Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Menu na hory

Těstoviny s pestem

Tři dny na horách a šest jídel, která hravě zvládnete na apartmánovém sporáku. A samozřejmě si to všechno klidně můžete uvařit i doma.

Za léta rodinné cestovatelské praxe jsem se naučila, že rodič-labužník  musí spoléhat především SÁM NA SEBE. Málokdy se stane, že naše parta zamíří do ideálního ubytování. Tedy ideálního podle mě. Takže tu musí být útulno, energií nabito, s hracím místem pro děti, s dostupností koupání v létě a lyžování v zimě a dost propracovanou nabídkou jídel, aby nás to uspokojilo všechny.

Pro mě rostlinné nápoje místo mléka, křupavé chlebíky místo pečiva, poctivá kuchyně a žádné náhražky, dost zeleniny, poctivé uzeniny (když už musí být), maso bez přepálení a káva bez rozpouštění.

Existuje pár míst, kam se nebojím vrátit a taky místa, kam bych se ještě chtěla podívat. Když si zrovna nevyhazujeme z kopýtka v nějakém čtyřhvězdičkáči – nejkomplexnější a nejlokálnější stravou za tučnou ubytovací cenu mě ohromil například  hotel termálek v Laa – nejraději jedu s rodinou do apartmánu kde vařím, co se mi líbí a když se mi chce jít na místní jídlo, jdu na něj tam, kam to stojí za to.

Menu na doma i na hory

Pro vlastní potřeby jsem vypracovala a otestovala menu, které teď hobluji de facto každý náš výjezd. Ono těch výjezdů zase tak moc není :-) Sem tam učiním drobnou změnu, která nic nemění na tom, že celé menu je koncipováno do apartmánových poměrů PRO RODINY S DĚTMI ve věku od zhruba jeden a půl roku. Menší caparty je třeba krmit ještě decentněji a to vydá zase na další článek.

Klído píďo si následující recepty převeďte do domácího rychlo vaření a máte vystaráno s obědem/večeří na tři dny určitě.

Kaše ovesná

Pro seznam základní potravinové výbavy stačí jedna á pětka a zapište si, že nejvíce budete potřebovat DOSTATEČNÝ ČAS na přípravu před odjezdem – i když vám to tady teď ulehčuju ;-). V případě domácího vaření pak čas na zásobení spíže. Potom je to už brnkačka.

  • malá sklenička domácího pesta
  • zdroj bílkovin podle vašich preferencí – vejce (křepelčí, slepičí), klobásky, uzené maso nebo tempeh
  • červená čočka
  • dvě avokáda
  • dvoje rybičky v konzervě (sardinky, tuňák, makrela)
  • citrony
  • česnek a cibule
  • brambory, mrkev, petržel, růžičková kapusta, pórek, sladké brambory, menší dýně
  • sušené houby
  • olivový olej a máslo
  • med nebo třtinový cukr
  • sůl a koření (majoránka, bobkový list, kmín, mletá paprika, mořská řasa)
  • jáhlová mouka na zahuštění polévky
  • rajčatová pasta
  • quinoa
  • rýže na rizoto
  • fajn víno
  • kysané zelí (ideálně vaše osobní pickles)
  • vločky nebo instatní směsi na ranní kaše
  • ořechy a semínka dle libosti
  • parmezán, jogurty dle libosti, žervé, případně mléko, smetana (kravská/mandlová)
  • domácí rostlinné mléko
  • těstoviny
  • k pití čaje, sirupy, kávu, co komu sedí
  • kváskový chléb

Těstoviny s domácím pestem a parmezánem navíc

Na fotce jsou těstoviny kukuřičné, vy si uvařte jaké chcete. Na čtyři porce počítejte jedno balení těstovin (500 g v suchém stavu).

Pesto zde.

