Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Troje banánové smoothie - s kořením, avokádem a s kapustou

Banánové smoothie s kapustou

Když praktikuji odlehčení nebo jednodenní půst, jedu celý den na smoothie. Variant je nekonečně mnoho, zde tři exoticky perfektní pro zimní období.

Smooth je anglicky jemný nebo krémový. Přesně takové smoothie je. Drink nabitý ovocem, zeleninou či jeho kombinací je jemný díky mixáži ve výkonném mixéru (blenderu), bez něj to nejde. Krémový je zase díky vláknině z ovoce a zeleniny. Smoothie je teky velkým pomocníkem pro správnou konzistenci … víte čeho :-)

Voda nebo mléko?

Obvykle je třeba při výrobě smoothie ovocný či zeleninový základ doplnit tekutinou, aby smoothie nebylo jen na lžičku. Hodí se samozřejmě voda, ale také mléko živočišné, rostlinné, ořechové či kokosové. A někdy je fajn nešetřit kořením. Nic víc netřeba. Žádný další cukr ani zmrzlina ani nic sladkého. To pak přirozeně zdravé smoothie posouvá do kategorie „vylepšené“ méně zdravé, a to přece nechceme 😉

Pro tentokrát je základem všech tří smoothie nelokální banán. Čím zelenější, tím decentněji sladký a chudší na jednoduché sacharidy, zato bohatý na ty komplexnější. Takže NEZRALÝ BANÁN = menší glykemický index. Příště se zaměřím víc na kořenovou zeleninu, slibuju.

Čím smoothie dochutit

Do smoothie můžete namíchat další formu vlákniny jako je PSYLLIUM nebo inulin, je-li to třeba. Fajn jsou také předem namočená LNĚNÁ SEMÍNKA (taky kvůli vláknině a bílkovinám) a já s oblibou všechna smoothie doplňuji lžičkou loupaného KONOPNÉHO SEMENE (tady je bonusem bílkovina a esenciální mastné kyseliny).

Jako na houpačce je to pak se závěrečným propočtem cen jednotlivých porcí.  Samotnou mě ta čísla překvapují.

Kořeněné banánové smoothie

na dvě whisky skleničky

  • 2 banány
  • 200 ml kokosového mléka
  • třetina lžičky kardamomových semen
  • třetina lžičky mleté skořice
  • špetka soli

banan-smoothie

Cena:

banány 9,60 (28 Kč kilo nebio)
mléko kokosové 44,- (78 Kč plechovka 400 ml bio) – domácí kokosové mléko 4,50
semena a skořice a sůl cca 2,-

CELKEM 27,80 Kč za porci nebo 16,10 za porci s domácím kokosovým mlékem.

Banánové smoothie s jablkem a kapustou

na dvě whisky skleničky

  • 1 banán (170 g se slupkou)
  • menší jablko (100 g)
  • dva listy kapusty (40 g po vyříznutí tuhého středu)
  • 200 g kokosového nebo ořechového mléka
  • špetička soli

Ať zvolíte kterékoliv smoothie, vždy dejte všechny suroviny do nádoby mixéru a řádně rozmixujte. Případně ještě dolaďte chuť přídavkem koření a ihned podávejte.

smoothie-kapusta-det

Kapustové smoothie chuťově i cenou překvapilo nejvíce. Můj favorit!

Cena:

banán 4,80 (28 Kč kilo nebio)
jablko 3,- (30 Kč za kilo z farmy)
kapusta 1,10 (28 Kč kilo nebio)
mléko kokosové 44,- (78 Kč plechovka 400 ml bio) nebo domácí 4,50
mléko ořechové domácí průměr 23,-

CELKEM 26,50 Kč za porci varianty s kokosovým mlékem (s domácím mlékem 13,40) a 16 Kč za porci varianty s ořechovým mlékem.

Banánové smoothie s avokádem

na jednu porci

  • 1 banán
  • půlka avokáda
  • volitelné: semínka z jednoho lusku vanilky nebo tři lžičky karobu
  • ke konzistenci na brčko asi 50 ml kokosového nebo ořechového mléka

Pro svačinovou konzistenci na lžičku rozmixujte smoothie bez přidaného mléka. Chcete-li smoothie pít brčkem, mixujte i s tekutinou.

Avokádové smoothie

Cena:

banán 4,80 (28 Kč kilo nebio)
půl avokáda 11,50 (23 Kč za ks nebio)
vanilka kus 46,- (od Antonína)
karob 8 g 0,60 (200 g 15,- ze zdravé výživy)
mléko kokosové 50 ml 9,80 (78 Kč plechovka 400 ml bio)
mléko domácí ořechové 5,75

CELKEM 16,30 Kč za mlékem neředěnou porci bez jiného ochucení.

Neředěné s vanilkou porce 62,30 Kč, s karobem porce 16,90 Kč.

Ředěné s vanilkou a kokosovým mlékem porce 72,10 Kč, s karobem a kokosovým mlékem 26,70 Kč, s vanilkou a ořechovým mlékem 68,05 Kč, s karobem a ořechovým mlékem 22,65 Kč.

