Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Domácí hořčice

Domácí hořčice s oreganem

Jedlé dárky frčí. Mým favoritem se pro letošní Vánoce stala domácí hořčice.

Chcete-li někoho obdarovat ryze domácím produktem, máte hned několik famózně znějících a stejně tak chutnajících možností. Na českém trhu nenajdete food časopis, který by před svátky neradil, jak vyrobit jedlé dárky. Prošla jsem všechny seriózní časopisy o jídle a mám pocit, že letos je nejvíc v módě ochucený domácí ocet, olej, sůl nebo likér. A nakonec jsem v Gurmetu narazila na domácí horčici, co mě oslovila. Z nadšení je to u mě k vyzkoušení jen kousek. První ročník mé TYMIÁNOVÉ (počertech ostré) hořčice je tedy na světě.

Domácí hořčice tymiánová
Domácí hořčice tymiánová -detail

Moc ostrá a octová

Dovezla jsem skleničku na ochutnávku k našim. Máma je hořčicových poměrů znalá. Za dob mého dětství dělala ve Frutě, zrovna v závodě, kde se mimo jiné stáčela do kelímků i hořčice. Hořčici má nachutnatou (byť pracovala v kanceláři). Znalecky pohodila hlavou.. je strašně ostrá a máš tam moc octa. Nedovedu si představit, co by to byl za výbuch v puse, kdybych se držela druhého receptu z Gurmetu a dala do hořčice ještě chilli.

Povel pro mě zkusit to znovu. Druhá verze zdá se o něco JEMNĚJŠÍ. Pořád dost ostrá, ale tak nějak příjemněji. Tentokrát se sušeným  oreganem a proto taky disponuje tmavší barvou viz. fotky dole u receptu. Taky jsem ji namixovala více nahrubo. Stále by receptura snesla o něco méně štiplavých semínek, ale milovníkům hořčičné pikantnosti bude tahle sklenička vhod.

S olejem na salát

Hořčice je u nás doma hitem jakožto základ na salátový dresink. Perfektně se hodí hrubozrnná medová, protože není tak pikantní a v emulzi s olivovým olejem ji například na čekankovém salátu sní i děti. Pro dospěláky pak volím jako dresinkový základ hořčici dijonskou, kterou odteď nahradí tento můj nový domácí hořčičný objev.

Domácí bylinková hořčice

množství asi 200 ml

  • 40 g žlutých hořčičných semen (pro jemnější chuť klidně polovic)
  • 50 ml jablečného octa
  • 50 ml bílého vína
  • lžička kurkumy
  • lžíce medu
  • půl lžičky soli
  • lžička sušeného tymiánu nebo oregana

Domácí hořčice s oreganem

Všechny suroviny – kromě bylinek a kurkumy – důkladně promíchejte v misce, uzavřete a nechte na lince jeden až tři dny rozležet.

Poté vmíchejte bylinky a kurkumu a rozmixujte dohladka. Najemno to jde nejlépe v blenderu (mixovací nádobě), nahrubo (což je taky někdy fajn) to zvládne i nádoba co ji dostanete jako příslušenství k ponornému mixéru.

AKTUALIZOVALA jsem v receptu okamžik, kdy přidáváte kurkumu. Původně se kurkuma luhovala i se semínky, což mohlo způsobit výslednou hořkou chuť.
 

A pokud vás hořčice jakožto jedlý dárek neoslovuje, zkuste domácí pečený čaj. Nebo upečte malé panettone v kvetináčích.

Mohlo by vás zajímat:
Cukroví - kokosové kuličkyKokosové kuličky z jáhel Pečený čajPanettone v kvetináčích PerníčkyŠpaldové perníčky

19 komentářů k Domácí hořčice

  • avatar Moravanda

    Tak dodávám a potvrzuji, že hořčice musí opravdu dozrát. Dnes sem ochutnala po dvou třech dnech. Ocet už není tak cítit a chuť je super 😀

  • avatar Moravanda

    Zdravím všechny pokustony i pokustonky 😀
    Nikdy mě nenapadlo něco takového zkoušet doma, ale pak mě nadchnul recept jak si doma udělat domácí lučinu a už jsem pídila na netu co ještě vyzkoušet. Včera jsem teda prubla hořtici. Povedla se ale bohužel jsem neměla doma jablečný ocet a tak jsem místo bylinek zkusila dát bylinkový ocet a víno. Zdá se mě ale že ten ocet je z toho hrozně cítit, jinak má teda grády .). Taky někde píšou že se má ocet svařovat a někde ne, myslíte že to může být tím, že jsem ho nesvařovala a nebo je ten jablečný ocet podmínkou? Děkuji předem za rady a přeju všem úspěšné kuchtění :)

  • Jano a já jsem vždy potěšena, když mi tu někdo něco napíše, jakkoliv a cokoliv. Takže díky i za Váš komentář! Nachutnaný výraz mě prostě baví a já ráda dělám a píšu věci, co mě baví jen tak od srdce, bez omezujících pravidel, toť celé. A tím pravidla českého pravopisu nechci nijak snižovat. Chápu Vás, ta čeština je konec konců Vaše spojka s rodnou zemí a tak je fajn, že si ji hýčkáte :-)

  • avatar jana

    Rada ctu o pokusech obnovit ceskou kucharskou tradici a podle mne kultura zacina doma. Fandim vsem, kdo se pokusi o domaci vyrobu cehokoliv……jen mne prekvapuje s jakou Cestinou vyjdou dnes lide na verejne plenum. Nachutnanou horcici…..jiste maminka hodne horcic ochutnala, ale da se to vyjadrit jinak, nez vlastne vyrobenym vyrazem….nebo se vracime do obrozeneckeho obdobi? Nebo se snazime misto nekolika spravnych vyrazu vse shrnout do jednoho slova, abychom se vyrovnali nejake jine, rychleji komunikujici reci, jako napr. anglictina?

