Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Klíč(ky) k jaru

Klíčení

O čem jiném psát v den jarní rovnodennosti. Když už tohle čtete, pravděpodobně klíčíte. A nebo aspoň chcete. Já tuto činnost nevynechám žádný rok a něco by u mě v kuchyni nebylo správně, kdyby pokaždé nekralovala další klíčící novinka.

Vlastně klíčení tak miluji, že se snažím přinutit řeřichu k výhonkům už v prosinci, což jde o poznání hůře, než v předjaří. Přesto pár zelených stonečků k Vánocům vždy sklízíme.

Když už jsem nakousla řeřichu, klíčit ji na vatě je tak ohrané, jako klíčení semínek vojtěšky alfa-alfa, co jsem tu o nich psala už hódně dávno. Dál tu máme pučálku – naklíčený a opražený hrách, co jej milovali staročeši a my na něj dočista zapomněli. Zato v dnešní supermarketové době najdete v regálech obchodů naklíčenou fazoli mungo.

No dobře, jak klíčit?

  • Klíčit se dají všechny luštěniny kromě fazolí, které jsou za syrova jedovaté (vyjma mungo), semínka a taky obiloviny. Zkusme tedy naklíčit semena slunečnice. Klidně celá, ale pozor, půjde to i s loupanými.

Pokud kupujete speciální klíčící směs – ať už jednodruhovou řeřichu nebo směsku od Sluneční brány – najdete vhodný postup ke klíčení na obalu.

  • Obvykle je třeba (vyjma řeřichy, které vyhovuje víc vata) na semínka přes noc aplikovat namáčení ve vodě a tmu. Pak vodu slijete, pravidelně proplachujete a ještě jeden den necháte ve tmě – budou křehčí. Nakonec umístíte na světlo, tam chytnout barvu – chlorofyl. O ten vám jde přece taky, ne? Takový postup aplikujte i na loupanou slunečnici.

Základem je proplachovat, proplachovat a proplachovat. Jinak chytnou plíseň (jde jim to sakra rychle), a to i ve speciálním nakličovadle, co má vroubkovaný povrch a semena díky tomu ve vodě neleží. K naklíčení lze použít i čistou ne moc vysokou zavařovačku, přes kterou natáhnete gázu a připevníte gumičkou. Funguje spolehlivě.

Jsou nebezpečná?

Otázkou zůstává, jak moc můžou být klíčky a výhonky nositeli plísní a bakterií a jestli jsou vhodné ke konzumaci pro každého. Dřív, než jsem stihla tento článek dopsat, dočetla jsem se odpovědi na takové otázky v dubnovém Apetitu. Poměr rizika a přínosů záleží čistě na vaší úvaze, jako ostatně u všeho, že ano.

Klíčky každopádně jsou bezpečné tepelně upravené, čímž ovšem ztrácí část svého výživného kouzla (vhodné je upravit klíčky nad parou, případně opražit nebo přidat do horké polévky). Pravda je, že i staročeská kuchyně počítá s pučálkou opraženou.

  • Varovně vztyčený prst u syrových klíčků bych směřovala především na těhotné, děti, seniory a lidi s oslabenou imunitou. I když já, coby těhule, na klíčcích ujíždím stejně. Nezastavila mě ani hrozba listerií či bakterií E-coli. Co si vypěstuju, to si sním.

Klíčky - slunečnicová semínka

Loupaná semena slunečnice klíčí jak o život už po nočním namáčení. Do druhého dne pak můžete „sklízet“. Lépe řečeno – musíte sklízet. Nebo je šupněte do lednice, ať vážně nechytnou plíseň. Chutnají krásně oříškově. Tak neodolatelně, že je moje dcera snědla na posezení. K focení jsem si musela založit novou várku.

Zkoušela jsem i klíčivý mix od Sonnentor, ten se mi naopak vůbec neosvědčil. Zatímco malá semínka už už chytají plíseň (protože propadnou vroubkováním v nakličovadle a leží moc ve vlhku), velká ještě nestíhají naklíčit. Osobně jsem raději pro jednodruhové klíčení.

Pšenice, költés a nákupy

Zatímco u nás je naklíčená pšenice ve vzrostlém stádiu odsouzena k pouhé dekoraci velikonočního stolu (samo sebou, že je to pěkné), mezi Maďary žijícími na Slovensku v údolí Nitry se z  ní připravuje tradiční postní jídlo tzv. költés /čti: koeltéš/, zvaný také keltýš, keltés. Název bezpochyby pochází z maďarského slova kelni – klíčit, vstávat, probudit se.

  • Základem je 1 kg pšenice, kterou řádně propereme a v tenké vrstvě dáme vyklíčit na teplé místo. V době klíčení pravidelně kropíme. Jakmile se objeví dostatečné klíčky (nenecháme moc zezelenat), propláchneme čistou vodou a pomeleme na mlýnku. Na 1 kg klíčků přidáme 2 l vody a necháme luhovat 1 hodinu. Potom scedíme, vymačkáme pomleté klíčky a do získané tekutiny přidáme 1 kg bílé pšeničné mouky (potřebujeme těstíčko, jako na palačinky). Hmotu lijeme do zapékacích misek a pečeme v troubě při 150 stupních Celsia do chvíle, kdy na povrchu získáme zlatavou krustu. Dříve se pochoutka pekla samozřejmě v peci.

