Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pomazánka z černé ředkve

Pomazánka z černé ředkve

Žádná zelenina není obyčejná. Neobyčejnost černé ředkve spočívá v jejím blahodárném účinku na játra a kašel. Štiplavost ztlumíme tvarohovou peřinou a léčivé účinky podpoříme zázvorem. Chcete-li někoho chutně zdravotně nadopovat, můžete začít.

Tahle pomazánka je jakousi fúzí babiččiny zahrádky a orientálního koření. Černá ředkev je v našich končinách známa už někdy od Středověku. V Číně a Egyptě byla známa samozřejmě dříve 😉 I když to tedy není žádná kořenová novinka, v českém jídelníčku abyste ji lupou hledali. Přeháním, už není třeba lupa, postačí brýle a dost dioptrií :-)

Z farmy a do písku

Na začátku letošního roku jsem černou ředkev viděla prodávat dokonce v Kauflandu. Do supermarketů pro zeleninu nejezdím, tak teď nevím. Zcela určitě černou ředkev však dostanete u českých farmářů. Dokud se nevyprodá, bývá také STÁLICÍ BEDÝNEK.

Nakupte si ji do zásoby a skladujte podobně jako jinou kořenovou zeleninu – ve sklepě schovanou pod vlhkým PÍSKEM nebo v panelákové lednici ve spodní přihrádce. Tam vám déle vydrží v této nádobě.

Černá ředkev

Na kašel a játra

Janča a Zentrich ve svém herbáři o černé ředkvi píšou:

Droga výrazně podporuje trávení a je silně žlučopudná. Fytoncidy černé ředkve mají protiplísňové, antibakteriální a antivirové účinky. Desinfekční působení šťávy se projevuje i v cestách močových a v dýchacích orgánech.

Černá ředkev obsahuje velké množství minerálních látek (vápník, draslík, železo, hořčík, síru a fosfor), vitamín C, E a skupinu B.

Štáva z černé ředkve pomáhá při kašli (tlumí růst choroboplodných zárodků) a v menších dávkách může sloužit také jako podzimní očistná kůra – 30 ml ráno na lačno po dobu max. 6 týdnů. Sirup z černé ředkve uvolňuje hleny.

Černé ředkvi by se měli vyhnout lidé trpíci žaludečními vředy a také ti, trpící zánětem jater, ledvin a žaludku.

Takže vážení, pomazánka z černé ředkve je chuťový zážitek se zdravotním bonusem, který zvláště v zimě přijde vhod. Já k ní přidala ještě nástavbu v podobě lněného oleje a slunečnicových semen. Až budete mít pocit, že pražit slunečnicová semena se vám teda jako moc nechce a stejně tam přece nejsou zase tak důležitá, slibte mi, že se vybičujete a tenhle dovětek k pomazánce připojíte. Jedině tak to bude fakt chutný MAZEC. A naopak, zázvor v pomazánce klidně můžete vynechat, pokud vám jeho štiplavost nevyhovuje.

Jo, a věděli jste, že slunečnicové semínko dokáže zvednout náladu a UTLUMIT DEPRESI? Tak proto si ho sypu každé ráno na kaše 😉 Krom toho působí blahodárně na stav kůže, nehtů a vlasů. A lněný olej k tomu čistí cévy od tukových nánosů a zlepšuje imunitu. To je jedna dobrá zpráva za druhou.

Pomazánka z černé ředkve - suroviny

Pomazánka z černé ředkve

množství k namazání 4 krajíců chleba

  • 70 g oloupané a nahrubo strouhané černé ředkve
  • 100 g čerstvého sýra tvarohového typu (např. tohoto domácího nebo Lučina, žervé)
  • půl lžičky lněného oleje
  • dvě až čtyři strouhnutí muškátového oříšku
  • sůl
  • hrstka pražených slunečnicových semínek
  • volitelné: lžička jemně strouhaného zázvoru, čerstvě mletý pepř

Pomazánka z černé ředkve - krajíc

Na rozpálené pánvi (nejlépe litinové) orestujte slunečnicová semena. Trvá to chvíli a dejte pozor, ať je nespálíte. Orestovaná semínka se krásně rozvoní.
Nastrouhejte ředkev a případně zázvor. Smíchejte vše dohromady a část semínek si nechte na ozdobu. Podávejte mazané na oblíbeném pečivu. Hodí se i na krekry.

