Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Daruji pečený čaj

Pečený čaj

Přemýšlela jsem, co s mikulášskou nadílkou citrusů. Nakonec jsem je upekla a tímto sděluji, že kdo se letošní Vánoce mihne kolem mé kuchyně, dostane pečený čaj.

Já vím, tento recept je ohraná písnička, co vám možná zahlcuje email ze všech stran. Šíří se českým internetem už víc jak rok a zaručené receptury najdete snad všude (ano, nechybí ani na mimibazaru). Taky jej za hříšné peníze zruční obchodníci prodávají na trzích.

Proč jsem je nesnědla?

Obvykle září červenou barvou. Jenže vám nikdo neřekne proč vlastně musí/nemusí být pečený čaj červený a už vůbec se nedozvíte, které ovoce se k pečení hodí/nehodí a proč.

Tak mi promiňte tuhle možná pro někoho trapnou zastávku, pečení ovoce se mi jaksi zalíbilo. Nedošlo by k tomu, kdyby Mikuláš byl štědřejší třeba na různé druhy ořechů místo na citrusy. To bych vám tu možná předložila oprášenou recepturu na báječný ořechový koláč. Jenže se u nás sešly mandarinky s pomerančem a taky citrony a kiwi a dvě kaki k tomu (o banánech teď nemluvě).

Jednodušší by bylo ovoce prostě naservírovat a sníst. Jenže, já citrusy ke konzumaci nevyhledávám, v zimě ani v létě. Není to nic česky sezóního a snad kromě citronu a jeho kůry se tomuto artiklu vyhýbám. Jiných zdrojů vitamínu C se tu najde taky dost – zelí, brokolice, česnek, brambory, jablka, červený a černý rybíz (mrazili jste?), atd.

Takže co s pytlem mandarinek?

Upečte je společně s dalšími citrusy. K tomu nakrájejte jablka a přidejte klidně i to kiwi a kaki. Jen se vyhněte banánům, těm takový pobyt v troubě nesvědčí. K pečení čaje se hodí i všechny druhy rybízů, přičemž ten červený dodá čaji onu jasně červenou barvu. To ovšem za předpokladu, že k oslazení celé směsi použijete bílý cukr. Když do toho vpasujete cukr tmavý (a nepoužijete červený rybíz), vyjde vám pečený čaj barvy obdobné, jako na obrázku.

K ovoci zkuste kromě uvedeného koření přidat i kousky zázvoru, ale vyhněte se použití měkkého ovoce jako jsou meruňky, švestky, hrušky nebo maliny (tohle všechno přece máte od léta v mrazáku, ne?). Přidat můžete mražené borůvky, ale těch je do pečeného čaje podle mě škoda.

Máte-li citrusy chemicky neošetřené, nakrájejte je tam i s kůrou. Ne, omytí navoskovaného (chemicky ošetřeného) citrusu vodou nestačí. Údajně pomůže dostatečně horká voda, kartáček a dlouhé drhnutí. Já volím raději biocitron a mám to bez práce. Jen počítejte, že pečený čaj z kůry chytne lehce nahořklou chuť, chutná pak jako džem z hořkých pomerančů. Lehce se to dá s hořkostí přehnat, takže nedoporučuji dávkovat na jedno pečení víc, než jeden neoloupaný citrus. Podobnou chuť pouští i bílé kousky z dílků mandarinky nebo pomeranče, proto si dejte práci a jednotlivé dílky od bílých částí očistěte. Tak už pojďte péct.

Pečený čaj

ovoce (citrony, mandarinky, pomeranče, kiwi, kaki, jablka, rybíz) v poměru dle libosti – citron doporučuji jen jeden, cukr krystal (tmavý nebo bílý), hřebíček, celá skořice, hvězdičky badyánu, případně zázvor, pár kapek alkoholu

Pečený čaj

Pečený čaj z mandarinek, jablek, kiwi a citronu s kořením, slazený tmavým cukrem.

  • Poměr ovoce si zvolte dle libosti. Citron by měl být jen jeden – můžete použít třeba jen kůru, nebo jen šťávu, nebo pokrájený citron celý. Větší ovoce pokrájejte na kostky, jablka před krájením zbavte jádřinců (můžete je i oloupat). Kiwi oloupejte. Rybíz klidně použijte mrazený, předem jej nerozmrazujte, jen jej poválejte válečkem v sáčku, aby na plechu netvořil jednu zmrzlou hroudu.
  • Všechno ovoce dejte na vyšší plech a promíchejte. Přidejte cukr v množství dle sladkosti ovoce. Já obvykle dala zhruba v množství rovnajícím se polovině váhy ovoce.
  • Na to vše rozházejte hřebíček (na plech asi 6 kusů), rozlámaný jeden svítek skořice a 3 badyánové hvězdičky. Chcete-li, přidejte na malé kostičky nakrájený čerstvý zázvor.
  • Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut s tím, že po 10 až 15 minutách na směs mrkněte a promíchejte.
  • Plňte ještě horké do čistých skleniček a nahoru kápněte pár kapiček rumu, vodky či slivovice. To pro lepší výdrž (toho pečeného čaje samozřejmě). Uzavřete, otočte víčkem dolů, nechte zchládnout a skladujte v lednici.

