Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Roláda s tvarohem a černým rybízem

Krasotinka, co zní možná složitě a přitom jsem ji zvládla srolovat i ve chvíli, kdy mi nebylo fyzicky úplně dobře. S rybízem z mrazáku a v létě s čerstvými bobulemi ve složení dle libosti. Efektní a perfektní.

A vůbec, proč nebýt konkrétní. Roládu jsem motala, když jsem se sama motala. S proraženým čelem a bolestmi hlavy, ze kterých se po výživném týdnu cest do hlubin mysli a samotného bytí vyklubala pohmožděná krční páteř. Pojďme tedy na počest téhle mé zkoušky a především báječného posunu mysli, na který jsem vlastně čekala, pojmenovat tuhle roládu VÍTĚZNOU 😉

Roláda levou zadní

Popravdě jsem roládám osobně dost dlouho vzdorovala. Jakmile někde zaznělo roláda, vyskočila mi v puse mazlavá chuť těžkého máslového krému z dob srpu a kladiva, kterou nezachránila ani rolička nadýchaného ořechového piškotu. A ne a ne tu představu překonat. Jenže pak jsem to jednou zkusila.

Díky Iloně Chovancové a její Hravé kuchařce jsem úspěšně srolovala svoji první roládu. O té knížce pěkně píše Hanka Michopulu tady.

Nejdříve jsem se držela původního předpisu, ale hned po prvním pokusu už mohla naskočit kreativa a s ní jedna moje verze. Aktuální, i když je zrovna pořádná zima. Rybíz ze zahrady rodičů totiž cpu v létě do mrazáku po malých sáččích, abych z něj v zimě dělala teplé vitamínové nápoje.. a taky roládu.

Roláda s tvarohem a černým rybízem

Tuhle zrovna s tvarohem, ovšem neskonale VLÁČNĚJŠÍ a tučnější se dá udělat s mascarpone. A když do toho tvarohu či mascarpone přimícháte kousíček kysané smetany.. hmm nebe na zemi.

Pro vátu i pittu

Taková roláda je dezert laděný zejména pro metabolické spalovače, aktivní osoby s větrem v zádech, dle ájurvédy typ váta (co do náplně hlavně) a také pro ohněm hořící pitty (co do těsta). Když pak budete potřebovat krotit onu vátu v sobě, vyměňte ječmen třeba za pšenici špaldu a rozhodně jděte do verze s kysanou smetanou. Ke krocení ohně v sobě pak vynechte cokoliv kysaného, ale zase ponechte ječmen, lískáče vyměňte za mletý kokos a slaďte třtinovým cukrem jako takovým, ju.

A komu ta zaklínadla nic neříkají, nezoufá a prostě si roládu uválí DLE AKTUÁLNÍ CHUTI. To je konec konců ten nejsměrodatnější hlas.

Roláda s tvarohem a černým rybízem

Piškot:

  • 3 vejce
  • 60 g panely a 60 g javorového sirupu nebo 120 g třtinového cukru
  • 60 g jemně mletých lískových oříšků nebo jemně strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • 60 g ječné celozrnné mouky nebo jemné špaldové celozrnné mouky

Náplň:

  • 200 g tvarohu nebo mascarpone (případně trocha kysané smetany)
  • 60 g javorového sirupu nebo třtinového cukru
  • 2 lžíce mléka (může být i kokosové)
  • 40 g kuliček rybízu nebo jiného bobulovitého ovoce
  • použijete-li tvaroh, přidejte kůru z jednoho biocitronu

 

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Připravte plech o velikosti zhruba 25×35 (o centimetr, dva, může být větší) a vyložte jej pečícím papírem.

Oddělte bílky od žloutků.

V míce vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo panelou a javorovým sirupem) do napěněné konzistence – hmota lehce zesvětlá.

Postupně po malých dávkách přidávejte mouku a mleté lískové oříšky a promíchávejte.

Roláda s tvarohem a černým rybízem

V další míste vyšlehejte dotuha bílky se špetkou soli. Sníh pak po částech lehce krouživými pohyby za pomoci stěrky zamíchejte do vyšlehaných žloutků s cukrem, moukou a oříšky.

Těsto bez otálení vlijte na pečící papír, uhlaďte stěrkou a dejte péct do trouby na 12 minut.

Po 12 minutách vytáhněte a vyzkoušejte – zmáčkněte těsto prstem a pokud se otlak rychle ztrácí, je dopečeno. Pokud stopa zůstává, pečte ještě další 2 minuty.

Během pečení rozprostřete na linku mokrou utěrku a pak ještě papír na pečení velký, jako je plech.
Hotový piškot vytáhněte z trouby a s papírem přeneste na mokrou utěrku. Na upečený piškot položte přichystaný papír na pečení a vše pečlivě pomalu rolujte dohromady. Nechte takto smotané minutku a pak rozbalte. Znovu srolujte už jen samotný piškot a nechte jej takto vychladnout.

Roláda s tvarohem a černým rybízem

Přichystejte náplň: tvaroh smíchejte s mlékem a kůrou z citronu, oslaďte a přidejte rybízové kuličky. Pokud používáte mražené ovoce, vytáhněte jej z mrazáku na linku během pečení piškotu. Je žádoucí nechat je povolit jen chvilku.

Vychladlý piškot opatrně rozbalte. Na 3/4 plochy natřete náplň a nenatírejte ji úplně do krajů. Opatrně smotejte – nevadí, když roláda maličko praskne, na chuti to nic nemění.

Stáhněte (jemně!) potravinářskou fólií a umístěte na pár hodin do lednice – dvě jsou minimum, ideál přes noc. Když dáte roládu před samotným podáváním na půl hodiny do mrazáku, budou se vám plátky lépe krájet, ale zase více studí. Tak si to přeberte :-)

Roláda s tvarohem a černým rybízem

Mohlo by vás zajímat:
Jablečný koláč s datlovou pastouJablečný koláč s datlovou pastou Moderátoři přejí k svátku - Dobré ráno 8. října 2015Smoothies v Dobrém ránu Maková bábovka detailMaková bábovka

3 komentářů k Roláda s tvarohem a černým rybízem

  • Hanko, uberte 20 g cukru nebo, používáte-li směs panela-sirup pak mínu 20 g javorového sirupu. Mělo by to pořád fungovat

  • avatar Hanka

    Roláda výborná, ale na mě tedy hrozně sladká.. Nevím jestli jde ubrat cukr v těstě aby to stále fungovalo jako roláda..

  • avatar Jana

    Díky za tento recept! Už před časem jsem si říkala, jak by se asi dala připravit taková běžná roláda, která je plná moučkového cukru a bílé mouky, zdravěji a hle, tady je odpověď. Určitě plna zájmu vyzkouším!

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>