Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Postní období

Avokádo s pestem a vejcem

Popeleční středou začalo období čtyřiceti postních dnů. Tolik času zbývá do Velikonoc. Půst = nejíst? Nikoliv. Foodie si i půst umí užít.

Letos nevyhlašuji tak striktní pravidla, jako o půstu minulém. Účelem půstu podle mě není hladovka ani nijak vyhraněná dieta, nýbrž odlehčení, řekněme jakási očista. A to nejen ta stravovací, ale také očista od všeho, co je v životě postradatelné. Na tu lze v tuto chvíli nahlížet ze dvou úhlů.

  • Z náboženského křesťanského hlediska jde o přípravu na Velikonoce, jakožto ústřední svátek všech křesťanů.
  • Z jiného (kdo chce, přidá si přívlastek pohanského) hlediska je předvelikonoční – tedy skoro jarní – období zaměřeno na očistu těla. Víme, že na jaře je fajn učinit malý tělesný úklid, dopřát tělu detox a nedát šanci takzvané jarní únavě. A taková očista je ještě mocnější, sledujeme-li fáze Měsíce.

Ať už jsou vaše pohnutky k půstu jakékoliv, nejspíš v tuto chvíli řešíte i jídlo. A tak si tu dáme seznam mých hitovek, ale i těch polozapomenutých receptů, co se můžou v postním období hodit.

Moje postní pravidla

– žádná káva, černý čaj a alkohol

– minimum masa = maso jen v neděli a přednostně ryba

– minimum mléčných produktů – což je u mě normálka, takže občas ano máslo, parmezánu či plátek goudy

– minimum cukru – moje běžná praxe, když už sladím, tak sušenou třtinovou šťávou, sirupem nebo medem

– minimum mouky a když péct, tak přednostně bezlepkově

Když to vezmete kolem a kolem, jde v podstatě o zásady zdravé výživy, které více méně můžou figurovat v jídelníčku po celý rok. Maso sem tam, káva taky tak, ale žádná závislost. Alkohol příležitostně, cukr pryč, mouka skoro pryč a mléčné produkty jen pro ty, kterým dělají dobře. Obtížně? Pamatujte, že klíč je ve vaší mysli. Jedině tam existuje překážka. Ale to už se opakuji 😉

Články, ve kterých najdete postní jídla:
Raw kuličky postup přípravyOřechové kuličky AmlouPasta z mandlí Amlou Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez
Pomazánka z černé ředkvePomazánka z černé ředkve Kaše ovesnáSnídaňové kaše Dýňová polévka s mrkvíTři polévky – z dýně, celeru a řepy
Jablečný koláč s datlovou pastouJablečný koláč s datlovou pastou Bramboračka s pórkem a houbamiMenu na hory Banánové smoothie s kapustouTroje banánové smoothie
Veganská buchta s jablkyMandlové mléko a jablečná buchta Raw kuličky s ořechy a semenyŽivá ořechová koule Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez
Treska pod voňavou krustou s hráškem a mrkvovým salátkemVoňavá treska Mořský vlk s brambory, glazovanou mrkví a rukolouMořský vlk podle Mánka Černý kořen - pomazánkaČerný kořen – pomazánka a polévka

1 komentář k Postní období

  • Myslím si, že je dobré obmedziť príjem múky a cukrov (sacharidov vo všeobecnosti), mäsa a ďalších zložiek, ale netreba to preháňať. Všetko s mierou, telo potrebuje bielkoviny aj z mäsa aj z iných zdrojov. Jedálniček by mal byť vždy čo najpestrejší. Pre mňa je najdôležitejšie jesť zdravo a chutne súčasne. Maškrta, koláč raz za čas neuškodia. Inak, dobré tipy na zdravé recepty.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>