Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Borůvkový koláč na žlutém polštáři

Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou

Poslední měsíce na sobě pozoruji, že psaní do tisku generuje závislost podobnou té internetové a taky podporuje fakt, že svůj blog zanedbávám. Za celé jaro jsem se tady vymáčkla jen dvakrát a léto zatím úspěšně ignoruji. V kuchyni mi přitom už dávno propukla ovocná mánie. Je na čase se o jeden borůvkový skvost s vámi podělit.

Předevčírem jsem na závěr psacího maratonu odklikla poslední rest pro TopLife. Bude o letním ovoci v napěněné variantě, vrátím se k loňskému úspěšnému želé a doporučím v něm jednu moc fajn domácí jahodovou skoro zmrzlinu. S tím článkem v kuchyni jsem si užila moc legrace a až přijde jeho chvíle, pustím tady i další podrobnosti, co se mi do textu nevešly.

Teď jsem ale plná borůvkových dojmů. Nejdříve mě pohladilo po duši nedělní  sbírání na Vysočině, užily jsme si jej obě, já i moje malá dcerka. Bylo to její první opravdické lesní sbírání a odneslo to žluté tričko. Všechny nasbírané borůvky jsme pak nacpali – kromě úst – do tradičního rodinného koláče. Recept na něj patří do kategorie archivních a velmi jednoduchých. Sama se ráda pouštím do propracovanějších variant třeba na téma borůvkové košíčky. Jenže kdykoliv se doma zeptám, co chtějí z těch borůvek udělat, odpověď je vždycky stejná: „Udělej ten tvůj borůvkový koláč!“ Teprve po několika koláčích je borůvkám dovoleno rozplynout se do mého oblíbeného žahouru.

Letos se borůvkáč dočkal upgrade a já si jej teď tady musím poznamenat. Sluší mu to v novém kabátě s vanilkovou omáčkou, ale já si stejně myslím, že spěšnou podobu původního kulatého koláče mu už nikdo nikdy neodpáře.

Borůvkový koláč na žlutém polštáři

pečte ve formě o průměru 22 – 24 cm

Suroviny:

400 až 500 g borůvek, 200 g másla, 350 g hladké mouky (zkuste namíchat bílou, pohankovou a špaldovou), 200 g cukru (moučka nebo krupice), 1 lžička skořice

Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou

  • Borůvky operte a nechte okapat. Rozpusťte máslo a nechte jej vychladnout.
  • Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr, skořici a rozpuštěné máslo. Prsty směs smíchejte v drobenku.
  • Dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm vymazané máslem vysypte drobenkou, na ni navrstvěte borůvky, které pokryje zbývající drobenka.
  • Koláč pečte na 200 stupňů C (horkovzdušně na 180 stupňů), až drobenka zezlátne (asi 35 minut).
  • Koláč nechejte před podáváním odležet, nejlépe do druhého dne. Natáhne vlhkost a je pak vláčnější. Pro efekt z odleželého koláče můžete vykrojit malé koláčky, které pak podávejte na vanilkovém polštáři.
  • Vanilkovou omáčku vyrobíte ze 2 žloutků a jednoho vejce, 2 lžic smetany ke šlehání, které metličkou smícháte s trochou cukru a vanilkovým extraktem. Směs dáte do kovové nebo skleněné misky a postavíte nad hrnec s vroucí vodou tak, aby se voda nedotýkala misky. Metličkou stále  šleháte až do omáčkové konzistence. Dokonalou kombinaci na talíři završíte kopečkem hustého bílého jogurtu a snítkou meduňky.
Mohlo by vás zajímat:

10 komentářů k Borůvkový koláč na žlutém polštáři

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>