Mohlo by vás zajímat:
Pomazánka z avokáda a cuketyRaw pomazánka z avokáda a cukety Topinamburový salátTopinamburový salát a dýňová polévka Salát z pečené dýně s polníčkem, semínky a fetouSalát z pečené dýně s polníčkem a fetou

10 komentářů k Pomazánka z černé ředkve

  • Dano, brát to striktně, tak ovoce jen samostatně a podle typu a sezóny buď povařené nebo tak, jak jej příroda stvořila. A když už tedy kombinovat, pak s obilovinou :-)

  • avatar Dana

    Podobnou pomazánku dělám, ale místo živoč. sýru dám povařené natur tofu a trochu mandlového mléka. Paní Věro, je podle ajurvédy vhodné kombinovat obilovinu s ovocem?
    Děkuji.D.

  • Danielko bravo! Jen mi to nedá.. ohledně banánu.. ájurvéda jej považuje za velice těžce stravitelný a v podstatě jeho konzumaci nedoporučuje. Ale když už, pak jej konzumujte samostatně a nejlépe doplněný o koření, které s jeho stravitelností tělu pomůže – ideál je mletý kardamom. Ukazovala jsem fajn recept s banánem v Dobrém ránu tady v tomto vstupu http://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/317291310020001/?video&index=514859#video

  • avatar Daniela Hazuková

    Dobrý den,
    před několika dny jsem si ji v Albertu koupila. Zaimprovizovala jsen, nastrouhala ji společně s jablkem, rozmačkala do toho banán, přidala do toho trochu medu, promíchala … med to všechno krásně rozpustil – síla silic se dala bez problému konsumovat – mňam. Teprve dnes jsem vyhledala Vaše recepty, pouze kravský tvaroh nahradím kozím nebo ovčím, nesmím laktózu. ;-):-)

  • avatar Kristýna

    Ahoj Jani,
    úžasná pomazánka, moc jsme si na ní pochutnali. :)

  • Jani, no tak super :-)

  • avatar Janča

    Ahoj Věruško, z Kauflandu jsem si dovezla ředkev (už mšsíce tam na ni koukám a přemýšlím, jak se to konzumuje) a poprvé jsem z ní umatlala pomazánku – je naprosto LUXUSNÍ, zařazuju k oblíbeným svačinkám. Děkuju za inspiraci :)))

  • Milado zdravím,mám také nějaké bolesti pod žebrem.Ale myslím, že vím co to je,před lety jsem byla na operaci a jsou to pravděpodobně srůsty,podle lékaře,který chtěl reoperovat,já ne.Rehabilitační prac., mi pomohl vhodným dýcháním i když ne napořád,ale ulevilo se mi.Zdraví Marie

  • Milado,nic není jednoznačné. Každý jsme originál a můžeme reagovat na stejné věci různě. Takže otestovat, sledovat reakci a poslouchat tělo. Když řekne ne, tak prostě ne :-)

  • avatar Milada

    Dobrý den,
    mám rozporuplné pocity z toho jak kdo černou ředkev doporučuje. Někdo uvádí že je dobrá pro očistu jater, jiný že játra dráždí, tudíž se nedoporučuje, tak jak to vlastně je? Víc než tři roky mně pobolívá na pravé straně pod žebrama. Žlučník je prý v pořádku, ověřeno nezávisle na sobě dvěma lékaři při ultrazvuku.
    Játra se mnou nikdo neřeší i když je mám zvětšená. Alkohol piju jen příležitostně opravdu málo, ne že když se chce „příležitost se najde“ :)
    Ředkev jsem nasadila na doporučení kamarádky a tak teď nevím jesli s ní a z ní něco dělat nebo ne.
    Děkuji za radu, Milada*

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>