Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Tvarohový chlebíček s pórkem

Tvarohový chlebíček s pórkem

Slaná svačinová hitovka. Vznikla úplně náhodou a takové recepty přece bývají nejlepší. Hutná a výživná alternativa všude tam, kde byste si dali chleba. U mě doma bodoval zejména v doprovodu se zastřeným vejcem.

Upekla jsem jej jedno sobotní dopoledne jednoduše proto, že jsem se potřebovala odreagovat. Hlava mi v onu chvíli spíše stávkovala, než aby pomáhala. Podle poznámek z kreativních dnů předchozích pěkně na papírku jsem do mísy sázela jednu surovinu za druhou a po necelé hodině se sama divila.

Tvarohový chlebíček s pórkem

Co z toho plyne?

I v neproduktivní chvíli může vzniknout něco velmi zajímavého. Respektivě – jak to u sebe poslední dobou sleduji – ono to nejlepší vzniká především v těch chvílích vypjatých :-)

Základ receptu pochází z tvarohového bochníčku nasladko, co jsem jej kdysi tak ráda pekla. Těsto jsem vyladila do slana a přidala pórek. Dalo by se ale péct i s OLIVAMI, KAPARY nebo třeba s CIBULKOU. To ovšem jen když nebude pro malé děti.

Recept mimo jiné odráží konzultace jídelníčku dětí v místní školce, které jsem s kuchařkami někdy na podzim absolvovala. Šlo o ujasnění některých kombinací, nových možností a také oživení třeba zrovna chlebového svačinového stereotypu. Tohle dílo je tu tedy především pro školku a školkové děti.  Tvarohový chlebíček s pórkem coby sytá odpolední svačinka. Jsem zvědavá, jak se v ostrém provozu ujme.

Ztracené vejce na tvarohovém chlebíčku s pórkem

U nás chlebíček dělal doprovod několika poledním polévkám, se žervé tvořil pár na školní svačinu a nakonec se úplně nejvíce osvědčil se zastřeným vejcem a přelivem z hořčice. Téhle domácí, samozřejmě 😉

Tvarohový chlebíček s pórkem

na jednu srnčíhřbetovou formu o rozměrech 30×11, hloubka 5,5 cm

  • 225 g jemně mleté špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 2 lžičky soli plus špetička do bílků
  • mletý kmín
  • sušené oregano
  • muškátový oříšek (pro děti lze vynechat)
  • kurkuma
  • sezamová semínka
  • 3 vejce
  • 90 g rozpuštěného másla plus něco na vymazání formy
  • 30 g olivového oleje
  • 150 g tvarohu (od farmáře nejlépe)
  • 100 ml mléka (od farmáře nejlépe)
  • asi půlka jednoho pórku

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem (ideálně máslo) a vysypte sezamovými semínky – semínka musíte prsty na rozetřený tuk přitlačit, aby držela.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s máslem a olejem. Pak přidejte mléko. Prošlehejte, vyměňte metličku za stěrku a vmíchejte tvaroh.

V jiné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, solí, kmínem, oreganem, kurkumou a nakonec přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku. Pro děti ve školce doporučuji oříšek vynechat.

Bílky společně se špetičkou soli vyšlehejte na tuhý sníh.

Tvarohový chlebíček s pórkem - těsto

Do žloutkové směsi nasypte směs moučnou a promíchejte – těsto není tekuté, nýbrž hroudovité. Vmíchejte na kousíčky nakrájený pórek.

Nakonec do těsta lehce krouživými pohyby vpracujte tuhý bílek.

Přemístěte do formy, povrch uhlaďte a dejte do trouby na cca 40 minut. Upečené nechte na lince chvíli zchládnout a pak vyklopte. V lednici na talíři schovaný v sáčku vydrží i týden.

Tvarohový chlebíček s pórkem - těsto ve formě

Mohlo by vás zajímat:
Chowder s treskouChowder z kokosového mléka s treskou Věruška v Dobrém ránu 23.9.2015Vyvážené svačinky v ČT Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolouPomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

3 komentářů k Tvarohový chlebíček s pórkem

  • avatar Hanka

    Moc dobrý chlebíček, chutnal i návštěvě :-) Pokud vydáte kuchařku, určitě si ji koupím :-)

  • :-) kuchařková vize už se rýsuje, ten správný okamžik ještě přijde. Děkuji za povzbuzení! Já tomu tedy říkám znamení 😉

  • avatar tornado-lou

    prosím prosím vydejte kuchařku! někdy brzo! Já vás hrozně žeru, hlavně ty vegansko-vegetarianské recepty z poslední doby. Jsou takovým nenásilným a neideologickým zpusobem zdravé a jsou zakotvené v realitě. A na blogu se blbě hleddají. potřebovala bych je na papíře. :-) díky

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>