Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Moje nejmilejší variace na cheesecake

Celý duben jsem sem si ani neškrtla. Nenapsala žádnou recenzi, nedoplnila blog a nestihla Rudyho Linku. Ale aspoň jsem si zachřestila na farmě, okopala pradědovy jahody mezi vínem, opekla povinný čarodějný špekáček a ukojila neudržitelnou potřebu po hebkých citrusech.

Jaro není zrovna čízkejkové období. Asi by se více hodil koláč z rebarbory, bylinkové máslo a různorodá míchanice zelených natí v polévce. Jenže já mezi pampeliškami, sedmikráskami, kopřivami, salátem a další jarní krásou dostala chuť na cheesecake. Můj čízkejk s ricottou a citrusy, co bere do hry i pomeranč, je svěží a raz dva hotový (a taky pak rychle pryč).

Nechce se mi chodit kolem horké kaše, stejně všichni víte, co je cheesecake a co od něj můžete v domovském USA očekávat. Dneska půjdem rovnou na recept. Přijdou si v něm na své příznivci alternativních surovin z méně tučných zdrojů. A teď honem, v troubě na mě tůtá právě dopečený chleba a v posteli vrní každou chvíli vstávající dítě. Až vstane, budu už zase celá jeho, teda její 😉

Moje nejmilejší variace na cheesecake

do formy o průměru 22 cm

Suroviny:

1 ricotta (250 g kelímek), 1 kysaná smetana (150 g, nejlépe bio), 4 polévkové lžíce vloček agaru přivedených k varu ve 200 ml vody a povařených cca 8 minut (musí se rozpustit), kůra a šťáva z 1 citronu, kůra a šťáva z 1/2 pomeranče, cukr dle libosti (já teď ráda fruktózu), oblíbené sušenky a máslo na korpus

Korpus ze sušenek a másla uplácejte podle klasiky, třeba smíchejte 200 g drcených sušenek a zhruba 50 g rozpuštěného másla. Vločky agar můžete předem ve vodě nechat rozmočit, aby se lépe rozpuštěly (nechte je luhovat klidně i hodinu). V míse rozmíchejte ricottu, smetanu, kůry a šťávy, oslaďte a přidejte rozpuštěný agar. Promíchejte a neotálejte, směs rozetřete na korpus. Vychlaďte a dejte se do něj :)

Mohlo by Vás zajímat:

4 komentářů k Moje nejmilejší variace na cheesecake

  • avatar Vendula

    Děkuju moc, vyhovuje mi, že se to nepeče, jen jsem se chtěla ubezpečit :)

  • Zdravím Vendulo, opravdu se nepeče. Proto je tohle variace na cheesecake, protože do toho pravého patří vejce a skutečně se peče v troubě. Já občas potřebuji něco velmi rychlého a co do rychlosti přípravy je tento dezert jednička. Místo agaru můžete použít želatinu a výsledek bude trošku pevnější. A ještě k receptu dopíšu, že vločky agar je dobré před použitím namočit, rychleji se pak rozpuští.

  • avatar Vendula

    Dobrý večer, Věruško, ráda bych se zeptala, tento cheesecake se nepeče? Prozatím jsem měla vždy recept, kdy se dort zapékal…

  • […] Moje nejmilejší variace na cheesecake […]

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>