Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Domácí tvarohový sýr

Domácí tvarohový sýr

Tenhle recept letí netem jako šipka. Díky němu jsem si i já konečně doma vyrobila vlastní sýr. Bez sýřeniny, bez lisu a bez práce.

Nutnost mít výbavu – surovinovou i přístrojovou – mě od výroby domácího sýra vždycky zrazovala. Nebyla jsem schopná opatřit si sýřeninu, i když jsem věděla, kam pro ni. A to i přesto, že sýr mažeme na chleba denně. Pak jsem zahlídla tento recept a pár fotek jeho výsledků. Nešlo to nezkusit.

Tvarohový sýr je vlastně jednoduchou sloučeninou mléka a zákysu (plus sýřeniny, která není nutná). Díky kyselině mléčné se směs srazí a vznikne sýr. V našem případě nepoužijeme mléko, ale rovnou jogurt a kysanou smetanu. Oba agenti zajistí dostatek bakterií mléčného kvašení, aby se vám zanedlouho na lince objevil sýr.

Domácí jakože Lučina

Doma jíme hlavně žervé a tvarohové sýry, sem tam se vyskytne tvrdý sýr nebo syreček. O tom, že bych vyráběla něco z toho doma, jsem si zatím jenom četla. Koho výroba sýrů láká a má mléka a elánu dostatek, mrkněte na web Kláry. Na kopci umí všechny sýry, na které si vzpomenete a poučí vás i o nutné výbavě.

Já se svojí spotřebou Lučiny dělala radost především výrobci, ale jen doteď. Odteď dělám svoji jakože lučinu doma a jestli to taky zkusíte, dopadnete stejně. Nechat odkapat jogurt smíchaný s kysanou smetanou je snad ta nejjednodušší věc na světě, takže si nachystejte mísu, plínu, cedník a honem to zkuste taky.

Domácí tvarohový sýr - výroba

Smíchejte jogurt (500 g) s kysanou smetanou (150 – 190 g) a přidejte sůl. Na mísu položte cedník, ten vystelte čistou plenou a do ní dejte připravenou směs. Povrch překryjte cípem pleny a nechte na lince 12 hodin stát. Už v tuto chvíli je sýr celkem odkapaný, můžete klidně konzumovat a nebo přemístěte ještě na dalších 12 hodin do lednice. Pak přemístěte z pleny do nádoby s uzávěrem a zkonzumujte do týdne.

Levnější a chutnější

Tento čerstvý sýr je tvarohového typu a chutná skoro jako Lučina, ale jenom skoro, je totiž mnohem lepší. Z uvedeného množství jej vyrobíte asi 270 g – asi, protože něž jsem jej zvážila, stihlo se kus ujíst. Pro představu o ceně jsem vzala jako referenční vzorek právě Lučinu a oprášila trojčlenku.

Domácí tvarohový sýr na chlebu

Lučina 200 g balení stojí asi 35 Kč (když narazíte na akci, pořídíte i za 30).
Domácího sýra vyrobíte 200 g za 24 až 26 Kč, záleží jaký koupíte jogurt a smetanu (počítám velký jogurt 20 Kč + větší smetana 15 Kč).

Pořád se to prostě vyplatí. Pro suroviny v bio kvalitě připočtěte aspoň 10 Kč nad výsledek navíc a já vám povím, že takový biosýr za tu cenu nepořídíte.

Mohlo by vás zajímat:
Pomazánka z černé ředkvePomazánka z černé ředkve Kuřecí steak se salátem a ořechovým olejemKuřecí steak a salát s ořechovým olejem Chléb s tvarohovou pomazánkou s mrkvíTaková normální svačina

21 komentářů k Domácí tvarohový sýr

  • Věro, já myslím, že moc jiný tento sýr oproti tomu Vašemu nebude. Půjde spíše o konzistenci, řekla bych, že s kysanou smetanou je sýr pevnější a pro účel krému do dortu zřejmě vhodnější. Ať se vydaří!

