Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Chowder s treskou

Chowder z inspirativní kuchařky Jídlo od Nigela Slatera jsem si drobně upravila. A snědlo se jej víc, než jsem čekala.

Takto si představuju rychlé jídlo s elegancí a asijským šmrncem, které budu podávat, až u dveří zazvoní nečekaná návštěva a já budu mít zcela samozřejmě kus tresky v lednici :-) Ale vážně. Pokud bych chtěla své Asií nepolíbené přátele trochu zahřát (na těle i na chuti) – a nebýt příliš hrrrr – pak uvařím tenhle chowder.

S kravským mlékem evropská normálka, s kokosovým skok o pár set kilometrů na východ. Takové asijské fusion s estreagonovým šmrncem. Úplně nejvíc se mi na tom celém díle líbí, že všechny suroviny si lze vzít na dovču k moři, kde pořídím kus čerstvého rybího filetu a když se pak po dešti lehce ochladí, do půl hoďky láduji zahřívací večeři erární apartmánovou lžící na terase s kýčovitým mořským výhledem.

Takže můj dovolenkový plán znáte. Ovšem prakticky ten recept hobluji střídavě doma a na chalupě, přičemž jsem s tím možná už tak trochu trapná. Dobrá, pojďme na recept.

Chowder z kokosového mléka s treskou

pro 2 osoby

2 filety z tresky vložte do hlubší pánve a zalijte asi 500 ml kokosového mléka. Přihoďte 2 bobkové listy a 6 kuliček černého pepře. Přiveďte k varu, vypněte plamen a nechejte filety dojít v mléce na sporáku pod pokličkou.
Nahrubo nakrájejte žlutou cibuli. Na kostičky nakrájejte jednu velkou bramboru, jednu mrkev a jeden tuřín/petržel. V hrnci rozpalte trochu másla s trochou olivového oleje. Orestujte cibuli, pak přidejte zeleninu a restujte asi 10 minut. Dost často promíchejte, ať se zelenina nepřichytne. Vmíchejte lžičku hořčičných semínek (vařím-li pro děti, vynechávám) a lžičku kurkumy. Pět minut restujte.
Vyjměte tresku z mléka. Posypte zeleninu třemi lžícemi mouky (jáhlová, cizrnová, špaldová, pohanková) a míchejte. Rozvoní se více. Do hrnce nalijte mléko, ve kterém se louhovaly filety, osolte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
Chowder podávejte na hlubokém talíři, nahoře s treskou a hojně posypané čerstvou petrželkou.

Chowder s treskou

Mohlo by vás zajímat:
Dýňový dipDýňový dip Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč Pomazánka z černé ředkvePomazánka z černé ředkve

2 komentářů k Chowder z kokosového mléka s treskou

  • Simčo myslím, že chowder můžete zkusit. Cokoliv co nenadýmá Vás, nebude nadýmat ani mimčo :-) jednodušší je vyzdvihnout čemu se teď raději vyhnout.. košťáloviny, kapusta, česnek a cibule společně v 1 jídle, luštěniny – snad kromě červené čočky. Dávejte fenykl kam to půjde

  • avatar Simča

    Věruško,je tento recept vhodný i prokojící maminku? jaké recepty by jste ještě vyzdvihla aby nebyly zdlouhavé na přípravu a které suroviny nebudou nadýmat bříško mému miminku? vy se dobře orientujete a myslím, že se ptám člověka na pravém místě!
    Máte krásný a zajímavý blog, nad kterým jste strávila a trávíte určitěhodně času, je propracovaný:-) děkuji za odpověď!!!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>