Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Černý kořen, pomazánka a polévka

Černý kořen - řez

Polozapomenutý hadí mord španělský (prý se mu tak říkalo) v našich obchodech jen tak nekoupíte. Když na něj tedy někde narazíte, jděte po něm a berte i do zásoby. Jako doplněk zimní stravy je perfektní.

Na černý kořen jsem poprvé narazila na farmářských trzích. Někde jsem četla, že chutná jako pastinák. To je snad nějaký omyl. Jeho chuť je nejblíže – když už chceme porovnání – KE KŘUPAVÝM LÍSKOVÝM OŘÍŠKŮM. Po nakrojení roní tzv. mléko, které je nepříjemně lepkavé, ale ničemu nevadí.

Ke kuchyňské úpravě se černý kořen hodí oloupat a pak už stačí se rozhodnout, jestli půjde do těla zasyrova nebo tepelně upraven. Syrový je parádní jen tak do ruky (tak jako mrkvička) a sluší mu účast v kdejaké pomazánce. Jeho decentní chuť není dominantní, proto si musíte pohrát s dochucením pomazánky kořením. Míchám jej ráda s žervé nebo cottage sýrem, ale dobře sedí i do pomazánky z červené čočky.

Černý kořen

Červenou čočku s cibulkou bobkovým listem podusíte doměkka. Až zchládne bobkový list vyhodíte, ostatní rozmačkáte, přidáte syrový strouhaný černý kořen a třeba i strouhanou mrkev. Dochutíte solí a kořením (římský kmín, garam masala nebo jen pepř a pro děti nic z toho).

Zkoušeli jsme jej pěstovat na zahradě. Tedy moje máma. Jenže to je tak trochu spletitá historka o tom, jak na zahradě vyrostla téměř dvoumetrová potvora, o které nikdo nevěděl, co je zač :-) Takže až někde narazíte na vysokou zeleň se sytě žlutými kvítky, zbystřete. Kořen se tuším sklízí až někdy na podzim, v zimě a skladuje se nejspíše podobně jako další kořenová zelenina. Rostlina je mrazuvzdorná, takže se jí daří v podstatě kdekoliv po Evropě.

Kromě labužnických vlastností disponuje černý kořen i LÉČIVÝM ÚČINKEM, který se v tomto případě celkem překrývá s využitím kuchyňským.

Černý kořen v herbáři Janča a Zentrich

Janča a Zentrich ve svém herbáři píšou:

„Potravinářsky je černý kořen vhodný zejména v dietě při PORUCHÁCH ENZYMATICKÝCH FUNKCÍ a při těžších zánětech slinivky…. ovlivňuje enzymatické funkce a tedy v podstatě všechny životně důležité pochody.

Kontraindikace nejsou známy a nežádoucí účinky nebyly zjištěny. Pro POSÍLENÍ JATER a pro látkovou výměnu můžete černý kořen naložit do cukru: do cukerného sirupu, ne zcela vychladlého, se ponoří kousky černého kořene a vše se nechá zchladnout a ztuhnout. Po 4 dnech jsou kousky kořene nasyceny a mohou se užívat 4x denně asi 5 g kořene po dobu max. 14 dní“

Pomazánka z černého kořene

  • jedno balení cottage sýra
  • 15 až 20 cm černého kořene
  • sůl
  • lněný olej
  • pro dospělé dále muškátový oříšek
  • případně zázvor

Černý kořen oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte s cottage, solí, lněným olejem a v této podobě můžete podávat dětem – zkusila bych otestovat od jednoho roku věku.
Dospělím do pomazánky vmíchejte pár strouhnutí muškátového oříšku a případně i kousek najemno strouhaného zázvoru pro pikantnost.

Černý kořen - pomazánka

Krémová polévka s černým kořenem

Do hrnce dejte očištěnou zeleninu: jednu oloupanou a na kostky nakrájenou batátu, jednu větší oloupanou a na kolečka nakrájenou mrkev, jednu oloupanou a na čtvrtky rozkrojenou cibuli (nebo na kolečka nakrájený pórek) a 20 cm oloupaného a na kolečka nakrájeného černého kořene. Osolte. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, vhoďte jeden bobkový list a vařte do změknutí zeleniny. Bude to trvat asi 20 minut.

Hotové odstavte, přihoďte lžíci oloupaných mandlí a důkladně rozmixujte. Podávejte doplněné oblíbeným panenským olejem, hodí se třeba dýňový, z hroznových jader, z lískových oříšků nebo z vlašáků. Já dozdobila lístečkem koriandru. Perfektně se k polévce – jakožto hlavnímu chodu – hodí vařená křepelčí vejce (vejce vhoďte do lehce vroucí vody a vařte jednu minutu).

Polévka se bez koriandru a mandlí hodí také pro děti od zhruba devíti měsíců věku – až mají ochutnané všechny základní druhy zeleniny.

Černý kořen - polévka

Mohlo by vás zajímat:
Nádoba na kvašení zeleniny - picklesKysané zelí neboli pickles Topinambury a dýněTopinambury: salát a polévka Banánové muffinyBanánové muffiny

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>