Nejlepší svíčkovou dělá maminka, babička je přebornice přes frgál a vy, jakožto novopečená manželka a matka sem tam zkoušíte, který právě povedený pokrm vaše rodina stejně náležitě ocení. Experimentujete, kopírujete a trápíte se tu nad kynutým těstem, tam nad zdrclou omáčkou. Znáte to?
Chcete taky zapůsobit, snadno a rychle? Jahodová sezóna je v plném proudu a vy toho můžete využít. Postačí košík jahod, šest až osm surovin ze spíže (či obchodu), ruční šlehač, pár dobrých rad a patnáct minut u linky, kuchyňské samozřejmě.
Poradím vám sladký recept, který ovoní váš příbytek létem, dostane vaše miláčky na kolena a z vás udělá ještě milovanější maminku, majitelku nejlepší jahodové bublaniny.
Možná vás bude zajímat
Nejlepší jahodová bublanina
na pekáč o rozměru zhruba 30×20 cm, vhodné pro děti od 19. měsíců
300 g hladké špaldové celozrnné mouky, 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť, 150 g přírodního třtinového cukru, 100 ml teplého mléka, 100 ml kvalitního oleje (já použila panenský olivový), 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů, asi 500 g očištěných jahod, pár kapek vanilkového extraktu a hrst moučkového či vanilkového cukru (oboje nemusí být)
Žloutky třete s cukrem asi minutu až dvě.
Přichystejte si ruční šlehač a po lžících do směsi zašlehávejte střídavě mléko a olej. Nakonec přidejte pár kapek vanilkového extraktu.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva.
Do žloutkové směsi vmíchejte mouku a nakonec těsto zlehčete sněhem – sníh vmíchávejte spíše převalováním těsta, pracujte lehce a rychle, aby vzduchové bubliny neutekly a těsto zůstalo nadýchané.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 170).
Pekáč vymastěte máslem a vysypte krupicí. Těsto vlijte na pekáč a po povrchu rozmístěte jahody – menší vcelku, větší kusy rozpulte. Jahody lehce do těsta zatlačte. Můžete ještě pocukrovat, třeba moučkovým nebo vanilkovým cukrem.
Dejte do trouby a pečte 30 až 35 minut. Po upečení vyjměte z trouby a nechte na plechu vychladnout.
Hotovo! Že chutná báječně. V levnější variantě použijte běžnou hladkou bílou mouku a úplně rafinovaný bílý cukr. A jeden trik na závěr: když jahody lehce obalíte v hrubé mouce, nebudou se do těsta tak propadat. Já je ale raději propadnutý
Mohlo by vás zajímat:
Jahodové semifreddo | Celozrnné meruňkové knedlíky | Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou |
---|
Zkuste ubrat tak 100-120g mouky. Když ji ještě smícháte v poměru 1/1 hladkou špaldovou a hrubou špaldovou, bude z toho výborná bublanina. Pravidlo je – čím více mouky tím hutnější moučník, pokud je jen z hladké mouky platí to dvojnásob. Tak ať chutná
Romane,i to se může stát. Též mám za sebou řadu nepovedených zaručených receptů. Tento ovšem peču ob týden s různými druhy celozrnné mouky a dokonce i bez lepku a jediný drobný problém se občas vyskytne v drolivosti právě kvůli nepřítomnosti lepku. Jakou mouku jste použil?
Vážená paní Věruško,udělal jsem „nejlepší jahodovou bublaninu“podle Vašeho receptu a mohu Vám říci že slovo nejlepší bych z názvu odstranil.Vzpomínám si na bublaninu kterou dělávala moje máma,byla měkká a nadýchaná jako peří.Hmota která vznikla z Vašeho receptu je suchá a tuhá jako podešev!
Ostuda, v jednom slově hned dvě chybějící písmenka…a navíc je to olej z rýžových otrub (oči převracející smajlík)
Áách, dnes mám štěstí Na zcela zanedbaném záhoně jsem objevila dost jahod na bublaninu a Google mi hned na začátku vyplivl tento recept. Olivový olej jsem nahradila z peenčných otrub, který je chuťově neutrálnější a špaldová mouka došla, postačila celozrná pčeničná, ale je to ten pravý moučník na letní nedělní moučník. Děkuji
Petro, to je mi tedy záhadou, že těsto nezjemnilo ani našlehaným bílkem??? Jinak úspěšné pečení začíná u kvalitní mouky – ani u mě není výjimkou, že úplně stejný recept jednou zafunguje a podruhé moc ne, a to všechno díky nekvalitní mouce… každopádně za poměrem surovin v receptu si prostě – jako správně tvrdohlavá býčice – stojím
dobrý den všem, v mém případě jahody obalovat do mouky aby se nepropadali opravdu nebylo třeba, protože to ce jsem umíchala podle receptu spíš připomínalo beton než těsto a to jsem přidala jěště trochu mléka navíc jinak bych to snad ani nezamíchala, nepomohl ani sníh, momentálně je v troubě tak jsem zvědavá jak to bude vypadat když to vytáhnu. Za mně tedy palec dolů ale přeji všem ať se jim to povede líp, jinak peču ráda a docela často takže mé absolutní nešikovnosti bych to nepřipočítala
Mojou favoritkou medzi bublaninami je tvarohová bublanina tiež s jahodami. :o) Recept mám z labužníka a výsledok je vždy super! 😀