Těstoviny s pestem

Hustá pórková bramboračka se zeleninou

(petržel, mrkev, růžičková kapusta) a houbami, vejcem nebo tempehem

Na tuku (mix olivového oleje a přepuštěného másla) zpěním nakrájený pórek, zasypu jáhlovou moukou (asi čtyři lžíce na litr vody), zaliju vodou. Přidám na kousky nakrájenou všechnu zeleninu i brambory. Osolím. Přivedu k varu, stáhnu plamen, vhodím bobkový list, majoránku a předem namočené a vymačkané houby. Vejce (natvrdo nebo ztracené) nebo tempeh dávám až nakonec. Vařím do změknutí zeleniny.

Bramboračka s pórkem a houbami

Polévka z červené čočky se zeleninou a quinoou

Na tuku (mix olivového oleje a přepuštěného másla) zpěním dvě velké cibule nakrájené na kostičky. Přidám na kousky nakrájenou zeleninu (něco z tohoto: mrkev, petržel, celer, řapíkatý celer, česnek, fenykl, černý kořen). Zaliju vodou, osolím, přivedu k varu. Stáhnu plamen, vhodím bobkový list a kousek mořské řasy (není nutné) a vařím do změknutí zeleniny. Pak vhodím propláchnutou červenou čočku a quinou, přidám lžíci dvě rajčatové pasty a ještě chvíli povařím, než čočka a quinoa změkne (do 10 minut). Případně dokořením.

Polévka s červenou čočkou, zeleninou a zastřeným vejcem

Zelňačka s uzeným masem nebo tempehem

Na dno hrnce dám olej, zpěním cibulku, zasypu mletou červenou paprikou, na mírném plameni orestuji, přihodím lžíci, dvě jáhlové mouky, rozmíchám a vhodím na kostky nakrájené brambory a bobkový list. Zaliji vodou, přivedu k varu a vařím do změknutí brambor. Na závěr přidám kysané zelí s troškou šťávy (plus pár kapek jablečnéh octa, je-li třeba) a na kousky nakrájený uzený tempeh (použijte uzené máso, chcete-li). Prohřeju, nevařím! Přiliju smetanu ke zjemnění – kravskou nebo mandlovou.

Zelňačka s uzeným masem

Dýňové rizoto

Na rozpálený olej hodím nakrájenou cibulku a po chvíli suchou rýži, promíchám, zaliju vínem (v nouzi i červeným) a nechám jej vyvařit. Zaliju naběračkou vody (vývaru) a znovu nechám odpařit. Takto postupuji po naběračkách, až je rýže napůl uvařená. Vhodím na malinké kostičky nakrájenou dýni a znovu zalívám vodou jen tak, aby vše bylo ponořené. Každou dávku vody nechám odpařit a pak teprve přidám další. Hojně míchám, aby rýže pustila škrob a byla správně lepivá. Až se mi konzistence líbí, doladím kouskem másla a trochou strouhaného parmezánu. Další parmezán příjde nahoru při podávání.

dr-10-9-2014-celer-recDobré ráno 10.9.2014 - podzimní recepty - rizoto z dýně Hokkaido recept

Pomazánka z rybiček a avokáda

Konzervu sardinek/tuňáka/makrely sliju, rybičky rozmačkám společně s avokádem a ihned zakapu citrónovou šťávou. Osolím a je hotova verze pro děti. Dospělákům přidám rozmačkaný stroužek česneku.

Pomazánka z rybiček a avokáda

Možná budete chtít snídat kaše, na cestu se hodí sladký doping v podobě kuliček nebo upečte bábovku.

 

Ořechovo makové kuličky

Když si vezmete dost surovin, můžete dále improvizovat a uvařit třeba bramborovo-batátové pyré s restovanou cibulkou a tempehem nebo míchaná vejce se zeleninovým salátem (vezměte navíc rukolu). Uvařenou dýni lze smíchat s těstovinami a dochutit kysanou smetanou a pestem (do seznamu připište kysanou smetanu). Taky se vám můžou hodit slušné fazole v konzervě.

Mohlo by vás zajímat:
Hovězí guláš po burgundskuKysané zelí neboli pickles Černý kořen - řezČerný kořen – pomazánka a polévka Banánové muffinyBanánové muffiny

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>