Slaná svačinová hitovka. Vznikla úplně náhodou a takové recepty přece bývají nejlepší. Hutná a výživná alternativa všude tam, kde byste si dali chleba. U mě doma bodoval zejména v doprovodu se zastřeným vejcem.
Upekla jsem jej jedno sobotní dopoledne jednoduše proto, že jsem se potřebovala odreagovat. Hlava mi v onu chvíli spíše stávkovala, než aby pomáhala. Podle poznámek z kreativních dnů předchozích pěkně na papírku jsem do mísy sázela jednu surovinu za druhou a po necelé hodině se sama divila.
Co z toho plyne?
I v neproduktivní chvíli může vzniknout něco velmi zajímavého. Respektivě – jak to u sebe poslední dobou sleduji – ono to nejlepší vzniká především v těch chvílích vypjatých
Základ receptu pochází z tvarohového bochníčku nasladko, co jsem jej kdysi tak ráda pekla. Těsto jsem vyladila do slana a přidala pórek. Dalo by se ale péct i s OLIVAMI, KAPARY nebo třeba s CIBULKOU. To ovšem jen když nebude pro malé děti.
Recept mimo jiné odráží konzultace jídelníčku dětí v místní školce, které jsem s kuchařkami někdy na podzim absolvovala. Šlo o ujasnění některých kombinací, nových možností a také oživení třeba zrovna chlebového svačinového stereotypu. Tohle dílo je tu tedy především pro školku a školkové děti. Tvarohový chlebíček s pórkem coby sytá odpolední svačinka. Jsem zvědavá, jak se v ostrém provozu ujme.
U nás chlebíček dělal doprovod několika poledním polévkám, se žervé tvořil pár na školní svačinu a nakonec se úplně nejvíce osvědčil se zastřeným vejcem a přelivem z hořčice. Téhle domácí, samozřejmě 😉
Tvarohový chlebíček s pórkem
na jednu srnčíhřbetovou formu o rozměrech 30×11, hloubka 5,5 cm
- 225 g jemně mleté špaldové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- 2 lžičky soli plus špetička do bílků
- mletý kmín
- sušené oregano
- muškátový oříšek (pro děti lze vynechat)
- kurkuma
- sezamová semínka
- 3 vejce
- 90 g rozpuštěného másla plus něco na vymazání formy
- 30 g olivového oleje
- 150 g tvarohu (od farmáře nejlépe)
- 100 ml mléka (od farmáře nejlépe)
- asi půlka jednoho pórku
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Formu na srnčí hřbet vymažte tukem (ideálně máslo) a vysypte sezamovými semínky – semínka musíte prsty na rozetřený tuk přitlačit, aby držela.
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s máslem a olejem. Pak přidejte mléko. Prošlehejte, vyměňte metličku za stěrku a vmíchejte tvaroh.
V jiné míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, solí, kmínem, oreganem, kurkumou a nakonec přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku. Pro děti ve školce doporučuji oříšek vynechat.
Bílky společně se špetičkou soli vyšlehejte na tuhý sníh.
Do žloutkové směsi nasypte směs moučnou a promíchejte – těsto není tekuté, nýbrž hroudovité. Vmíchejte na kousíčky nakrájený pórek.
Nakonec do těsta lehce krouživými pohyby vpracujte tuhý bílek.
Přemístěte do formy, povrch uhlaďte a dejte do trouby na cca 40 minut. Upečené nechte na lince chvíli zchládnout a pak vyklopte. V lednici na talíři schovaný v sáčku vydrží i týden.
Mohlo by vás zajímat:
Chowder z kokosového mléka s treskou | Vyvážené svačinky v ČT | Pomazánka z pečené dýně se semínky a rukolou |
---|
Moc dobrý chlebíček, chutnal i návštěvě Pokud vydáte kuchařku, určitě si ji koupím
kuchařková vize už se rýsuje, ten správný okamžik ještě přijde. Děkuji za povzbuzení! Já tomu tedy říkám znamení 😉
prosím prosím vydejte kuchařku! někdy brzo! Já vás hrozně žeru, hlavně ty vegansko-vegetarianské recepty z poslední doby. Jsou takovým nenásilným a neideologickým zpusobem zdravé a jsou zakotvené v realitě. A na blogu se blbě hleddají. potřebovala bych je na papíře. díky