Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědem

Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědím česnekem

Sliby se mají plnit, i o Velikonocích. Kdo čekal na medvědí nádivku, nechť si připraví sekáček. Konec sezóny medvědího česneku se letos elegantně kloubí se začátkem sezóny kopřiv a oslavou Velikonoc. Tak proč toho nevyužít.

celý článek…

Rohlíčky s duší tuřínu

Za tento nápad vděčím Michalu Göthovi. V březnové škole vaření jsme si k polévce uváleli křehké rohlíčky se špenátem. Podle mě není pro listy mladého tuřínku elegantnějšího využití. Zabalila jsem je do těsta už loni na jaře a obdobného kabátku se jim dostalo i letos.

celý článek…

Ořechy? Jedině ty Janské!

Zelené ořechy

Víte, co budu dělat ve středu? Nečekejte žádné otřepané verše. Nasadím pohorky, vezmu žebřík a polezu na ořech. Ano, na Ořešák královský. Ano, tuto středu. Ne, nezbláznila jsem se. Tedy, zatím ne.

celý článek…

Ultrazdravé rebarborové bochánky

Rebarborové muffins

Když se začátkem května v zahradě objevily první stonky rebarbory, do jednoho ještě docela zeleného se s chutí zakousla naše devatenáctiměsíční dcera. Ona jej vážně snědla. V tu chvíli mi chyběla odvaha stonek jí s pláčem odejmout. Asi potřebovala doplnit kyseliny. Přes ty je rebarbora totiž odborník. A taky (mimo jiné) přes šťavnatou náplň do buchet.

celý článek…

Sólo pro tuřín

Tuřínový závin

Pro začátek května (a k oslavě Svátku práce) jsem si vzala na mušku tuřín, nejodolnější a nejvápníkovatější kořenovou zeleninu. Zůstaly mi v lednici listy a já se rozhodla je pochroustat. Jsou bohaté na vápník, nejbohatější z listových zelenin. A chutnají krásně pikantně!

celý článek…

Mibuna a mizuna v salátové akci

Listový salát s mibunou a mizunou, bagetkou a sýrem camembert

Hned v pondělí večer poté, co jsem se o svoji radost z obsahu biobedýnky podělila, putovala listová část zásilky do salátu. Baby leaf mix doplnila mibuna s mizunou a na stole se netrpělivě tetelila sklenička Veltlínského zeleného.

celý článek…

S chřestem o závod

Chřestový slaný koláč

Než si stihnete dát chřestovou polévku nebo tyhle mističky, chřest s holandskou omáčkou, jeho zapečenou variantu a slaný chřestový koláč, bude konec. Chřestové sezóny samozřejmě. Chřest vám poleze i ušima a možná lehce vyděsí vaše čichové vjemy v oné místnosti. Nemějte obavu, všechno je v pořádku!

celý článek…

Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko…

Fialky, sedmikráska, pampeliškové listy

…stojíš tu u cesty stane se neštěstí, něco tě za-je-de. Kdepak něco, někdo! A nezajede, utrhne!
Jaro provonělo příbytky, zahřálo přírodu a přimělo první květenu k akci. Sedmikrásky, drobné
fialky, šťovík, mladé lístky kopřiv, jitrocele a pampelišky. Tito agenti jara (a s nimi spousta dalších) právě nyní číhají v trávě. A čekají, až si je dáte na talíř! Třeba společně s vykoledovanými vajíčky.

celý článek…

Velikonoce na oleji, olivovém! část 2.

Jehněčí Giouvetsi

Pokračujeme ve velikonočním rejdění a vrháme se do víru olivového oleje. Venku vážně začalo jaro a já právě z trouby vytáhla passatou provoněné jehněčí. Dáte si?

celý článek…

Velikonoce na oleji, olivovém! část 1.

Velikonoční beránek s olivovým olejem
Velikonoční přípravu jsem tentokrát vzala od podlahy, přesněji řečeno od sporáku. Beránková forma se ke slovu a do trouby dostala už v půli března. Jehněčí pohladilo naše chuťové buňky ještě dříve. Ptáte se proč ten shon? Za to všechno může rozhlas.

celý článek…