Půvabnější substanci jsem v kuchyni dlouho neměla. Padesát mililitrů tekutého zlata nestačí. Jakmile ochutnáte amlou, pochopíte proč je třeba příště koupit větší balení.
Ne nadarmo je nejdražší a nejcenější. Arganový olej se získává z plodů arganie trnité (Argania spinosa), kterému se daří jen v polopouštích. Olej, který si můžete koupit, pochází nejčastěji z Maroka a je nabízen ve dvou variantách – kosmetický a POTRAVINÁŘSKÝ.
Na ksichtík škoda
Jakožto foodlover mám pocit, že je ho na ksichtík škoda, takže když budete chtít tenhle luxus mít doma, jděte po oleji potravinářském. Má příjemnou květinovou chuť a do jídla stačí pár kapek, aby to celé dostalo šmrnc. Nejvíc vynikne v omáčkách a dipech, rozumí si s kuskusem a použít se dá i na saláty. (Nic proti arganovému oleji kosmetickému, synkovi třeba pomohl zbavit se suchých místeček na kůži.)
Tučný pramen zdraví
Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (80%) je prospěšný pro všechny orgány těla, z vitamínů v arganovém oleji vede E (proto je v kosmetice tolik anti-aging) a pak D, A, B. Jeho konzumace je blahodárná ve všech směrech, ale hlavně si na něm fakt pochutnáte. Především ve spojení s kvalitním pečivem a tzv. amlou – pastou z mandlí, arganového oleje a medu, kterou prý marokánci rádi snídají.
První amlou a celý flakon
Můj první pokus o amlou sežral téměř celý zatraceně malý flakon oleje a byl božsky dobrý. Děti mi hned snědli skoro celou dávku. Na druhý pokus jsem tedy arganový olej nastavila olivovým a taky to ušlo. Pokud ale nastavovat, pak vůbec nejlepší je kombinace s panenskými oleji pistáciovým nebo slunečnicovým. Však si to vyzkoušejte sami a nebojte se tuhle pochoutku podstrčit taky dětem třeba na SVAČINU.
Semelte 100 g na plechu v troubě orestovaných a předem oloupaných mandlí – pozor restovámí trvá chvilku a mandle rychle se dokážou spálit. Přidejte 1 až 2 lžíce tekutého medu a špetku soli. Do směsi nakonec postupně zamixujte 20 ml arganového oleje.
Můžete je klidně nachystat týden dopředu, vydrží v pohodě v lednici. Skladujte v uzavřené nádobě.
Mandle
jsou zásobárnou energie, obsahují hodně vitamínu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovněž skryto 40-50 % tuků, 15-30 % bílkovin, 5-7 % cukrů a z minerálů ve slušném množství hořčík, vápník a draslík (zdroj SZPI). Mandle ve spojení s arganovým olejem a medem jsou vodotryskem zdraví a přitom to celé chutná tak sametově sladce.
Na fotce vidíte, že pasta může fungovat s menším množstvím oleje jako hustší substance na lžičku vhodná právě jako svačina.
Mohlo by vás zajímat:
Švédský jablečný koláč | Pomazánka a dezert z dýně | Domácí tvarohový sýr |
---|
Jano ořechy se dají i na KitchenAid jen když je jich hodně. Takže častěji používám starý kafemlynek. Když budete kupovat něco nového, šla bych spíše rovnou do mlýnku na ořechy.
Děkuji za odpověď. Tak nádoby k Phillipsu už vypověděly službu. Nákup mixeru se tedy značně přiblížil. Sekáte na KithcenAidu i ořechy? Nebo ty melete v kafemlýnku? A poradíte mi, jaký? Aby to spolehlivě utáhl, ořechy u nás jedou ve velkém a často. Děkuji a fandím!
Jano, tady jsem použila přídavnou nádobu k tyčovému mixéru Phillips. Pokud budete mixovat dostatečné množství, lze použít i blender – třeba KitchenAid.
Dobrý den, snažím se i za pomoci Vašich receptů a komentářů zorientovatv kuchyňských pomocnících – takže otázka – tady jste použila KitchenAid blender? Děkuji