Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Masopust zamilovaných

Koblihy pečené

Čtrnáctou únorovou neděli jsme se obratně naučili zasvětit láskyplným citům. Ta letošní však není jen tak ledajaká, jenom zamilovaná. Právě 14. února 2010 začíná čínský rok Tygra, prý bude plný dynamiky, zvratů a emocí. Co víc, ve stejný den končí u nás v České republice jedno bujaré období, období masopustu.

Pamatujete si, kdy naposledy jste byli na zabíjačce? Já tak nějak v osmnácti letech. Právě prasečí porážka a pompézní hodování odvěky provázelo celé období masopustu až do jeho skvostného závěru. A protože ten letošní připadá zrovna na zamilovaný víkend, zkuste vyměnit čokoládová srdce za koblihu s vepřovým kolenem (nebo si dopřejte oboje) a užít si v duchu pompézních čínských oslav nového roku naše poslední bujaré radovánky před Velikonocemi. V Popeleční středu 17.2.2010 totiž začíná období čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.

Od Tří králu do středy

Lednové hodování (masopust začíná svátkem Tří králů) se všemi koblihami, uzeným, tlačenkami, klobásami a prejtem je za námi, vrcholí rej masek a zabíjačkové období. Podle tradic ovšem pouze závěr masopustu, tedy poslední tři masopustní dny jsou vhodné k pořádání domácích hodokvasů. Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný „tučný čtvrtek“ či „tučňák“ (letos 11.2.2010). Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle.

Hlavní masopustní zábava začínala o masopustní neděli (14.2.2010). I v tento den byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali k muzice. Také pondělí probíhalo ve znamení zábavy a tance a vyvrcholením masopustu bylo úterý. Toho dne procházely vesnicemi průvody maškar, hrála se masopustní divadelní představení. Popeleční středou (letos 17.2.2010), následující po masopustním úterku, pak začíná dlouhé období půstu, kdy je zakázáno jíst maso a tradice velí střídmost.

V čase masopustu je zvykem jíst nejenom hodně, ale také jíst mnoho druhů jídla. Jediným pokrmem, který se již v 1. století rozšířil po celé zemi coby neodmyslitelný a opravdový masopustní chod, je masopustní kobliha. Tomuto moučníku byla dříve přisuzována magická síla. Několik kousků z první upečené várky koblih se vždy uschovalo, usušilo a posléze rozdrtilo na prášek. Během roku se pak tento prášek přidával do krmiva nemocným zvířatům. Důvodem hojného jídla v tyto dny však nebyl jenom samotný požitek z jídla, ale také vazba na pověry: říkalo se, že kdo v tyto dny hodně jí, bude mít dostatek jídla na stole po celý rok.

Masopust u vás doma

Na konec masopustu se vší slávou se můžete v sobotu 13.2. zajet podívat třeba do Toulcova dvora nebo vinařských Hustopečí. A když se přece jenom budete chtít  masopustit v teple domova a ne zase tak úplně tučně, mám tu tip na koblihy, co jsou místo smažení pečené a vepřové koleno, co jej v klidu za dopoledne upečete v troubě. Za obojí neděkujte mě, ale mé mámě, co tohle jídlo s láskou pro nás všechny navařila a neznámým kuchtíkům/kuchtičkám, co ty recepty hrnou mailem (fotky jsou samozřejmě moje).

Koblihy pečené v troubě

(na 24 kusů)

Suroviny:

Těsto: 500 g bílé pšeničné hladké mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 40 g cukru, 50 g másla, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 42 g čerstvého droždí (1 kostka)
Náplň: marmeláda nebo povidla
Na potření: kousek másla, až 3 lžíce rumu podle chuti

Koblihy pečené

Kobliha pečená

  1. Ze surovin vypracujte těsto a nechejte jej v míse přikryté utěrkou vykynout do zhruba dvojnásobného objemu.
  2. Vykynuté těsto po částech rozválejte a vykrájte z něj kolečka (bezva k tomu funguje třeba otočený hrníček).
  3. Na polovinu koleček dejte marmeládu nebo povidla a druhým kolečkem přikryjte. Okraje prsty pořádně stlačte.
  4. Koblihy naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 20 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a vykynuté koblihy pečte 12 až 15 minut dozlatova.
  6. Hotové ihned potřete rozpuštěným máslem, které jste smíchali s rumem a bohatě pocukrujte.

Pečené koleno připravíte podle instruktážního souboru, co mi došel mailem. Obvykle ty mailem kolující recepty házím z různých důvodů do koše, jenže tento nás uhranul – nejdříve moji maminku, v zápětí i mě a hlavně celou mužskou část naší rodiny. Vivat kolenům!

Vepřové koleno pečené na zelí

Mohlo by vás zajímat:

5 komentářů k Masopust zamilovaných

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>