Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Couvající odlehčení a dietní snídaně

Měsíc v couvající fázi

Provozovat v lednu dietní stravování je tak nějak in. K tomu se hodí mít jasno, kdy tělo vylučuje toxiny nejvíce, kdy se lépe hubne a jak na takové odlehčení, aby efekt byl trvalý.

Léta bezmyšlenkovitých diet a rádoby hubnoucích hurá akcí mám za sebou. Čím kratší byl dietní plán, tím rychleji se kila poté vracela. Napadlo vás někdy, že tělo si svoji váhu pamatuje a ať se děje cokoliv, zuby nehty se ji snaží udržet? Neznamená to ale, že to nejde změnit. Jen ten proces změny je poněkud dlouhodobý a hraje se v něm o pevnou vůli a trpělivost. Jako ostatně u všeho v životě, což?

Cílem totiž není sem tam nějaké totální vybočení z běžného stravování (rozuměj prudká dieta) a pak zase šup zpět mezi staré známé rohlíky 😉 Cílem je ZMĚNA TRVALÁ. Tedy změna životního stylu. Stará známá otřepaná fráze.

Co změna životního stylu znamená?

Je to posun, který musí proběhnout především ve vaší HLAVĚ. Tečka.

Může se to stát třeba takto: přečtete si článek o nízkosacharidové dietě, dojde vám proč po rohlících kynete. Progůglíte web a nakonec vystavíte stopku jakýmkoliv průmyslově zpracovaným potravinám. Ve výprodeji  si koupíte krásné běhací tenisky a zkusíte si jen tak půl hoďky klusat lesem. Je vám líp. Zaslechnete o elektromagnetickém smogu a všemožných silových polích, odsunete všechnu elektroniku pryč z ložnice. Začnete studovat feng-shui, koupíte si šungit a možná zkusíte proutkařit (já v sobě našla tu schopnost zrovna nedávno). Při nemoci se místo do lékárny stavíte u bylinkářky a když už vám něco vážnějšího bude a půjde-li to, svěříte se tradiční čínské medicíně. To už jsme ale o deset let dále 😉

Musí to trvat tak dlouho?

To záleží na každém a jeho ochotě posunout se dál. Dá se to brát tak, že cesta je cíl a o čas tu nejde, ten si musíme udělat. Dá se na to nahlížet i z pohledu KVANTOVÉ TEORIE. Tedy, že existuje nekonečně mnoho paralelních světů, ze kterých si v tu danou chvíli my vybíráme jeden, který žijeme. A pak si v jistou další chvíli vybereme svět jiný, hop, a jsme tam. Lze změnit svůj životní styl obrazně řečeno lusknutím prstu?

Neznám osobně nikoho, kdo by to zvládl, ale lze se o takových případech dočíst. Budu-li se držet pouze kategorie stravování, pak si lze například hned přestat kupovat oblíbenou fidorku, tatranku, miňonky, bonbónky, rakvičky (jak trefné) a všechny ty průmyslově sladké blbosti a místo toho začít  koulet vlastní ořechové kuličky nebo péct banánové mafiny.

Bolí to?

Ano, zpočátku má člověk pocit, že vlastně nemá co jíst, když si v supermarketu nekoupí rohlík, šunku, sladkou tyčinku a někteří ani ten jogurt. Mozek a jeho touhu po glukóze neošulíte, takže je záhodno mít stále něco svého zdravěji sladkého při sobě. Dobrá zpráva je, že se ta chuť časem vyladí a to včetně mozku a jeho touze po sladkém.

Zelenina na smoothie

Teorie posunu ke zdraví může pokračovat: jak se naučit nakupovat zdravěji, co v supermarketu pořídit a co nikoliv, kde jinde nakupovat, jak to vše zdravé zapracovat do reálného vaření, kolik to bude stát, jak do toho zapadá pohybová aktivita a jak si vlastně naprogramovat ten posun do hlavy? S něčím vám poradí výživoví poradci a osobní trenéři. Někteří. Co se zdravého domácího vaření týče, poradím já. Od toho mě přece máte 😉

Proč praktikovat odlehčení jídelníčku při couvajícím Měsíci a jak první krůček k odlehčení může vypadat.

Když Měsíc COUVÁ (na obloze má tvar písmene C), energie se uvolňuje a odevzdává. Tělo má větší schopnost se všeho zbavovat a je to tedy vhodná doba na očistu. Neťukejte si na čelo a zkuste si někdy podle fáze Měsíce ostříhat vlasy nebo oholit chloupky, provedete-li to při dorůstajícím Měsíci, garantuji vám, že obojí poroste dvakrát rychleji.