Smoothie je in, protože je in hlídat si figuru

Takže si zapište, že tenhle dietní kámoš se hodí zejména JAKO SNÍDANĚ či dopolední svačina. Držíte-li očistný postní den, můžete si smoothie dát i odpoledne. Z hlediska zdraví a schopnosti organismu zbavovat se toxinů je vhodné onen očistný den zařazovat minimálně jednou za měsíc (podle lunárního kalendáře každé Novoluní – mě to dělá moc dobře) a ideálně jednou za týden (to teda zatím nedávám).

DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO

vyrobíte tak, že 50 g strouhaného kokosu zalijete 500 ml horké čerstvé vody, rozmixujete a přecedíte přes plínku nebo plátno. Získáte 400 ml kokosového mléka za cenu 9 Kč (kokos v bio kvalitě). Za inspiraci díky Madle.

Mohlo by vás zajímat:
Nádoba na kvašení zeleniny - picklesKysané zelí neboli pickles Zeleninové smoothieOdlehčení a dietní snídaně Dýňová polévka s mrkvíTři polévky – z dýně, celeru a řepy

19 komentářů k Troje banánové smoothie – s kořením, avokádem a s kapustou

  • Třeba do této buchty http://blog.veruska.cz/buchta-s-angrestem/
    Ovoce dosaďte sezónní, teď v zimě třeba hrušky/jablka.

  • avatar Josef

    Verčo- díky za odpověď ohledně namáčení nebo drcení semínek Já jsem se ptal. Mám dotaz když si udělám třeba Kokosové mléko zůstane vymačkaný kokos jak ho dál využít. Děkuji

  • Josefe, ptáte se nebo konstatujete? Jestli je to dotaz, pak ano, lněná semínka je lepší pomlít a pak už záleží na Vás jestli je necháte chvíli nasáknout přímo ve smoothie nebo někde v misce ve vodě a pak je do smoothie přidáte nasáknuté. Loupané konopné semínko nemáčím, nýbrž jej rovnou sypu do smoothie nebo do kaší.

  • avatar Josef

    je lepší lněná semínka namáčet nebo těsně před samotným použitím rozdrtit třeba v kafemlýnku nahrubo (najemno)! a ptám se i na to samé o loupaném konopném semínku.

  • Verčo, problém se semínky a dětmi může být v tom, že je malé děti mohou vdechnout. Proto je mixuji. Jinak obsahují samé dobré věci ale samozřejmě platí všeho s mírou. A když dítě ochutnává semínka poprvé, je fajn sledovat reakci kvůli alergii. I když první reakce nemusí byt dobra, AZ tělíčko povyroste, zkusit znovu, třeba už budou semínka sedět. To platí obecně. Ať se daří!

  • avatar Magdalena

    No, je to určitě lepší, čerstvější.. je to tak, většinou mixuju večer a pak beru s sebou na cestu nebo jáko dávku po ranním cvičení.. budu muset posunout budík na 5.35:) a snad doma nikoho nevzbudím:)Kdybyste měla ještě nějaké jiné dobré osvědčené kombinace, budu ráda za tipy:)

  • avatar Verča

    Dobrý den Věruško, diky za nové typy na koktejly. My si je se synem děláme velmi často jako rychlou snídani před odchodem do školky. Přidávám k ovoci bílý jogurt, protože jinak mi ho synek nejí a to samé s ovocem. Ve formě koktejlů s tím nemá problém a dokonce připravuje se mnou, takže vidí, co tam dáváme. Také přidáváme ovesné vločky a nadrcená lněná semínka- snad udělají stejnou službu jako ta namočená? Pak brčko a závod, kdo bude první!
    Co děti a semínka, nemohou ve větším množství dětem škodit? Dáváme si je i na kaše! Takže třeba 5x týdně.
    Děkuji Verča

  • Magdaleno, myslíte to tak, že smoothie umixujete večer a konzumujete až ráno? Jestli ráno není čas, tak bych byla aspoň pro variantu – nachystat přesně všechny odměřené suroviny do mixéru večer, ráno jen oloupat banán, mix a hotovo. To přece moc nezabere. Ten mix den předem se mi nezamlouvá, čerstvé je přece jenom čerstvé. Co říkáte?

  • avatar Magdalena

    Ten první recept je můj absolutní favorit, naučila jsem se do něho dávat prášek baobab (zn. wolfberry), je takový kyselkavěsladký… a někdy dávám lžíci arašídového nebo kešu másla, ta konzistence je pak krémovitější.. jenom většinou chystám smoothie večer a mám až na snídani či po běhání, tak snad to ničemu nevadí:)

  • Ivo, určitě sledujte výkon a taky jsou fajn komentáře lidí, co si přístroj koupili. Já můžu posloužit pouze zkušeností s Moulinexem – výkon v poho, ale dost hlučný a pak KitchenAid – výkon ještě víc v poho a o dost méně hlučný a takový bytelnější co do provedení. Vitamix koukám zvládá ještě více otáček, než KitchenAid, ale jinak myslím je co do funkce srovnatelný.

