Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Začátkem školního roku se to kolem dokola hemží zdravými svačinkami. Tady tedy jedna pomazánka ode mě vhodná zejména pro ty, co si na mléčné výrobky nepotrpí.

Na pomazánky si moc nepotrpím, ale mám jich pár vychytaných, které sem tam obohatí rodinný jídelníček. Momentálně především proto, že řeším SVAČINY DO ŠKOLY. Dcera totiž stále požaduje pečivo. Minulý rok proběhla experimentální svačinová fáze, jenže je tu bariéra: když oni děcka mají rohlík.

Na rohlíky nehraju a nezlomila mě ani nutnost přizpůsobit svačiny celotřídním okolnostem. Takže rotujeme chleba :-) Chleba s tím a chleba s támtím. Pak taky moje buchty a koláče, ořechy, čerstvou zeleninu a ovoce. Dítě to sní, netrpí vyloučením z kolektivu a matka je celkem výživově spokojená 😉

Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Tuhletu pomazánku jsem si vyladila zejména pro sebe, protože mléčné produkty neprožívám. Klidně by v ní mohla být lučina, jako v mnoha jiných dýňových pomazánkách. Mě však přijde kouzelné, že to JDE I BEZ MLÉKA a přitom o cenný vápník nepřijdete – díky slunečnicovým semínkům. A konec konců i tu bílkovinu lze posílit z říše rostlinné.

O velmi INTENZIVNÍ CHUŤ pomazánky se postará pečení a restování a také rukola, kterou ale beze všeho nahraďte polníčkem. Dýně se semínky stejně dominuje. A napadá mě další tuning v podobě trošky konopného proteinu, šup a naskakuje bílkovina. Použít mléčnou bílkovinu bude sice o něco levnější, ale někomu prostě sedí rostlinky více. A pokud hledíte dost na cenu, bílkovinu může obstarat i tofu.

Takže tu máme další variabilní recept na oblíbenou podzimní dýňovou notu.

Dýně hokkaido

Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

300 g čerstvé na měsíčky nakrájené dýně Hokkaido obalte v olivovém oleji a upečte v troubě.

Rozmixujte s hrstí vyloupaných a restovaných slunečnicových semínek, dýňovým a olivovým olejem, solí a omytou a osušenou rukolou.  Konzistence je hodně hutná, přidávejte postupně po malých dávkách studenou vodu a mixujte, až se směs naředí do patřičné mazací konzistence.

Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

Mohlo by vás zajímat:
Dýňový dipDýňový dip Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč Pomazánka z černé ředkvePomazánka z černé ředkve

4 komentářů k Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou

  • Děkuji za skvělý článek! Jsem rád, že číst váš blog!

  • avatar Markéta

    Dobrý den,

    děkuji za tip na dobrou pomazánku. Já to pojala spíše jako inspiraci, protože jsem místo rukoly přidala k dýni hrášek a navíc tu živočišnou bílkovinu :-) a bylo to moc dobré. I můj téměř tříletý syn to ocenil slovy „dobré, maminko, dobré“ :-)

    Zdraví Markéta

  • Dano, asi jsem se v receptu nepřesně vyjádřila. Hned to opravuji. Semínka musíte mít vyloupaná, pak je orestovat.

  • avatar Dana

    Dobrý den moc mám ráda vaše recepty,polévka z dýně hokaido je skvělá,ale semínka jsem opražila a nejdou mi vyloupat,můžete mi poradit? Děkuji Dana

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>