Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Ořechy? Jedině ty Janské!

Zelené ořechy

Víte, co budu dělat ve středu? Nečekejte žádné otřepané verše. Nasadím pohorky, vezmu žebřík a polezu na ořech. Ano, na Ořešák královský. Ano, tuto středu. Ne, nezbláznila jsem se. Tedy, zatím ne.

Když mi před několika lety dal rozhlasový kolega s potutelným úsměvem ochutnat podivně hnědavou hmotu ze zavařovačky, nečekala jsem zázraky. A od té doby jsou Janské ořechy pro mě synonymem vrcholné delikatesy. Dokonale mi v chuťové paměti utkvěly. Dostaly jsme s kolegyněmi recept a pověsily ho na nástěnku. Nikdy se ani jedna z nás k jeho realizaci neodhodlala. Jde totiž o pěkně promakaný proces. Ale když se nenecháte odradit – to vy se jistě nenecháte – a celou kandovací ořechovou cestičku bod po bodu projdete, bude vás v cíli čekat báječná pochoutka. Poskytnout fyzický důkaz nemůžu, lovím v oné chuťové paměti a odhodlávám se, že letos už vážně ořechy nasbírám. Kdyby mi to přece jenom nevyšlo, bude mě těšit, že jsem recept předala dál. A někomu z vás tím třeba otevřu nový ořechový obzor. Dejte vědět!

Janské ořechy

 

Suroviny:

2 kg ořechů trhaných na sv. Jana – 24.6. (sbírejte plus mínus dva dny, dvě kila dají celkem asi 60 kusů), 2 kg cukru krupice, 3 kusy celé skořice, lusk vanilky, 20 hřebíčků

Jánské ořechy

Do omytých (použijte jemný kartáček) ořechů udělejte pletací jehlicí několik otvorů, zalijte je vodou a nechejte 14 dní odležet. Přičemž vodu každý den vyměňte za čistou. Update: kdo neplete, může použít třeba špičatý kuchařský teploměr. Špičatá špejle je při tvrdosti ořechů na nic, láme se. K čištění ořechů použijte rukavice a zástěru. Pokud tedy nechcete mít žlutohnědý nádech na rukou.

Po 14 dnech dejte máčené ořechy do vroucí vody a vařte tak dlouho, až sami spadnou z jehlice, kterou je vyzkoušíte. Ořechy vyjměte a dejte zchladit do studené vody.

Začínáme kandovací počty: 1 kg cukru uvařte ve 2/3 l vody asi 30 minut, nechte zchladnout, vložte ořechy a nechte naložené do druhého dne.

Druhý den ořechy vyjmeme ze sirupu. Sirup samotný přivedeme k varu, přidáme k němu 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a opět vložíme ořechy.

Třetí den ořechy vyjmeme, sirup opět přivedeme k varu a přidáme dalšího 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a vrátíme ořechy.

Čtvrtý den ořechy vyjmeme, sirup povaříme a přidáme koření – 3 kusy celé skořice, lusk vanilky a 20 hřebíčků, povaříme a necháme vychladnout. Ořechy do směsi opět vrátíme.

Pátý den ořechy vyjmeme, sirup chvíli povaříme a do vychladného opět ořechy vrátíme.

Šestý den ořechy vyjmeme a sirup vaříme tak dlouho, až se táhne jako ridší med. Do vařícího sirupu vhodníme ořechy a ještě 1 minutu vaříme.

Jsme u konce: ořechy naplníme do sklenic, zalijeme sirupem a uzavřeme víčkem nebo celofánem.

Není to složité, jen to chce se kandování věnovat každý den.Ty moje co vidíte na fotce, vznikly až v létě roku 2012 :)

Mohlo by vás zajímat:
Oleje na lžičceMoje dvanáctero olejů, šizené i poctivé. Je umění si vybrat Kuřecí steak a salát s ořechovým olejemKuřecí steak a salát s ořechovým olejem Honzovy buchty jako dortHonzovky musí plavat

18 komentářů k Ořechy? Jedině ty Janské!

  • avatar Michal

    Verko, je to asi presne jak se to ma delat, ale prilis slozite. Kdo samozrejme chce a ma na to cas, at si kanduje 6 dni. Osobne si myslim, ze to bohate staci 3x. Treba ted je uvarim, zeleju sirupem a k nejake dalsi procedure se dostanu asi az pristi tyden. Kdysi jsem ty orechy jen zalil vodou s cukrem a nejak na ne zapomnel. Po roce byly super a to bez zdlouhave kandovaci procedury. Btw, prave jsem nalozil sladkokysele orechy dle originalniho anglickeho receptu. Uz se na ne tesim. Loni se moc nezdarily.

