Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ovocný chlebíček? Jedině citrónový bochníček

Citrónový bochníček

Recept na ovocný bochníček mám ještě z dob na FoodLife. Prošel ale významnou proměnou. Vyladila jsem si jej pro můj jazyk. U nás doma nemůže chybět v žádnou předvánoční dobu a nechápu, že jej na blogu ještě nemám. Spěchám to napravit.

Citrónový bochníček

na 1 srnčí hřbet

225 g mouky (já 100 bílé pšeničné polohrubé, 50 g pohankové, 75 g špaldové hladké), 90 g másla, 30 g olivového nebo řepkového panenského oleje, 3 vejce, 180 g tvarohu (toho plnotučného v kostce nebo sáhněte po tvarohu z farmy Němcovy, ale ne že jej polovinu ještě před pečením sníte), 2 vrchovaté lžičky bio prášku do pečiva, 180 g cukru (třtinový tmavý), 1 vanilkový cukr, 1 bio citrón, 50 ml plnotučného mléka, 1 lžíce rumu (lze vynechat), 2 lžíce moučkového cukru, kandované ovoce a rozinky dle libosti nebo vůbec žádné

 

Citrónový bochníček - kousek

  • Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
  • Formu na srnčí hřbet vymažte tukem (ideálně máslo) a vysypte hrubou moukou nebo krupicí.
  • Žloutky utřete postupně s cukrem, máslem (a olejem) a nakonec s tvarohem, mlékem a rumem. Přidejte najemno nastrouhanou citrónové kůru.
  • Nakonec vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a rychle promíchejte.
  • Bílky ušlehejte na sníh, přidejte vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Směs zamíchejte opatrně do těsta společně s kandovaným ovocem a rozinkami.
  • Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejli zapíchnutou do bochníčku nevytáhnete suchou.
  • Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z citrónu a přeceďte přes jemné sítko, smíchejte se 2 lžícemi moučkového cukru.
  • Po vytažení z trouby propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citrónovým sirupem. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem a ozdobit třeba citrónovou kůrou.

Sezam místo krupice

Zkoušeli jste někdy vysypat formu při pečení buchty místo moukou třeba sezamovým semínkem? Nedávno mě k tomu inspirovaly paní kuchařky ve školce. Jo, ve školkové jídelně se můžou dít i takové věci.

Celým zrnem proti nemocem

Zase celozrnná mouka a panenský olej, kde na to má člověk pořád brát? Už je to tak, utrácím za celozrnné mouky, kvalitní oleje a kdejaké sirupy. Tělo dostává co mu dělá dobře a na oplátku zůstává jakž takž funkční.
Farmaceutické firmy ze mě nemají radost. Už dávno nestojím fronty v lékárně na prášek, co by mi pomohl od toho či onoho neduhu. Umělé vitamíny prakticky nejím, nepolykám pilule na trávení, ani na cholesterol (byť v této kauze jsem si vysloužila zdvižený prst), ani na vysoký tlak. Není mi špatně po jídle ani před ním, netrápí mě migréna, nemám alergii a když jde kolem viróza, dám si zázvor, napářku a ležím. Ono mi to funguje.

Proč používám špaldovou mouku raději než bílou pšeničnou si nakonec můžete přečíst v následujícím Apetitu, vyjde někdy v půlce prosince. A tady na blogu vás další celozrnná agitace taky nemine 😉 Nechci skončit jako celiak a tak do všeho montuju ještě pohanku a peču celozrnně co to dá.

Opilý bochánek se sušeným ovocem

Tak si pojďme dát ještě jeden ovocný chlebíček. Tento dělám v domácí pekárně a už jsem tady o něm psala. Opilý bochánek ve verzi vonící ciderem můžete zkusit i bez alkoholu (místo něj použijte jablečný mošt) a taky jde péct běžně v troubě.

Obsahuje samé dobré věci, co jiného lze říct o meruňkách, goji a dalším sušeném ovoci. V kombinaci s vejcem a celozrnnou moukou z něj vytvoříte sacharidovou bombu se špetkou bílkovin, co se báječně hodí jako dopolední žákovská svačina. Do svačinového boxu  školákovi k tomu přibalte pita chléb (ideálně celozrnný) plněný šťavnatým masíčkem (kvalitní šunka, zbytky pečeně, pošírované kuřecí, prostě co máte právě k dispozici), červeným nebo bílým krouhaným zelím, pórkem, cibulkou, nasekanou čekankou… Přidejte oblíbený dresink, třeba hustý jogurt smíchaný s koprem, kapkou olivového oleje a dijon hořčicí a máte sváču, se kterou dítko vydrží být aktivní možná i přes oběd. Ale to už odbíhám jinam. Pěkný advent!

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka

6 komentářů k Ovocný chlebíček? Jedině citrónový bochníček

  • avatar Majulenda

    Včera jsem ho upekla a je jedním slovem ÚŽASNÝ 😀 Děkuji za recept, už je přidaný v kuchařce se třemi +++ 😀

  • Iveto, pravda, dopsala jsem olej hned za máslo. Jsem ráda, že chutná :)

  • avatar Iveta

    Vierka,zase na vybornu :-))

    Bochnicek chuti sviezo,lahko a je velmi stavnaty, comu sa tesim.Dakujem za dalsi skvely tip.

    Len podotknem,ze olej nie je napisany v recepte kedy sa pridava,ale to je myslim mini problem :-)

    Pekny den prajem.

  • Alice, no néé, to má být 50 ml. To by nedopadlo dobře takové množství mléka a ještě tvaroh k tomu. Upsala jsem se a nikdo si toho doteď nevšiml, ani já :) Díky za komentář, kaju se a opravuji. Mějte se fajn!

  • avatar Alice

    Zdravim a blahopreji k inspirativnimu blogu. Mam dotaz ohledne citronovemu bochnicku. Toho mleka je tam opravdu 500 ml? Dekuji a preji hezky den

  • avatar irresistible

    ahoj, vyzkouším:-) dělávám něco podobného:

    http://www.apetitonline.cz/recepty/1473-pomerancovy-piskotovy-chlebicek.html

    jen se tam nepíše o tom prolívání sirupem, ale já to dělám, inspirace jiným receptem. Dobrá varianta je i limetka, nastrouhaná limetková kůra se tam pěkně vyjímá:-)
    Jo a nakonec to polévám nějakou vysokoprocentní čokoládou, zbožňuju kombinace citrusy a hořká čokoláda totiž:-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>