Jo, umím jej i červeně a sním i ten čaj z citrusů. Je k sežrání, že jo? Ti, co se s pečeným čajem ještě nesetkali, nechť z obsahu skleničky odeberou tři až čtyři lžičky a umístí na dno šálku (o objemu 250ml), zalijí horkou vodou, zamíchají a konzumují. Chutná? Možná je to poprvé, co pijete skutečný ovocný čaj.

Pečený čaj z mandarinek, kaki, jablek a koření, slazený bílým cukrem

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

34 komentářů k Daruji pečený čaj

  • avatar L.

    S medem to není žádný problém. Z mého pohledu jen škoda medu, ale pokud ho má někdo dost :-)

  • Davide med určitě nezahřívat takže tmavý cukr je ideál.. třeba i ten s melasou.. je to taky konzervant, takže dát jej tam nemusíte ale trvanlivost bude o hodně kratší.

  • avatar David

    Dobrý den, cukr se tam musí dávat? Nebo nemusí?
    popř lze nahradit medem?
    Nebo cukr je základ?
    Díky :-)

  • avatar Magda

    Obvykle čaj nepiju, ale domácímu pečenému jsem teď v zimě úplně propadla. Moje zkušenosti: hrušky, jablka, višně a švestky se báječně hodí! Pravda, není jablko jako jablko, hruška jako hruška, ale v podstatě se to zkazit nedá. Max bude ovoce trošku měkkší. S cukrem to je ošemetné, některé ovoce je samo o sobě dost sladké a také každý to rád sladké jinak. Citron dávám bez kůry, ovoce se z čaje jí a citron s kůrou /nebo pomeranč/ mě moc neláká, ani ten bio..Sklinky otáčím dnem vzhůru a pěkně „chytnou“ – po otevření udělá víčko „lup“ :-). A to i bez alkoholu…Směs dělám podle toho „co je po ruce“, nemá to chybu:-)

  • Dášo, určitě skleničky nahřejte. Zavařovat není třeba.

  • avatar Dáša

    Dobrý den,

    trošku laicky se chci zeptat, musí být sklenice nahřáté?? Nebo musí se to pak dávat do zavařovacího hrnce? :-))))))

  • Určitě, když tedy s mikrovlnami kamarádíte

  • avatar Soník

    Dobrý den,když dělám čatní,tak aby vydrželo ve sklepě přes zimu,dám skleničky na chvilku do mikrovlnky. Zavařuji tak i okurky a jsou výtečné.Mohu to tak udělat i s čajem?Myslím,že by tomu nemohlo uškodit a hlavně vydrží dlouho aniž by se na něm utvořila plíseň.Jinak dnes budu péct hlavně z rybízu a třešní :-)

  • Zdeňko, vydrží i bez alkoholu. Osobně bych jej radši skladovala v chladu a podle mě vydrží min.půl roku.

  • avatar Zdeňka

    dobrý den, já dnes čajík pekla poprvéa chci se zeptat: Je moc velký problém, že jsem to nezakápla žádným alkoholem? Pokud ano, za jak dlouho bych to měla asi tak spotřebovat?

  • avatar Pavel

    Dobrý večer, mám od cery úžasnej pečenej čaj, máme ho na schodech na půdu. Je ho cca 10 sklenic a nekazí se. Obecně jsem s tímto neměl zkušenosti a ani nikdo doma, tak jsme se k němu vždy chovali jako k běžné zavařenině. Prozatím se nám to vyplatilo a ještě jsme neviděli ani jeden plesnivej.
    Plíseň se mi objevila jen jedenkrát a to bylo tím, že jsem našel jednu zapomenutou otevřenou sklenici v ledničce za 1/2Litrovejma jogurtama. Prostě nebyla vidět. Plíseň byla ale jen na víčku a tak jsem to zbouchal cca půl sklenice na 1/4L vody. Úžasnej čajíček.
    Dnes jsem tady proto, že bych rád zlikvidoval 3 veliký ananasy co zbyli po „akční koupi v tesku“. Jeden ananas za 10,-kč no nekupte to. 😉

  • avatar Anna

    Pečený čaj jsem dostala asi před 8 lety a od té doby jej „vyrábím“. Polovinu dávky tvoří vždy jablka a ta druhá půlka je co mi přijde pod ruku. Švestky, rybíz, jahody, borůvky (i mražené ),také rebarboru. Dále citron i s kůrou nebo pomeranč. Citrusy to správně ovoní. Když vyndám plech z trouby, naliju decinku rumu a zamíchám. To je varianta pro dospělé. A je to opravdu mňamka.

  • Simi, asi ano, akorát si nejsem jistá, jestli oříšková či kokosová chuť jsou v čaji úplně žádoucí…

  • Dobrý den,

    tak to právě zkouším a peču, jsem moc zvědavá. Chtěla jsem se zeptat, zda by se daly přidat i oříšky, nebo třeba trošku kokosu.