  • Honzo, na Vašich 2,5 kg ořechů bych použila celkem 2,5 kg cukru a zaokrouhleně celý litr vody. To by mělo klapnout.

  • avatar Honza

    dobrý den, mám dotaz: dneska přesně týden máčíme 2,5 kg ořechů – tolik jsem jich nakonec natrhal. Máme je v 5l petce od nějaké „dobré vody“. Ale ten dotaz-píšete zde, že se má svařit 0,66 litru vody – když to povýším o 25 procent – máme víc ořechů, je to asi 0,80 l. to mě přijde hrozně málo. Je to ted jen můj odhad, ale v tom nemůže být 2,5 kg ořechů potopených?! nebo jo? a dál se to už jen odpařuje tím vařením.

  • Lucie, to si skutečně nepamatuju. Ale tak nějak odhadem tipuji něco kolem hodiny…

  • avatar Lucie

    ahoj, prosím tě jak dlouho cca se ty ořechy vaří? :)

  • avatar Lída

    Jánské ořechy jsou opravdu super – letos je mám „ve výrobě“ už po třetí. A ještě jedna vychytávka – když mi po tom všem snažení zbyde nějaký ten černý ořechový sirup, ještě chvíli ho povařím, aby byl jako hustý med. Dám do skleničky do lednice. Dá se pak použít třeba do štrůdlu, na pohár s ořechovou zmrzlinou, na ovesnou kaši…můžete si vymyslet sto dalších možností…

  • Určitě nechte,musí pustit do ořechů chuť.

  • avatar otakar pantucek

    Nerad opet otravuji,ale nevin jestli to koreni po povareni tam nechat az do konce kandovani nebo ho hned dat pryc.

  • avatar otakar pantucek

    Dekuji,dekuji,dam vedet jak se to povedlo.

  • Otakare, tmavá barva je naprosto v pořádku. Ať se dílo podaří!

  • avatar otakar pantucek

    Moc dekuji za odpoved dal bych tam byval 2,5 l vody,jeste jedna prosba nektere orechy hodne ztmavly vadi to.Chtel jsem dat otaznik ale nejak mi to nejde.Tento patek zacnu kandovat
    tak se tesim.

  • Dvě třetiny litru. Pardon,že odpovídám až nyní,dala jsem si od počítače volno.

  • avatar otakar pantucek

    Mám dotaz našel jsem váš recept na kandované ořechy v návodu píšete 2/3 L vody + 1kg cukru to jsou 2 až 3L vody nebo dvě třetiny litru děkuji za odpoved.

  • Tak to vypadá, že je vcelku jedno, jestli ořechy máčíte v chladu nebo při pokojové teplotě. Tu zvláštní okrovou barvu chytnou stejně a já myslím, že to není špatně. Když jsem totiž kandované ořechy ochutnávala, byl obsah zavařovačky téměř černý a móc dobrý. V chladu bych je pro jistotu nechala, ale Naďo myslím, že jsi s vyhazováním nemusela spěchat. Já na to ovšem nejsem o moc lépe, po dvou týdnech máčení jsem na začátku kandovacího procesu odcestovala a nebylo nikoho, kdo by ořechy denně s cukrem svářel. Takže nakonec taky putovaly do koše. Snad se mi podaří příště.

  • avatar Muk

    Máčím, ale v kořalce, bude ořechovka :)

  • Taky to zkouším, ale mám nevýhodu, že bydlím v paneláku a v tomhle vedru voda hned zteplá. Na balkonu by se nejspíš začla rovnou vařit. Několik ořechů mi po týdnu změnilo barvu ze zelené na divně okrovou. Radši je vyhodím. Takže k receptu rozhodně poznamenejte: mít ořechy v chladu je nutnost!!!

  • Tak to mě těší, že v tom bláznivém máčení ořechů nejsem sama :) Šárko, je potřeba, aby ořechy ležely v chladu, že je máš ve sklípku? Já je nechala jen tak doma. Že bych je vystrčila na balkon?

  • Jé Věrko, tak ty taky máčíš ořechy? :-) Já včera otrhala spodní větve ořešáku, probodala důkladně řeznickou jehlou a už leží ve vinném sklípku v míse s vodou. Musím na ně pamatovat a každý den měnit vodu, chce to důslednost. Recept mám trochu jiný, ale určitě bude se stejným výsledkem :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>