Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dneska bude treska. PS: voňavá

Treska pod voňavou krustou s hráškem a mrkvovým salátkem

Voní ryba? Samozřejmě. A když jí k tomu opatříte tenhle voňavý kabátek a šupnete na krátký pobyt do trouby, budou se sbíhat sliny i sousedům.

Ryba jednou týdně

Je leden, skoro měsíc po Vánocích a já se rozhodla vést kampaň za ryby. Mít na talíři kapra jednou za rok a ke všemu smaženého je trapné. Ryba patří do jídelníčku co to jde, nejlépe každý týden a hned dvakrát. Sladkovodní, mořská, jak je libo. My brňáci máme blízko k pohořelickému kaprovi, ale než jej tady budu servírovat, mrkneme se na tresku.

Pro někoho znamená treska fádní rybí maso bez výrazu. Jenže když k ní okusíte krustový mišmaš, co jej mixuje Jamie Oliver, rázem je všechno jinak. I mě to svedlo k několikaminutové mixáži na téma Tohle musí vonět. A taky že voní, po citrónu s nádechem bazalky, pecorina a semínek fenyklu. Tahle strouhanka ladí k méně výraznému rybímu masu, takže treska je vynikající kandidát.

Semínka fenyklu se nadmíru hodí právě při kojení (a nejen při něm), protože podporují zažívání a mírní nadýmání. Vůbec se jich nebojte a klidně je (pěkně nadrcené) použijte třeba taky do boloňské omáčky.

Treska pod voňavou krustou s hráškem a mrkvovým salátkem

Na dvě velké porce připravíme 2 filety z tresky – každý o váze 250 g opepříme, osolíme a posypeme 1/2 lžičkou drcených semínek fenyklu (drtím v hmoždíři). Položíme do zapékací mísy, zakápneme olivovým olejem a dáme do trouby rozpálené na 180 st.C horkovzdušně na 10 minut.
Mezitím připravíme strouhanku.
Do mixéru rozdrobíme střídku z 1 krajíce chleba, přidáme 2 ančovičky, hrstku čerstvé bazalky, 20 g strouhaného sýra pecorino, kůru strouhanou z 1/2 citronu, asi 2 lžičky šťávy z citronu a olivový olej. Po deseti minutách vytáhneme tresku z trouby, poklademe ji strouhankou a vrátíme ještě na 10 minut do trouby.
Podáváme s rozšťouchaným lehce povařeným hráškem maštěným máslem a strouhanou mrkvičkou smíchanou s citronovou šťávou a dýňovým olejem. Na hrášek aplikuji ještě olej z černého kmínu.

Treska pod voňavou krustou s hráškem a mrkvovým salátkem

Mohlo by Vás zajímat:
Hovězí pupekHovězí pupek s křenovou omáčkou Koblihy s vanilkou a citronemKoblihy s vanilkou a citronem Mořský vlk podle Mánka

5 komentářů k Dneska bude treska. PS: voňavá

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>