Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Švestkový koláč na zimu

Švestkový koláč s mákem

Jaká je ideální zimní buchta? Muffin, bábovka, štrúdl a tenhle koláč. Tak dlouho jsem hledala šup-šup buchtu v novém pojetí, až jsem si ji vymyslela sama. Je hutná a zcela v duchu zimní sezóny vyžaduje přítomnost zavařeného (mraženého) ovoce.

Rychlá buchta

Kdesi na internetu mě zaujal recept na koláč, do kterého se ovoce zamíchalo přímo. Popravdě (ono se to stejně ví) jsem posedlá buchtovými recepty, co zaberou pět minut přípravy a v troubě se pak bez kontroly za pár desítek minut upečou.

Když k tomu ještě dokážou udělat slušnou parádu na talíři, jsem blahem bez sebe. Upečenou nádheru pak uzavřu do servírovací krabice na dezerty (fakt takovou mám, buchty v ní vydrží čerstvé mnohem déle) a výsledkem několik dní ohromuji okolí, především svoji rodinu při společných snídaních 😉

K tomu účelu jsem si vytvořila databázi rychlých dezertů, které paradoxně vévodí mrkvové řezy odpočívající v mrazáku. To je skutečně nejrychlejší způsob, jak nečekané návštěvě zacpat pusu domácím dezertem :) Když ale máte hodinku čas, přesněji 65 minut, a zavařovačku švestek ve špajzce, můžete dát šanci následujícímu koláči.

Bude fungovat i s hruškami, meruňkami a broskvemi, prostě se zavařenými peckovinami. Navíc funkci švestek zavařených hravě zastoupí kolegyně mražené. O čerstvých si nechte na konci ledna zdát a pokračujte ve snění, i kdyby vás fialové koule při průchodu obchoďákem kdoví jak lákaly.

Co dům dá

Hodit se bude i obvyklá surovinová výbava běžné bio matky: pohanková mouka, sušená třtinová šťáva a kypřící prášek z vinného kamene. Netvoří-li tyto suroviny základ vaší kuchyně, nevěste hlavu, vystačíte si s běžnou hladkou moukou, bílým pískovým cukrem a práškem do pečiva od Vitany.

Potřebovat nebudete ani váhu, připravte si jen obvyklý hrnek na čaj o objemu 2,5 dcl a zapékací misky, spoustu zapékacích misek a nebo jednu dortovou formu o průměru 22 cm.

Recept báječně zapadá do mé představy o pověstné „Cretan diet“. Jestli vám ono velkroysé množství olivového oleje taky zaručí dlouhověkost, jako starým obyvatelům ostrova Kréta nevím, ale každopádně dodá vašemu tělu jen 13% nasycených mastných kyselin, zatímco při použití másla se nadopujete nasycenými kyselinami z celých 62% (myšleno z celku 100% mastných kyselin je v másle 62% nasycených, v olivovém oleji jen 13%). Nasycené mastné kyseliny v různé míře zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Podrobné pojednání o nasycených mastných kyselinách si můžete přečíst tady.

Švestkový koláč na zimu

2 šálky hladké mouky (použijte buď jen bílou pšeničnou, nebo mix 1,5 šálku pšeničné bílé a 0,5 šálku pohankové), 2 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva (nejlépe bio), 1/2 lžičky soli, 3/4 šálku cukru (bílý krystal nebo tmavý třtinový, já použila sušenou tř.šťávu), 1 šálek olivového oleje (klidně jej namíchejte se slunečnicovým půl napůl), 1 lžička vanilkové esence, 4 lžíce mletého máku, 3 vejce, 2 šálky posekaných kompotovaných nebo rozmražených švestek

Postup:
  1. Smíchejte nejdříve sypké suroviny, poté přidejte tekuté a řádně promíchejte.
  2. Do těsta vmíchejte nasekané ovoce.
  3. Rozmístěte těsto do máslem vymazané a krupičkou vysypané formy nebo do misek (vždy max. do 3/4 výšky misky) a pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupních Celsia (160 horkovzdušně) 50-60 minut.
  4. Je více než žádoucí misky rozmístit na plech a jednu naplnit jen vodou. Plech zasuňte do trouby a takto pečte. Odpařující se voda zajistí koláčkům vláčnost.

Švestkový koláč s mákem

Mohlo by Vás zajímat:

11 komentářů k Švestkový koláč na zimu

  • avatar Vendul

    tak jsem právě vytáhla z trouby a ochutnala – a je vynikající! Dělala jsem jen poloviční dávku, oleje jsem dala slunečnicový i olivový (kterého jsem se trochu bála do sladkého koláče). Místo jednoho a půl vejce jsem dala jedno vejce a trochu šťávy z kompoty, která koláč osladí a může se pak méně cukru. Chválím a brzy upeču znovu!

  • avatar Vendul

    Jak tak na to koukám, tak ten jsem už dělala, jen podle anglického receptu (http://allrecipes.com//Recipe/carrot-cake-iii/Detail.aspx), jen mě nenapadlo ho zamrazit. Děkuju!

  • Vendul, tak mrkvové řezy tu nemám, ty mám v Apetitu, tu je recept: troubu předehřát na 170st.C, připravit vyšší plech vyložený peč. papírem. 300 g hladké mouky prosít se 2 lžičkami kypřícího prášku do mísy, přidat 200 g krystal. cukru a 2 lžičky skořice. K tomu přimíchat 500 g nastrouhané mrkve, 250 g sekaných vlašských ořechů a 200 g rozinek. Vyšlehat 4 vejce do pěny a po částech do nich zašlehávat 250 ml slunečnicového oleje. Přidat k mrkvové směsi, promíchat a rozetřít na plech. Péct 40-50 min.
    Vychladlé nařežu a naskládám do krabičky do mrazáku. Rozmrznuté se dají konzumovat jen tak nebo na ně udělejte polevu/krém ze 175 g čerstvého smetanového sýra, 100 g moučkového cukru, 75 g másla pokojové teploty a 1 lžičky vanilkového extraktu.

  • avatar Vendul

    Zrovna bych se mohla i zeptat – nahoře zmiňujete mrkvový koláč, který mrazíte, na ten tu taky najdu recept?

  • avatar Vendul

    Děkuji za super rychlou odpověď, zrovna jsem přemýšlela, že bych to upekla bez šťávy a už tu mám odpověď. Tak jdu na to! Děkuji moc a zdravím ze Salzburgu!

  • Vendul, bez šťávy z kompotu, do koláče jen ovoce a šťávičku si vypijte. Klidně naředěnou, bývá dost sladká :)

  • avatar Vendul

    Ráda bych se zeptala, zda dáváte do koláče i šťávu z kompotu nebo jen ovoce?

  • avatar Janša

    Koláče jsou výborné, ale pokud možno používejte domácí vajíčka, které si můžete objednat na adr.: jansajindrich@seznam.cz

  • Já to nechtěla rozmazávat, protože budu zase vypadat jako agent jisté společnosti. Ale když nedáte jinak 😉
    Jedná se o stolní kolekci od Tupperware, mám ještě starší model, ale jde o ten box Vysoký cukrář. Buchta v něm zůstane krásně vláčná dlouho. Tož tak :)

  • avatar Jana

    Prosím o podrobnosti k té servírovací krabici. :) Kde se dá koupit?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>