme s rodinou ve Francii, tak mam obcas problem sehnat ingredience podle ceskeho receptu.

    Predem dekuji za odpoved a moc Vas zdravim.
    Hedvika

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>