  • avatar Iva

    Děkuji za osvětu :-) mám doma tento typ mixéru, ale už dosluhuje.. Takže se poohlížím po novém pomocníkovi a hodně jsem teď na „blendery“ narážela. Chtěla bych více dělat i různá oříšková mléka a semínková mléka, které náš starší Phillips moc nezvládá – myslíte, že je třeba se orientovat podle výkonu přístroje? Je mi jasné, že nejlepší je VITAMIX, ale ten je zatím z říše snů :-)

  • Ivo, blender je anglický výraz pro takový ten mixovací nástavec k robotům nebo samostatně stojící mixér, obrázky tady https://www.google.cz/search?q=blender&biw=1280&bih=661&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=wkjPVK32HIGqUIHjgNgI&ved=0CEsQsAQ

    Já mám robota Moulinex s tímto mixovacím nástavcem – blender. Potrpíte-li si na design a míníte kupovat jen blender, pak jsem pro značku KitchenAid. Podobné mixéry ale seženete i levněji, netrváte-li na značce 😉

  • avatar Iva

    Dobrý den, mohu se zeptat, jaký typ mixéru používáte?? Jak mám poznat, že jde již o typ „Blender“? Dle nějaké určitého výkonu? Omlouvám se za trošku možná hloupou ukázku, jen bych o takový přístroj taky měla zájem a chci vědět, podle čeho se orientovat :-)

  • Doplneni k tematu nezrale banany, nedalo mi to, zeptala jsem se na to jeste nutricni specialistky, kdyz mi porad radi opak :-)Jeji vysvetleni a odpoved:
    „Ano, nezrale banany jsou rezistentni sacharidy. Lide, kteri maji super zdrave strevo, si s nimi dokazou poradit a mohou pro ne byt v jidelnicku uzitecne. Ale kdo perfektne zdrave strevo nema (vetsina populace), bude mit plynatost, bolesti bricha atd., protoze jsou nestravitelne.
    Osobne bych zelene banany doporucila jen klientum, kteri vedi, jak na tom se stavem svych strev jsou, po lekarskem odbornem vysetreni.

    Pro deti jsou absolutne nevhodne, protoze deti nemaji vyvinuty amylazni enzym tolik, aby umely nezraly banan stravit, tim si uplne narusuji mikrofloru!

    Banan s teckami na slupce obsahuje velmi lehko stravitelne cukry, zeleny naopak rezistentni nestravitelne.“

    Cili zda se, ze se da jist oboji, dozvedela jsem se zas neco noveho. :) Za sebe se ale porad spis priklanim k tem zralym. :)

  • K nezralým banánům: obsahují tzv. rezisentní škrob, vlákninu, která rovnou přechází při trávení do tlustého střeva, je živnou půdou pro střevní bakterie a má pozitivní vliv na trávení – negativem je, že působí plynatost. Protože v ne úplně zralých banánech není tolik jednoduchých cukrů, je tedy nižší GI. Proč je nízký obsah jednoduchých cukrů tak důležitý je na delší prostor, ve zkratce se dá říct, že konečným efektem je absence tukových polštářů na těle :-)
    K dětem: tam při dobrém zdraví a nastavení metabolismu není třeba řešit GI banánů (zatímco u bonbónů bych to teda řešila). Dětem dávám banány zralé, žluté, ale velmi nerada už nahnědlé. Ty tečky, o kterých píšete snad mohou být ty první droboučké, ale jakmile banán znědne, nejíst. Nahnilé jablko taky nejíme.
    A ještě: nadměrná konzumace banánů může vyvolat bolesti hlavy a ospalost. Jako doporučená denní dávka pro dospělé se uvádí dva banány (livescience.com)

  • prekvapuje me nezraly banan. Moje nutricni specialistka vzdy zduraznuje, ze ovoce jist pouze dokonale vyzrale, u bananu kousky, ktere uz maji na slupce (ne uvnitr) hnede tecky. Bavime se o jidelnicku pro dceru, resime spis zdravotni aspekty, ne hubnuti a glykemicke indexy. Kazdopadne me nezraly banan zarazi, slysim poprve.

  • Madlo, já díky za tip na kokosové mléko! To mě ještě nenapadlo. Zkusím jej aplikovat taky na ranní kaši. Taky se na blogu činíte – musím v létě zkusit tu švestkovou „nutelu“.

  • Smothie je moc fajn a výrzaně ho zlevní, když si vyrobíte domácí kokosvé mléko. Není nic jednoduššího, než vzít 100 g strouahného kokosu, 1 litr horké vody – přelít, nechat vychladnout, rozmixovat, nechat 2 hodinky stát, scedit. Tohle kokosové je perfektní, podobně lze doma udělat samozřejmě i jiná rostlinná mléka – mandlové, lískooříškové, makové :-)
    Díky za váš inspirující blog, jen tak dál :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>