Recept pro mě sestavila moje máma, která költés každý rok dělá. K základnímu postupu dodává:

„Hodně záleží na surovině, někdy jsou klíčky málo sladké a je nutné do těstíčka přidat trochu cukru. Těsto musí být sladké, aby se při pečení na povrchu vytvořila lahodná zkaramelizovaná krusta. Nakonec by ani nevadilo, kdybyste přeskočili fázi scezení a v pomleté hmotě klíčky ponechali.“

Já si dovolím poznámku, že fajn by bylo nahradit bílou pšeničnou mouku hladkou špaldovou. Výsledná lahůdka není moc fotogenická, jí se lžící a docela dobře si k ní dokážu představit kopeček husté kysané smetany s lístečkem máty.

Naklíčená vojtěška alfa-alfa

Když se budeme držet doporučení k tepelné úpravě, z naklíčených obilnin se dají připravit kaše nebo je uvařit v polévce. Naklíčená semena jsou bohatá na vitamíny a minerály (zvláště vit. C), klíčením se mění jejich skladba bílkovin a luštěniny jsou v tomto stavu pro nás lépe stravitelné.

  • Pro klíčení používejte pouze semínka, která jsou k tomuto účelu určená. Semena určená pro pěstování rostlin, co je koupíte v zahradnictví se ošetřují fungicidy a pesticidy, aby nedocházelo při jejich uskladnění ke klíčení a k plesnivění. Takže na nákup semínek pro klíčení vyražte raději do obchodu se zdravou výživou a nakupujte bio.

Naklíčená slunečnicová semínka v kelímku od ricotty

Mohlo by vás zajímat:
Velikonoční nádivka s bylinkamiVelikonoční nádivka s bylinkami Škola vaření U KastelánaŘeřichová polévka a vaření U Kastelána Velikonoční vejce křepelčíVelikonoční barvení bez éček

7 komentářů k Klíč(ky) k jaru

  • […] Zima končí, vitamínů uložených z loňska už je málo a tak si dopomáhám klíčením. Bohužel jsem pro zatím nenašla žádný recept, v kterém by nám naklíčené semínka chutnaly a tak je zatím jíme víc z přesvědčení pro přínos toho dobrého co v sobě mají spíš než pro jejich samotnou chuť. O způsobu klíčení krátce a přehledně u Věrušky […]

  • Kdo nakupujete v sýrárně Orrero tu jejich výbornou ricottu, tak semínka se dobře dají naklíčit i v tom kelímku viz. poslední fotka u článku. Uvnitř je vyjímatelná plastová síťka, takže se taky dobře proplachují. Sibylo, jako alternativa PETky dobrý :)

  • Mně se hodně osvědčilo klíčit v PET lahvi: vršek se uřízne a do spodní části se udělají díry, pak se přidají semínka, zaleje se to vodou.. něco dírkami vyteče a taky díky tomu mají dost vzduchu, jednoduše se to proplachuje i běhe klíčení…

  • No vidíte, to máte doma taky veselo :) tak se tu zase někdy stavte, věřím, že si počtete. Vynahradím si tu, co jsem u první dcery nestihla. Chystám těhotenský miniseriál o stravování a pak budou následovat epizody s jídlem pro naše nejmenší. Aspoň tak si to plánuji, uvidíme co mi mimčo dovolí.

  • avatar lanka

    Aha – tak řeřichu jsem brala že ji máme na zeleno na nať, tak jak rychlenou cibuli, petržel, nebo pažitku – nějak se mi to pěstování řeřichy ve vatě s klíčením nespojilo.
    Na každý pád děkuju….
    Držím palce ať vše dobře dopadne, škoda že jsme vás našli až teď (máme doma tříletou a roční zábavu) tak to u nás vypadá dost podobně jako u vás.

  • lanko, nakličujete-li v nakličovadle (zavařovačce), konzumujete semínko/luštěninu/obilninu celou, tedy vše včetně klíčku. Nic se nikde neodděluje a neloupe :) Zvláštní případ je řeřicha na vatě, kdy ostříháváte zelené výhonky (trávu) a jíte jen ji, semena na vatě pak vyhodíte. Tož tak.

  • avatar lanka

    Klíčení – to mě zaujalo už před dlouhou dobou. Bohužel jsem nenarazila na nikoho kdo by to dělal a tak to u mě upadlo v zapomění. Chyběl a dodnes mi totiž chybí dost podstatný údaj – co z naklíčeného vlastně konzumovat?
    1) Vše krom „vaty“ – tedy včetně zbytku „obalu“ semínka
    2) poctivě seminka olupovat a jíst „klíček“
    3) nebo se někde něco štípe?
    Škoda té profesionálně rozmazané fotografie – možná by mi bývala odpověděla za vás.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>