  • avatar Věra

    Zdravím,domácí Lučinu dělám velmi často.Dělám ji ze 2 velkých Selských jogurtů a 1 smetany + sůl (je mňamkózní :) ).Vy uvádíte k jogurtům zakysanou smetanu.Je to jiné? Ptám se,protože budu péct dort a zdobí se „tvarohovým sýrem smíchaným s tvarohem“.Hledala jsem „tvarohový sýr“ a vyskočila jste mi vy :).
    Hezký den :)
    Věra

  • avatar Marťa

    Dobrý den, domácí sýr si doma vyrábím pravidelně a už celkem dlouho :-) Také mě nebavilo při mé velké spotřebě neustále běhat do obchodu,nehledě na to,že ta domácí je rozhodně lepší. Já navíc ještě přidávám asi tak 80ml kvalitní čerstvé smetany na šlehání a solím himalájskou solí.

  • avatar Michal

    Výrobce LUČINY utře nos 😀

  • […] Zase vaření já vím Ale musím se pochlubit co jsem objevila při brouzdání internetem. Objevila jsem krásný blog a na něm spoustu zajímavých receptů a tipů. Zatím jsem vyzkoušela dva. První je tvarohový sýr, vyrobený jednoduše doma. Takže kdo má rád Lučinu, nebo žervé, tak určitě vyzkoušejte domácí variantu. Recept najdete zde […]

  • avatar Hanka

    Teď výrobce Lučiny utře úplně, recept šel i na Nově :-) Já to spletla, dala jsem tam sladkou smetanu a vyšlo z toho pomazánkový máslo. Taky dobrý a doporučuju :-) Jen co ho sníme, udělám to z kysaný.

  • avatar Markéta

    Sýr jsem vyzkoušela, chutná i 3leté dcerce :) Vyzkoušeno (ač nerada, ale jiná doma nebyla) i se zakysanou smetanou doplněnou o škrob. I tak se sýr povedl. Příště dáme pozor na výběr smetany a budu mít hned i lepší svědomí 😉

  • Olča: šlo, pokud nebude nastavovaná škrobem. Takže čtěte info o složení…

  • avatar Olča

    Dobrý večer,mam dotaz šlo by použít lehčí zakysanou smetanu???S méne procenty??Díky

  • avatar Markéta

    Tak dnes ráno jsem ho ochutnala- je luxusní:-) Chudák výrobce lučiny,přijde o dalšího pravidelného zákazníka. Díky za tento recept!!!

  • Paradicka!! Zahy se do nej pustim, uz se mi sbihaji sliny… Diky!

  • Svatavo,jistěže da,použijte jakoukoliv uterku,co ale není hustě tkana,aby mohla syrovatka odkapavat. Momentálně mám doma plinek dostatek,tak je to pro mě jednodušší :-)

  • avatar svatava

    Dobrý den, a kde jste prosím vzali plinku ? Nedá se použít nějaká jiná látka ? Díky. SM

  • Ivo, obecně se sýry dochucují až po výrobě. Takže já bych se držela postupu, vyrobila sýr a pak jej ochutila… pažitkou, česnekem, čím je libo.

  • avatar Iva

    Musím se do něj taky hned pustit :-)
    Napadlo mě, jestli by se tímto postupem dal vyrobit nějaký sýr s příchutí – třeba přidáním pažitky nebo jiných bylinek nebo česneku?? Nenarušilo by to nějak proces „vzniku“ sýrové hmoty??

  • mňam!:) určitě musím nějaký domácí zkusit

  • Tak to je fajn, že chutná :)

  • avatar Jitka

    To je perfektní tip, včera jsem si jednu várku vyrobila a chutná to výborně, hned jsme to zařadili do našich stálých receptů. Díky za výbornou inspiraci.

  • avatar Kristýna

    Skvělý recept. Výsledek je jemný a výborný. Mě z toho vyšlo dokonce 315 g. Kdybych měla velkou rodinu, tak vyrábím pořád. Ale v současné situaci bych to vždycky všechno snědla sama a kulatila se.

  • Ihneď po prečítaní som bežala do obchodu a idem sa do toho pustiť, snáď sa podarí aj mne taký pekný a dobrý syr :)

  • Já na tento recept ještě nenarazila. Bezva tip. Běžím pro suroviny a zkusím. Díky :)))

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>