Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Nejlepší jahodová bublanina

Jahody v misce

Nejlepší svíčkovou dělá maminka, babička je přebornice přes frgál a vy, jakožto novopečená manželka a matka sem tam zkoušíte, který právě povedený pokrm vaše rodina stejně náležitě ocení. Experimentujete, kopírujete a trápíte se tu nad kynutým těstem, tam nad zdrclou omáčkou. Znáte to?

Chcete taky zapůsobit, snadno a rychle? Jahodová sezóna je v plném proudu a vy toho můžete využít. Postačí košík jahod, šest až osm surovin ze spíže (či obchodu), ruční šlehač, pár dobrých rad a patnáct minut u linky, kuchyňské samozřejmě.

Poradím vám sladký recept, který ovoní váš příbytek létem, dostane vaše miláčky na kolena a z vás udělá ještě milovanější maminku, majitelku nejlepší jahodové bublaniny.

Možná vás bude zajímat

BEZLEPKOVÁ JAHODOVÁ BUBLANINA Z POHANKOVÉ MOUKY

Bezlepková jahodová bublanina s pohankou

Jahodová bublanina

Nejlepší jahodová bublanina

na pekáč o rozměru zhruba 30×20 cm, vhodné pro děti od 19. měsíců

300 g hladké špaldové celozrnné mouky, 3 vejce – žloutky a bílky zvlášť, 150 g přírodního třtinového cukru, 100 ml teplého mléka, 100 ml kvalitního oleje (já použila panenský olivový), 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů, asi 500 g očištěných jahod, pár kapek vanilkového extraktu a hrst moučkového či vanilkového cukru (oboje nemusí být)

Žloutky třete s cukrem asi minutu až dvě.

Přichystejte si ruční šlehač a po lžících do směsi zašlehávejte střídavě mléko a olej. Nakonec přidejte pár kapek vanilkového extraktu.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva.

Do žloutkové směsi vmíchejte mouku a nakonec těsto zlehčete sněhem – sníh vmíchávejte spíše převalováním těsta, pracujte lehce a rychle, aby vzduchové bubliny  neutekly a těsto zůstalo nadýchané.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 170).

Pekáč vymastěte máslem a vysypte krupicí. Těsto vlijte na pekáč a po povrchu rozmístěte jahody – menší vcelku, větší kusy rozpulte. Jahody lehce do těsta zatlačte. Můžete ještě pocukrovat, třeba moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

Dejte do trouby a pečte 30 až 35 minut. Po upečení vyjměte z trouby a nechte na plechu vychladnout.

Jahodová bublanina

Hotovo! Že chutná báječně. V levnější variantě použijte běžnou hladkou bílou mouku a úplně rafinovaný bílý cukr. A jeden trik na závěr: když jahody lehce obalíte v hrubé mouce, nebudou se do těsta tak propadat. Já je ale raději propadnutý :)

Mohlo by vás zajímat:
Jahodové semifreddoJahodové semifreddo Meruňkové knedlíkyCelozrnné meruňkové knedlíky Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou Borůvkový koláč s vanilkovou omáčkou

8 komentářů k Nejlepší jahodová bublanina

  • avatar Bobina

    Zkuste ubrat tak 100-120g mouky. Když ji ještě smícháte v poměru 1/1 hladkou špaldovou a hrubou špaldovou, bude z toho výborná bublanina. Pravidlo je – čím více mouky tím hutnější moučník, pokud je jen z hladké mouky platí to dvojnásob. Tak ať chutná :)

  • Romane,i to se může stát. Též mám za sebou řadu nepovedených zaručených receptů. Tento ovšem peču ob týden s různými druhy celozrnné mouky a dokonce i bez lepku a jediný drobný problém se občas vyskytne v drolivosti právě kvůli nepřítomnosti lepku. Jakou mouku jste použil?

  • avatar Roman

    Vážená paní Věruško,udělal jsem „nejlepší jahodovou bublaninu“podle Vašeho receptu a mohu Vám říci že slovo nejlepší bych z názvu odstranil.Vzpomínám si na bublaninu kterou dělávala moje máma,byla měkká a nadýchaná jako peří.Hmota která vznikla z Vašeho receptu je suchá a tuhá jako podešev!

  • avatar Daniela

    Ostuda, v jednom slově hned dvě chybějící písmenka…a navíc je to olej z rýžových otrub (oči převracející smajlík)

  • avatar Daniela

    Áách, dnes mám štěstí :) Na zcela zanedbaném záhoně jsem objevila dost jahod na bublaninu a Google mi hned na začátku vyplivl tento recept. Olivový olej jsem nahradila z peenčných otrub, který je chuťově neutrálnější a špaldová mouka došla, postačila celozrná pčeničná, ale je to ten pravý moučník na letní nedělní moučník. Děkuji :)

  • Petro, to je mi tedy záhadou, že těsto nezjemnilo ani našlehaným bílkem??? Jinak úspěšné pečení začíná u kvalitní mouky – ani u mě není výjimkou, že úplně stejný recept jednou zafunguje a podruhé moc ne, a to všechno díky nekvalitní mouce… každopádně za poměrem surovin v receptu si prostě – jako správně tvrdohlavá býčice – stojím :)

  • avatar petra

    dobrý den všem, v mém případě jahody obalovat do mouky aby se nepropadali opravdu nebylo třeba, protože to ce jsem umíchala podle receptu spíš připomínalo beton než těsto a to jsem přidala jěště trochu mléka navíc jinak bych to snad ani nezamíchala, nepomohl ani sníh, momentálně je v troubě tak jsem zvědavá jak to bude vypadat když to vytáhnu. Za mně tedy palec dolů ale přeji všem ať se jim to povede líp, jinak peču ráda a docela často takže mé absolutní nešikovnosti bych to nepřipočítala

  • avatar Shira313

    Mojou favoritkou medzi bublaninami je tvarohová bublanina tiež s jahodami. :o) Recept mám z labužníka a výsledok je vždy super! 😀

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>