Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoce na oleji, olivovém! část 2.

Jehněčí Giouvetsi

Pokračujeme ve velikonočním rejdění a vrháme se do víru olivového oleje. Venku vážně začalo jaro a já právě z trouby vytáhla passatou provoněné jehněčí. Dáte si?

Komu utekl úvodní článek, jukněte sem. Probíráme olivový olej, ten nejlepší, z ostrova Kréta. Kréťané měli mimo jiné ve zvyku snídat chléb politý olivovým olejem, osolený a hojně posypaný oreganem. A pak denně dali průměrně 13 kilometrů. Dnes je z Kréty turistický ráj a jejich denní pěší průměr padá pod 2 kilometry. Těla tloustnou, fastfoody prosperují. Přesto nebo právě proto není ani pro takového Kréťana od věci skouknout (a zkusit dodržovat) základní sedmero zdravé krétské výživy.

  1. Více tuku, tedy.. mnoho olivového oleje. A to především čerstvého, žádné nesmažení, v menší míře na vaření.
  2. Malé množství masa. Jako součást sváteční tabule.
  3. Dost chleba z celozrnného pečiva, bílé pečivo jen o svátcích (Vánoce, Velikonoce)
  4. Trocha ryb, množství podle toho jestli žijete na pobřeží nebo v centru ostrova. Obvykle ryba v neděli.
  5. Hodně ovoce.
  6. Luštěniny a zelenina v hojné míře. Luštěniny minimálně jednou za tři dny, zelenina denně.
  7. K jídlu víno, sklenička nebo častěji dvě skleničky.

Co vy na to? Nevypadá složitě ten zázrak zvaný Cretan diet, že jo :)


Jehněčí Giouvetsi (Youvetsi)

4 porce, příprava a pečení 100 minut, doporučuji pro děti od 18. měsíců

Tohle maso s těstovinovou rýží se v jídelníčku Kréťanů (narozdíl od zbytku Řecka) nadobro ustálilo a stalo se velmi oblíbeným až v 60. a 70. letech dvacátého století.

700 g jehněčí kýty (v případě nouze hovězího), 2-3 polévkové lžíce olivového oleje, šálek těstovinové rýže nebo tarhoni (180g), 3 stroužky česneku, plechovka (400 ml) loupaných rajčat + 3 polévkové lžíce passaty, 3 kuličky pepře (pro malé děti můžete vynechat), 1/2 čajové lžičky cukru krystal (tmavého nebo světlého), sůl, pepř, plechovka vody (400 ml), dvě velké hrsti strouhaného sýra typu čedar

Jehněčí Giouvetsi (Youvetsi)

Postup:

Maso omyjte, očistěte (odblaňte, odstraňte tuk) a nakrájejte na kostičky. Rozpalte olivový olej a maso na něm ze všech stran orestujte.

Asi po dvou minutách přidejte rajčata z plechovky, rozdrcený česnek, sůl, pepř a cukr. Prázdnou plechovku od rajčat naplňte vodou a zalijte jí směs. Duste na mírném plameni 45 až 60 minut, až bude maso měkké a omáčka hustší.

Mezitím zvlášť uvařte těstovinovou rýži, aby byla na skus a nechejte ji okapat.

Až máte maso podušené, smíchejte jej s těstovinami a nalijte do zapékací mísy.

Pečte bez poklice v troubě na středním roštu horkovzdušně při 190 stupních Celsia zhruba 20 minut, až se tekutina vypaří. Nemáte-li horkovzdušný oběh, pečte obyčejně a zvyšte teplotu na 200 stupňů.

Poté vyjměte z trouby, posypte povrch sýrem a ještě 10 minutek zapékejte.  Až se sýr krásně roztaví.

Veselé Velikonoce!

Mohlo by vás zajímat:
Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Husí prsa s bílým chřestem, rukolou a béarnskou omáčkouČerstvá pasta, medvědí česnek a chřest Velikonoční beránek na máku a mrkviVelikonoční beránek

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>