Lunární kalendář

Chcete-li odlehčit jídelníček, je při couvajícím Měsíci ta nejvhodnější doba. Při Novoluní si dáte půst (rozumějte celý den budete jíst, ale jen zeleninu nebo jen ovoce, můžete také zkusit rýžový den). Při dorůstajícím Měsíci se pak i nadále budete držet na uzdě, protože tělo v tu dobu vše více vstřebává a zadržuje. Zdraví jde ruku v ruce se střídmostí, takže se vlastně budete držet na uzdě pořád. Ale tak nějak nenásilně a sytivě. Je velice prospěšné jíst jen v tu dobu, kdy pociťujete SKUTEČNÝ HLAD. Ještě ten pocit poznáte, ne? Kašlete na hodiny a poslouchejte své tělo.

Ukázkové snídaně

Snídaňovým příkladem budiž následující tři recepty. Zeleninové smoothie s jablkem (k tomu je nutný výkonný mixér – blender), strouhané ovoce nebo tvarohová miska.

Zatímco první dva jsou nabité vitamíny a správnými sacharidy, poslední jmenovaný je více o bílkovinách. Záleží na vašem metabolismu, potažmo vašich preferencích, kterému z nich dáte přednost, ale nemixujte je dohromady.  Tvarohový dezert se případně může hodit i jako večeře.

Chtěla bych vám ještě říct o tom, že se hodí začít den tekutinou a první jídlo aplikovat jakožto pozdní snídani  a o tom, že cvičení stačí málo, když je prováděno ve správnou dobu a o tom, že lehce a zdravě se dá uvařit během půlhodinky, když to máte v hlavě utříděné. A víte co, přijďte si to vyzkoušet a dočerpat info ke mě na KURZ. Chystám termín na 7. února, bližší info zde.

Zeleninové smoothie s jablkem

na dvě porce

55 g očištěné mrkve, 30 g očištěné červené řepy, 60 g celeru, 40 g jablka, 100 ml vody, olivový nebo kokosový olej, špetička soli

Zeleninu i jablko nakrájejte na větší kousky a společně s olejem a špetičkou soli dejte do nádoby mixéru. Rozmixujte na smoothie, které hned podávejte (do smoothie na fotce jsem si rozmixovala ještě lžíci slunečnicových semen). Pokud něco skladujete v lednici, nechejte před použitím dojít všechny suroviny do pokojové teploty.

Zeleninové smoothie

Cena: mrkev 1,20 (22 Kč za kilo z farmy), řepa 1,45 (48 Kč za kilo bio), celer 4,90 (82 Kč za kilo bio), jablko 1,- (25 Kč za kilo z farmy), ostatní odhadem 0,50. Celkem 9,05 Kč za dvě porce. Cena je vyšroubovaná díky ceně bio zeleniny. Konvenčně se dostanete tak na polovinu.

Strouhané ovoce

na 1 porci

Nastrouhejte do misky hrušku (250 g) a jablko (100 g) – máte-li chemicky neošetřené, strouhejte i s kůrou, jinak oloupejte. Přidejte lžíci strouhaného kokosu (5 g) a lžičku oleje (z lískových oříšků, kokosový, hroznový). Ozdobte na prach rozmixovanými dýňovými a slunečnicovými semeny (na fotce doplněno sušenými malinami). Ihned podávejte.

Obměna: místo hrušky rozmačkejte banán (150 g v neoloupaném stavu). Někdy si ke směsi ovoce přidejte ještě lžičku chia semínek nebo lžíci pasty tahini.

Strouhané ovoce

Cena: hruška 6,25 (25 Kč kilo z farmy), jablko 2,50 (25 Kč kilo), kokos 0,90 (36 Kč za 200 g bio), olej odhadem 2,-, prach ze semen asi 1,-. Celkem 12,65 Kč za porci.

Tvarohová miska

na dvě porce

1. varianta
100 g čerstvého měkkého tvarohu (nejlépe farmářský) smíchejte s kelímkem dobrého bílého jogurtu (150 g). Přidejte půl lžičky lněného oleje, lžíci strouhaného kokosu a oslaďte tekutým medem nebo agávovým sirupem. Nechejte stát dojít do pokojové teploty a podávejte sypané strouhanou citrónovou kůrou.
2. varianta
Celý dezert z první varianty doplňte nalámanou kakaovou hmotou (nikoliv čokoládou!) v množství asi 15 g. Nebo kakaovou hmotu rozpusťte nad parou a promíchejte s dezertem.

Tvarohová miska

Cena: tvaroh 22,- (55 Kč za 250 kg farmářského), jogurt 19,- (24 Kč za 190 g farmářského), kokos 0,90, sirup, kůra a olej odhadem 6,-, kakaová hmota 9,30 (62 Kč za 100 g). Celkem 28,60 za farmářskou porci a kolem 24 Kč za konvenční porci (tvaroh z kostky a jogurt bez modifikací).

Mohlo by vás zajímat:
Pomazánka z černé ředkvePomazánka z černé ředkve Kaše ovesnáSnídaňové kaše Dýňová polévka s mrkvíTři polévky – z dýně, celeru a řepy

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>