    Jana (po 45 letech v zahranici, ale doma kazde prazdniny.)

  • A ještě jsem našla na netu tohle:
    Nesvědčí jí teploty nad 20 °C, proto ji nevystavujte dlouhému pobytu na letním slunci při grilování. Ztratí nejen své kulinární bonusy, ale hlavně žlukne a začne se rozkládat.
    Možná máte na lince příliš teplo. Zkusila bych hořčici nechat odstát jen přes noc.

  • avatar Jirina

    jsou až do dubna 2016

  • Jiřino, napadá mě ještě… stará hořčičná semínka?

  • avatar Jirina

    Dobrý den, zkoušela jsem dělat domácí hořčici ale je hořká. Nevíte čím by to mohlo být, kurkumu ani bylinky jsem tam nedávala :-(. Děkuji.

  • avatar Eva

    Tak hořčice je hotová, využila jsem Vašeho receptu a rad Makové papenky (z odkazu) a myslím, že se povedla…mám ji jako dárek pro kamarády:-) Škoda, že zde nelze vložit fotka:-) Děkuji.

  • avatar Radka

    píšete že je hořčice moc ostrá – ale to je normální když je čerstvá – musí prvně ‚uzrát‘ – tím se zjemní…. Dělala jsem hořčici asi před šesti týdny – čerstá se nedala jíst, pak jsem ji nechala dva týdny v lednici – to byla ještě dost ostrá, a tak jsem ji vyndala jen do poličky, a už je jemná, jako z obchodu. Takže i když se vám povede moc pálivá (nemyslím že tam dáte moc chilli nebo tak) nechce ji měsíc při pokojové teplotě, ona zjemní. Jinak když ji budete skladovat v lednici, bude zrát moc pomalu – takže chcete-li aby ostrá vydržela, tak do lednice s ní. Pokud chete jemnou, skladovat při pokojovce. Jinak s výdrří zatím nemám problém, ani po šesti týdnech… a myslím že vydrří ještě dost dlouho… Dneska jdu na novou várku – zkusím bylinkovou, medovou a monžá i jinou :-)

  • avatar Eva

    Dobrý den, mrkla jsem na reakci až dnes, tak jen sděluji, že vydrřím:-), resp. budu dělat cca za týden.-),děkuju:-)

  • Věruško, parádní receptík. Musím přiznat že jsem výrobě domácích hořčic také propadla. Vyrábím hořčice přesně podle mého gusta – česnekovou, terakot, z kurkumy, ale stejně u nás doma vítězí kremžská.

    Zajímal by mě, Věruško, Vás názor na mé „hořčicové recepty“, a tak Vás ráda pozvu k návštěvě mého blogu Maková panenka: http://makova-panenka.cz/rady/vyroba-domaci-horcice-bez-domaci-horcice-se-uz-neobejdu/

  • Evo, vydržíte do příštího týdne? Dělám právě teď doma s hořčicí pokusy, neboť se mi také „povedla“ pěkně hořká. Budu recept aktualizovat, jen ještě potřebuji zpracovat poslední vzorek :-) Zásadní bude nejspíš čas, kdy přidávat kurkumu.
    Jinak hořčici není třeba zavařovat, bylo by to myslím na škodu. Hořčici uchovávám v lednici v uzavřené skleničce, ze které jsme postupně odebírali asi půl roku a pořád dobrý, žádná plíseň.

  • avatar Eva

    Dobrý den, narazila jsem na Váš recepis hořtice:-) a moc mě zaujal. Chystám se udělat jako dárek, prosím jak dlouho vydrží, popř. mohu zavařit, neztratí se pikantnost?
    Děkuji, Eva.

  • avatar Hanka

    Zdravím tě ,udělala jsem včera podle tebe hočici plná nadšení ,vše je dobré,jen je jaoby hořká,asi jsem tam neměla dát těch 50 ml octa.Jinak jsem zrníčka pomlela na mlýnku na ořechy a až bylo hotovo , vše smícháno rozmixovalo se to docela dobře.Hanka

  • Jitko, nejspíš to chtělo ještě pokrátit množství tekutin – octa i vína, ale ne o celou půlku, takže asi: 20 g semen, 30 ml octa, 30 ml vína. Tak bych to zkusila já, jakože jsem to takto ještě nezkoušela :-)

  • avatar Jitka

    Verko, zkusila jsem polovicni davku hor. seminek, aby nebyla horcice moc ostra a horcici mam tekutou. Udelala jsem chybu v mnozstvi? Dekuji za radu.

  • Anno, hořká by hořčice být neměla. Víno bych ale rozhodně nezaměňovala za ocet v poměru 1:1. Spíše tedy zkus místo vína prostě vodu. A ještě.. jsou ta semínka hořčice skutečně žlutá?

  • avatar Anna

    Ahoj,
    suepr článek, hned jsme na tu hořčici dostala chuť! Tak jsem hnedka včera namočila semínka hořčice, bohužel jsme neměla po ruce bílé vino, tak jsem doplnila vinným octem. Dneska jsem to „na zkoušku“ ochutnala a je to děsně hořké, obzvlášť ten ocet. Je to normální?
    díky :)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>