Věruška na Facebooku


V LEDNOVÉM GURMETU
si přečtete můj text o labužnické procházce Brnem.
Na stáncích od 12. prosince. Nacpala jsem tam co šlo, přesto toho je ještě spousta, co by se dalo ochutnat.

Blog běží, díky...

Ovocný chlebíček? Jedině citrónový bochníček

Citrónový bochníček

Recept na ovocný bochníček mám ještě z dob na FoodLife. Prošel ale významnou proměnou. Vyladila jsem si jej pro můj jazyk. U nás doma nemůže chybět v žádnou předvánoční dobu a nechápu, že jej na blogu ještě nemám. Spěchám to napravit.

Citrónový bochníček

na 1 srnčí hřbet

225 g mouky (já 100 bílé pšeničné polohrubé, 50 g pohankové, 75 g špaldové hladké), 90 g másla, 30 g olivového nebo řepkového panenského oleje, 3 vejce, 180 g tvarohu (toho plnotučného v kostce nebo sáhněte po tvarohu z farmy Němcovy, ale ne že jej polovinu ještě před pečením sníte), 2 vrchovaté lžičky bio prášku do pečiva, 180 g cukru (třtinový tmavý), 1 vanilkový cukr, 1 bio citrón, 50 ml plnotučného mléka, 1 lžíce rumu (lze vynechat), 2 lžíce moučkového cukru, kandované ovoce a rozinky dle libosti nebo vůbec žádné

 

Citrónový bochníček - kousek

  • Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • Formu na srnčí hřbet vymažte tukem (ideálně máslo) a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.
  • Žloutky utřete postupně s cukrem, máslem (a olejem) a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidejte najemno nastrouhanou citrónové kůru.
  • Nakonec vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promíchejte.
  • Bílky ušlehejte na sníh, přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Směs zamíchejte opatrně do těsta společně s kandovaným ovocem a rozinkami.
  • Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejli zapíchnutou do bochníčku nevytáhnete suchou.
  • Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z citrónu a přeceďte přes jemné sítko, smíchejte se 2 lžícemi moučkového cukru.
  • Po vytažení z trouby propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citrónovým sirupem. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit třeba citrónovou kůrou.

Sezam místo krupice

Zkoušeli jste někdy vysypat formu při pečení buchty místo moukou třeba sezamovým semínkem? Nedávno mě k tomu inspirovaly paní kuchařky ve školce. Jo, ve školkové jídelně se můžou dít i takové věci.

Celým zrnem proti nemocem

Zase celozrnná mouka a panenský olej, kde na to má člověk pořád brát? Už je to tak, utrácím za celozrnné mouky, kvalitní oleje a kdejaké sirupy. Tělo dostává co mu dělá dobře a na oplátku zůstává jakž takž funkční.
Farmaceutické firmy ze mě nemají radost. Už dávno nestojím fronty v lékárně na prášek, co by mi pomohl od toho či onoho neduhu. Umělé vitamíny prakticky nejím, nepolykám pilule na trávení, ani na cholesterol (byť v této kauze jsem si vysloužila zdvižený prst), ani na vysoký tlak. Není mi špatně po jídle ani před ním, netrápí mě migréna, nemám alergii a když jde kolem viróza, dám si zázvor, napářku a ležím. Ono mi to funguje.

Proč používám špaldovou mouku raději než bílou pšeničnou si nakonec můžete přečíst v následujícím Apetitu, vyjde někdy v půlce prosince. A tady na blogu vás další celozrnná agitace taky nemine ;) Nechci skončit jako celiak a tak do všeho montuju ještě pohanku a peču celozrnně co to dá.

Opilý bochánek se sušeným ovocem

Tak si pojďme dát ještě jeden ovocný chlebíček. Tento dělám v domácí pekárně a už jsem tady o něm psala. Opilý bochánek ve verzi vonící ciderem můžete zkusit i bez alkoholu (místo něj použijte jablečný mošt) a taky jde péct běžně v troubě.

Obsahuje samé dobré věci, co jiného lze říct o meruňkách, goji a dalším sušeném ovoci. V kombinaci s vejcem a celozrnnou moukou z něj vytvoříte sacharidovou bombu se špetkou bílkovin, co se báječně hodí jako dopolední žákovská svačina. Do svačinového boxu  školákovi k tomu přibalte pita chléb (ideálně celozrnný) plněný šťavnatým masíčkem (kvalitní šunka, zbytky pečeně, pošírované kuřecí, prostě co máte právě k dispozici), červeným nebo bílým krouhaným zelím, pórkem, cibulkou, nasekanou čekankou… Přidejte oblíbený dresink, třeba hustý jogurt smíchaný s koprem, kapkou olivového oleje a dijon hořčicí a máte sváču, se kterou dítko vydrží být aktivní možná i přes oběd. Ale to už odbíhám jinam. Pěkný advent!

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

6 komentářů k Ovocný chlebíček? Jedině citrónový bochníček

  • avatar Majulenda

    Včera jsem ho upekla a je jedním slovem ÚŽASNÝ :D Děkuji za recept, už je přidaný v kuchařce se třemi +++ :D

  • Iveto, pravda, dopsala jsem olej hned za máslo. Jsem ráda, že chutná :)

  • avatar Iveta

    Vierka,zase na vybornu :-))

    Bochnicek chuti sviezo,lahko a je velmi stavnaty, comu sa tesim.Dakujem za dalsi skvely tip.

    Len podotknem,ze olej nie je napisany v recepte kedy sa pridava,ale to je myslim mini problem :-)

    Pekny den prajem.

  • Alice, no néé, to má být 50 ml. To by nedopadlo dobře takové množství mléka a ještě tvaroh k tomu. Upsala jsem se a nikdo si toho doteď nevšiml, ani já :) Díky za komentář, kaju se a opravuji. Mějte se fajn!

  • avatar Alice

    Zdravim a blahopreji k inspirativnimu blogu. Mam dotaz ohledne citronovemu bochnicku. Toho mleka je tam opravdu 500 ml? Dekuji a preji hezky den

  • avatar irresistible

    ahoj, vyzkouším:-) dělávám něco podobného:

    http://www.apetitonline.cz/recepty/1473-pomerancovy-piskotovy-chlebicek.html

    jen se tam nepíše o tom prolívání sirupem, ale já to dělám, inspirace jiným receptem. Dobrá varianta je i limetka, nastrouhaná limetková kůra se tam pěkně vyjímá:-)
    Jo a nakonec to polévám nějakou vysokoprocentní čokoládou, zbožňuju kombinace citrusy a hořká čokoláda totiž:-)

Komentář

  

  

  


*

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>