Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Jablečný koláč s datlovou pastou

Jablečný koláč s datlovou pastou
Zní exoticky a navozuje pocit, že jej z běžných surovin neupečete. Opak je pravdou. Datlovou pastu si totiž celkem snadno lze vyrobit.

Inspirací k tomuto sladkému dílu mi byl recept kuchařky ze Svatojánu. Jenže originál volal po pastě z datlí a sezamu Tahinli Hurma. Tou jen tak někdo doma nedisponuje, zatímco sušené datle a sezamovou pastu Tahini vlastní snad každý labužník (o veganech ani nemluvě). Spojením těch dvou vznikne něco, co se v klidu dá nazvat pastou z datlí a sezamu, i když netuším jestli a jak moc se to blíží originálu. Tahinli Hurma jsem nikdy nejedla.

Datlová pasta do zásoby

V chuti následující datlovo-sezamové pasty dochází k prolínání obou použitých surovin, přičemž datle otupí výrazně sezamovou (a lehce nahořklou )chuť tahini, takže výsledek je takový.. inu, krémově datlový. Pro mě k sežrání jen tak na lžičku.

Pastu si můžete vyrobit DO ZÁSOBY, skladovat v uzavřené nádobě v ledničce a když pak přijde nečekaná návštěva, párkrát zahučíte mixérem, vyskládáte vše do koláčové formy a za půl hodiny máte upečeno. Rychlé chlazení v takovém případě zajistí venkovní mráz nebo ledničkový chlad.

Napadne-li vás z lenosti vynechat lněné semínko, radím dopředu, tohle nedělejte. Mletí lnu je sice otrava, stejně tak jako mletí vloček, ale jedině tak můžete očekávat prvotřídní výsledek. Lněné semínko zde slouží jako POJIDLO (místo vajec) a když vločky jemně namelete, bude těsto konzistentní a nebude se drolit.

Bezmléčně a bezvaječně

Původní receptura nevyužije citrónovou kůru, což mi přišlo líto. Takže u mě se spotřebuje celý citron včetně kůry a ve výsledku je to znát na líbivě šťavnaté citronem šmrncnuté datlové pastě. Koláč jsem pekla poprvé zrovna před rokem, když jsem držela předvelikonoční půst a hledala něco k pečení bez vajec. Tohle je tedy ideální adept pro dietu bez mléčných produktů a vajec.

Jablečný koláč s datlovou pastou

  • 3 lžíce lněného semínka
  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru s melasou nebo panelly
  • 100 g na prach rozmixovaných ovesných vloček (bezlepkáři použijí vločky jáhelné nebo pohankové)
  • 50 g pohankové mouky
  • 80 g sezamového oleje (v nouzi i oliváč)
  • 450 g celých jablek – asi 3 kusy
  • šťáva a kůra z 1 biocitronu
  • 150 až 200 g vypeckovaných sušených datlí
  • 20 g Tahini

Jablečný koláč s datlovou pastou - korpus

Lněné semínko rozmixujte (nejlépe v mixéru na oříšky nebo v kafemlýnku). Rozmixujte i vločky. Obojí smíchejte s pohankovou moukou, cukrem a sezamovým olejem.

Formu na koláč (průměr kolem 29 cm) vymastěte olejem a pomocí lžíce a prstů do ní napěchujte připravený základ na korpus. Troubu předehřejte na 200 stupňů obyčejně.

Jablka nastrouhejte i se slupkou – máte-li chemicky ošetřená jalbka, raději je oloupejte. Ihned smíchejte s citronovou šťávou. Naneste na korpus a uhlaďte.

Na datlovou pastu dejte datle do rendlíku, přidejte špetičku soli a citronovou kůru. Zalijte troškou vody (asi 50 ml). Vařte tak dlouho, dokud datle nezměknou – trvá to do 15 minut. Vypněte plamen a vmíchejte Tahini. Rozmixujte a případně přidejte trošku vody, abyste dosáhli konzistence pasty.

Pastou potřete povrch koláče a dejte péct do trouby na max. 30 minut. Koláč krájejte vychládlý.

Jablečný koláč s datlovou pastou

Posilňující koláč

Datle i sezamové semínko (obsažené v Tahini) jsou zdrojem POSILŇUJÍCÍ ENERGIE. Zejména pak pro fyzicky i duševně pracující a také pro těhotné a kojící ženy, hodí se i při únavě a slabosti. Sezam se doporučuje i v menopauze, při depresích či neurózách (pro vysoký obsah vitamínu skupiny B, hořčíku a fosforu). Bohaté na béčko jsou i datle. Na sezamové pastě je ještě fajn, že disponuje slušným obsahem vápníku a bílkovinami (10 g pasty obsahuje 28 mg vápníku a 2,6 g bílkovin).

To vše činí z tohoto koláče pefektní energetickou injekci o výživovém složení, o kterém si běžná buchta může nechat zdát :-) Ona běžná buchta nejspíš taky tolik nevycucne vaši peněženku. Až se dočtete k cenovým propočtům a budete překvapeni, uvědomte si, že jde o cenu jedné luxusní krabičky cigaret… a pro buchtové cenové srovnání mrkněte na buchtu pro Krtečka, kterou jsem počítala před šesti leti.

Cena:

lněné semínko 25 g –  2,60 Kč (bionebio 21 Kč/200g)

tmavý cukr 25 g – 3,70 Kč (bionebio 44 Kč/300g)

ovesné vločky – 4,20 Kč (bio 21 Kč/500 g)

pohanková mouka – 3,20 Kč (Šmajstrla 32 Kč/500 g)

sezamový olej – cca 21 Kč

biocitron – 8 Kč

jablka –  14,90 Kč (z farmy 33 Kč/kg)

datle – 32 Kč za 150 g (bionebio 43 Kč/200 g)

Tahini –  3,80 Kč (Natural Jihlava 64 Kč/340g)

CELKEM 93,40 Kč za jeden koláč, který rozdělíte na osm dost velkých kousků, každý o ceně 11, 70 Kč.

Mohlo by vás zajímat:
Hovězí guláš po burgundskuGuláš po burgundsku Černý kořen - řezČerný kořen – pomazánka a polévka Banánové muffinyBanánové muffiny

3 komentářů k Jablečný koláč s datlovou pastou

  • Hana: quinoa vločky ani nevím, že existují. Zkoušela jsem pohankové vločky a taky fungují dobře, akorát je dobré dát dvě lžíce datlové pasty k vločkovému základu, lépe se celý základ koláče spojí. Zkoušela jsem takto péct naposledy na radu mé jogínky, co jsem ji pro tento koláč taky nadchla a fakt je to lepší. Takže zkuste pohankové vločky a přimíchat k nim kousek datlové pasty.

  • avatar hana

    Verusko,myslite,ze mozem pouzitna bezlepkovu verziu aj quínoa vlocky?inak u nas v rodine presiel,)

  • avatar tornado-lou

    Dnes sem ho upekla. „Testo“ je senzacni, jabka taky. Datlova pasta mi chutnala zasyrova, na kolaci mi pripadala skoro az navic:-) kazdopadne ten korpus je bajecnej, nesmim ho zapomenout a udelam ho znova.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>