Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Dort na čtyřicet

Dort na 40

Na čtyřicet? Procent? To by nejspíš rychle poznal koš zevnitř. Stupňů, plus nebo mínus? Co je to za hloupost? Minut? Možná by stál za upečení. Ne, ani minuty nejsou správně. Tento dort jsem pekla skoro celé odpoledne a korunovala oslavou. Byl totiž na čtyřicet let.

Když jsem před časem na Facebooku z nedostatku inspirace kňučela o dortovou pomoc, dostalo se mi vtipných reakcí. Ale žádného receptu. Prošla jsem jich desítky a nakonec bláznivě propadla mafinové mánii.

Dort na 40

Za jedny z nejdokonalejších považuji lehce vyladěné Apetitové Muffiny z trojí čokoládou. Výběr muffinového receptu nakonec záleží na vás. Vtip je v tom, že jich musíte udělat tolik, kolik let se slaví. A věřte, že upéct 40 naprosto čokoládových bochánků s jednou formou na 12 kusů dá špetku práce. Hlavní podíl na výsledných minutách patří strouhání (nasekání) čokolády. Banánová nebo jiná ovocná varianta bude méně pracnější. Seskládat hotové muffiny na úhlednou hromadu, polít bílo-čokoládovou polevou a ozdobit mochyní, jahodami a svíčkami je pak hračka. A zábavná. Minimálně tak, jako sledovat pochutnávající si hosty. A ještě jednu výhodu muffinový dort má. Nemusíte jej nijak složitě porcovat.

Dort na čtyřicet

na 40 muffinů

Suroviny:

625 g hladké bílé pšeničné mouky (zkusit můžete i 125 g špaldové a zbytek bílé), 63 g kakaa holandského typu, 5 vrchovatých čajových lžiček prášku do pečiva, 3/4 čajové lžičky jedlé sody, 210 g nasekané čokolády na vaření, 210 g bílé čokolády, 250 g mléčné čokolády, 5 vajec, 710 g kysané smetany (odvažujte na váze, zkuste i půl na půl smetanu s hustým bílým jogurtem), 210 g přírodního krupicového cukru, 210 g rozpuštěného másla + kus na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, s použitím papírových košíčků vymazání a vysypávání odpadá

Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (horkovzdušně na 180). Formu vymažte a vysypte moukou. Nachystejte si ještě malou formičku nebo malou pečící formu, do které nalijte trochu vody. Dáte ji spolu s muffiny péct do trouby. Odpařující se voda v troubě muffinům prospěje.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a všechnu čokoládu. Pokud nemáte tak velkou mísu, můžete suroviny rozdělit a zpracovat na půl.

V jiné misce prošlehejte vejce se smetanou (jogurtem), cukrem a máslem.

Směsi slijte a lehce, krátce promíchejte. V těstě mají zůstat kousky. Lžící naplňte důlky ve formě asi do poloviny.

Pečte zhruba 20 minut, až muffiny vyběhnou. Vyjměte z trouby a nechte ve formě ještě 15 minut. Pak dejte na mřížku úplně vychládnout.

Už vám bylo čtyřicet? Že ne? Můžete se těšit, možná totiž dostanete místo obligátního dortu hromadu těchto fantasticky čokoládových mafinů. A nemusí jít jen o čtyřicítku. Deset, dvacet, třicet ba i padesát či šedesát je pěkné číslo!

Chcete-li méně/více muffinů, suroviny podělte/vynásobte podle potřeby.

Mohlo by vás zajímat:
Dort pro MonikuDortovaná Banánový dort s mascarpone v marcipánovém kabátkuBanánový dort s marcipánem Domácí tvarohový sýrDomácí tvarohový sýr

8 komentářů k Dort na čtyřicet

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>