  • Miri, určitě ano!

  • Pěkný den,chci se zeptat,jestli můžu dát do pečeného čaje i švestky.Děkuji za odpověd.Miri

  • Lucie, řekněme tři až čtyři.. ale to fakt odhadem.

  • Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, kolik sklenic průměrně z takového množství je, když budeme hovořit o menších, řekněme marmeládových skleničkách? Moc děkuji za odpověď :)

  • Moniko a na závěr všeho pak černají… banány jsou příliš měkké a zkáze podléhající ovoce, takže se pro tento účel nehodí.

  • avatar monika

    Dobry vecer, proc neni dobre pouzit do caje banany prosim…jde o to, ze se rozpatlaji tim teplem v troube nebo to ma jeste jiny duvod…dekuji

  • avatar Eva

    Pečený čaj je skvělý dělala ho už moje babička před 30 lety, z lesního ovoce, kapka rumu…

  • může mě někdo poradit , jak časově zkombinovat mražené a čerstvé ovoce na pečený čaj Díky

  • Monika: já mám v lednici ještě ten ze začátku prosince a pořád je v dobré kondici. Když se podaří dobře sterilizovat sklenici a dobře uzavřít, v lednici pak vydrží stejně jako zavařenina. Ale až skleničku otevřete, spotřebujte co nejdříve.

  • avatar Monika

    Super napad,dakujem za inspiraciu….chcem sa spytat,ako dlho vydrzi v chladnicke???
    Vdaka

  • avatar Anna V.

    Tento čaj je naozaj vynikajúci,ja som ho robila teraz cez Vianoce a dala som tam aj čerstvý ananás,nemá chybu,všetkým chutil. 😀

  • agnesa, to je tedy otázka :) s aloe by neměl být problém, teplo obecně ničí některé vitamíny (nejcitlivější je vitamin C, kyselina listová a vitamin B2), akorát si nejsem jistá jestli za udanou dobu pečení aloe bude taky měkká. To jsem tedy nezkoušela. Jestli zkusíte, dejte vědět jaký byl výsledek.

  • avatar gabriela

    Robila som ho už viac-krát, je výborný, ak treba tak ešte pridávam aj 2 dcl vody, záleží aké ovocie sa použijete. Robím ho na 3 kg ovocia, z čoho jeden a polkg tvoria jablká, ostatné do troch kg doplním podľa sezóny, a dáva 1 kg cukor. Musí tam ale byť aspoň jeden pomaranč. Pokrájam na malé kúsky. Nevyhýbam sa ani takému oovociu ako sú broskyne alebo nektarinky. Naozaj výborný darček v každom ročnom období.

  • avatar agnesa

    chcela by som sa opytat ci by sa mohol dat do tohoto caju aj aloe ked sa to pecie ci by sa tim pecenim neponicili vitaminy

  • Moniko, slovo zdravé je na dnešní dobu až příliš široký pojem. A tak se do něj vejde sem tam i hřích jako mouka s lepkem nebo mléko od krávy, byť to je mouka špaldová a byť to mléko nadojila kráva před chvíli vedle u sousedů. Každému vyhovuje něco jiného a já si myslím, že krůček směrem od průmyslově zpracovaných potravin k těm domácím je krok směrem ke zdraví, i když to tak možná z některých receptů někdy není poznat. Konkrétně o „zdravosti“ pečeného čaje v článku není ani zmínka, je to věc nabitá cukrem a s takovou bychom měli obecně v jídelníčku šetřit. Ovšem kouknu-li se na průmyslové rádoby ovocné čaje, pak tohle je varianta jednoznačně lepší, to mi nevymluvíte. Jinak věřím, že autorky jimejinak.cz jistě potěší zdejší propagace.

  • avatar Monika

    Škoda, že se neinspirujete také zde: http://www.jimejinak.cz.
    Určitě byste většinu receptů přehodnotila a nevydávala za „zdravé“.

  • lanka: taky mi došlo později, že ne každému to musí být zřejmé takže… ze skleničky odeberte zhruba 3 lžičky, dejte do šálku a zalijte horkou vodou. Pijte a nakonec snězte. Dopsala jsem způsob přípravy ještě na konec článku :)

  • avatar lanka

    Chápu to dobře? Jí se celý obsah skleničky? Proč se to potom tedy jmenuje čaj? Nebo se z toho čaj vaří? Nějak mi to uniká.

  • avatar Miriama

    Tak toto by ma skutocne nenapadlo a pri tom to vyzera a urcite aj chuti viac ako vynikajuco. Musi to vyskusat ! :)

  • Konečně ho vidím !! Pro mě to je novinka, všichni o něm v Čechách mluví ale ochutnat nikdo nedá 😉
    Navíc recept přišel jako na zavolanou … včera jsem sklidila první várku citronů a pomerančů z naší zahrádky. Takže jsou zaručeně bio a neputovaly na náš stůl přes půl Evropy :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>