Pokračujeme ve velikonočním rejdění a vrháme se do víru olivového oleje. Venku vážně začalo jaro a já právě z trouby vytáhla passatou provoněné jehněčí. Dáte si?
Komu utekl úvodní článek, jukněte sem. Probíráme olivový olej, ten nejlepší, z ostrova Kréta. Kréťané měli mimo jiné ve zvyku snídat chléb politý olivovým olejem, osolený a hojně posypaný oreganem. A pak denně dali průměrně 13 kilometrů. Dnes je z Kréty turistický ráj a jejich denní pěší průměr padá pod 2 kilometry. Těla tloustnou, fastfoody prosperují. Přesto nebo právě proto není ani pro takového Kréťana od věci skouknout (a zkusit dodržovat) základní sedmero zdravé krétské výživy.
- Více tuku, tedy.. mnoho olivového oleje. A to především čerstvého, žádné nesmažení, v menší míře na vaření.
- Malé množství masa. Jako součást sváteční tabule.
- Dost chleba z celozrnného pečiva, bílé pečivo jen o svátcích (Vánoce, Velikonoce)
- Trocha ryb, množství podle toho jestli žijete na pobřeží nebo v centru ostrova. Obvykle ryba v neděli.
- Hodně ovoce.
- Luštěniny a zelenina v hojné míře. Luštěniny minimálně jednou za tři dny, zelenina denně.
- K jídlu víno, sklenička nebo častěji dvě skleničky.
Co vy na to? Nevypadá složitě ten zázrak zvaný Cretan diet, že jo
Jehněčí Giouvetsi (Youvetsi)
4 porce, příprava a pečení 100 minut, doporučuji pro děti od 18. měsíců
Tohle maso s těstovinovou rýží se v jídelníčku Kréťanů (narozdíl od zbytku Řecka) nadobro ustálilo a stalo se velmi oblíbeným až v 60. a 70. letech dvacátého století.
700 g jehněčí kýty (v případě nouze hovězího), 2-3 polévkové lžíce olivového oleje, šálek těstovinové rýže nebo tarhoni (180g), 3 stroužky česneku, plechovka (400 ml) loupaných rajčat + 3 polévkové lžíce passaty, 3 kuličky pepře (pro malé děti můžete vynechat), 1/2 čajové lžičky cukru krystal (tmavého nebo světlého), sůl, pepř, plechovka vody (400 ml), dvě velké hrsti strouhaného sýra typu čedar
Postup:
Maso omyjte, očistěte (odblaňte, odstraňte tuk) a nakrájejte na kostičky. Rozpalte olivový olej a maso na něm ze všech stran orestujte.
Asi po dvou minutách přidejte rajčata z plechovky, rozdrcený česnek, sůl, pepř a cukr. Prázdnou plechovku od rajčat naplňte vodou a zalijte jí směs. Duste na mírném plameni 45 až 60 minut, až bude maso měkké a omáčka hustší.
Mezitím zvlášť uvařte těstovinovou rýži, aby byla na skus a nechejte ji okapat.
Až máte maso podušené, smíchejte jej s těstovinami a nalijte do zapékací mísy.
Pečte bez poklice v troubě na středním roštu horkovzdušně při 190 stupních Celsia zhruba 20 minut, až se tekutina vypaří. Nemáte-li horkovzdušný oběh, pečte obyčejně a zvyšte teplotu na 200 stupňů.
Poté vyjměte z trouby, posypte povrch sýrem a ještě 10 minutek zapékejte. Až se sýr krásně roztaví.
Veselé Velikonoce!
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánský nářez | Čerstvá pasta, medvědí česnek a chřest | Velikonoční beránek |
---|
Právě probíráme