Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Škola vaření U Kastelána - příprava na Velikonoce

Škola vaření U Kastelána

Letošní kalendář ruku v ruce s počasím hlásí definitivní jaro. Zasejte řeřichu, natrhejte kopřivy, nakupte jehněčí a vejce (k barvení se tady dostaneme co nevidět) a dejte se do pilování velikonoční hostiny. Třeba pod vedením Michala Götha z brněnské restaurace U Kastelána. Máte na to týden!

Já vím, že se opakuju, ale tento úvod si nemůžu odpustit…restaurace U Kastelána dlouhodobě přizvukuje nejlepším pražským podnikům a zmínka o ní nechybí v žádném z Maurerova výběru Grand restaurant. Pro pořádek připomínám, že Grand restaurant je nezávislým průvodcem po nejlepších restauracích v zemi. Restaurace U Kastelána obsadila pro letošek v absolutním hodnocení čtvrté místo a ráda (a oprávněně) se pyšní tím, že léta Páně 2005 obsadila jako jediná mimopražská místo první.

Šéfkuchař Michal Göth umí skvěle uplatnit to nejlepší z francouzské a italské kuchyně a je mimo jiné znám svým otevřeným přístupem k místním zdrojům a surovinám. Dalo se tedy předpokládat, že v předvelikonočním kurzu školy vaření nebude chybět jehněčí z Vysočiny a kopřivy a medvědí česnek z lesa někde za Brnem 😉 Jenže 14. března pod pokrývkou sněhu ještě žádné kopřivy nerostly a na čerstvé jehněčí s kůzlečím bylo taky příliš brzo. Přesto se nám jehněčí povedlo i to vakuově balené a králík místo kůzlečího taky ohromil.

Jak se vaří s šéfkuchařem

Když jsme se v počtu čtyř sešli na baru Michal Göth nám oznámil, že víc nás dnes nepřijde. Paráda, víc komornější vaření jsme si přát nemohli. Michal bleskurychle nadiktoval dnešní menu a hned radil s jakou moukou upečeme nejlepší chleba, tu byl u mě při sekání bylinek a hned zase u kolegy při vykosťování kýty. Mezitím v klidu stíhal ještě řadu přípravných úkonů. Pravda, páni kolegové byli více soběstační, tedy s kuchařskou průpravou na tom o něco lépe, než já. Vzápětí jsem zjistila, že krájet správně cibuli se budu učit ještě sakra dlouho, že vykostit, odblanit a pak svázat jehněčí kýtu dá špetku práce a že vlastně skoro neumím vařit. Recepty po mě nechtějte, přesné znění jsem zachytit nestíhala. Za to jsem se dozvěděla třeba to, jak dodat hovězímu vývaru lepší šmrnc.

Škola vaření U Kastelána - těsto na rohlíčky

Přejít na jinou kulinární dimenzi v restaurační kuchyni je zábavné a poučné zároveň. Na programu našeho vaření bylo:

  • pšenično-žitný chléb s tvarohovou rozhudou
  • špenátem plněné jemné rohlíčky z listkového těsta
  • řeřichová polévka
  • králík s majoránkou
  • velikonoční hlavička
  • jehněčí s rozmarýnem a tymiánem
  • čokoládová pěna

Věřte, nevěřte, pohodová příprava toho všeho nám zabrala slušných pět hodin. S kávovou pauzou a za občasného postávání nad sporákem.
Ke slovu se dostala kupa česneku a hromada bylinek, olivový olej a Fleur de Sel, ibišková sůl, kýbl zeleniny a zhruba kilo másla. Právě máslem (a pepřem) Michal Göth totiž nešetřil. To nakonec poznáte na jemné konzistenci výsledného sosu – velké poučení pro českou moučně zahušťovací neřest.

Škola vaření U Kastelána - Žitný chléb

Škola vaření U Kastelána - rozhuda na chlebu

Škola vaření U Kastelána - králík na tymiánu

Chápu MichaLovo i Juliino nadšení ze školy vaření. Já jej sdílím taky. A prosím pěkně, vaření z restaurační kuchyně se vážně dá přesunout k vám domů. U mě v kuchyni na výbornou prošla bylinková polévka (funguje i se špenátem a polníčkem) i jehněčí kýta (pro změnu se šťouchaným bramborem). Ale jeden nedostatek přece jenom mám. Líbilo by se mi ráno přijít do kuchyně k připraveným surovinám, oloupané zelenině a začít prostě jen vařit. Hledám kapacitu na noční loupaní :)

Za cenu v rozmezí 1500 až 2500 (podle surovin a počtu chodů) strávíte den v restaurační kuchyni a co si připravíte, to si taky sami naservírujete a za doprovodu vybraných vín sníte. Můžete si pozvat i jednoho hosta. Předvelikonoční kurz už nestihnete, ale rozpis těch dalších máte k dispozici.

Nakonec mi jarní nálada velí, popsat aspoň tři recepty tak, jak zafungovaly i u mě v kuchyni. Řeřichovou polévku, velikonoční hlavičku v netradičním provedení, která je prý pro jižní Čechy nadmíru tradiční a jehněčí kýtu, co z ní za necelé dvě hodiny dostanete tak harmonickou symfonii chutí, že si na údajnou pachuť jehněčího ani nevzpomenete.

Dobrou velikonoční chuť!

Řeřichová polévka

Suroviny na 1 porci:

2 a 1/2 šalotky, dvě lžíce másla, sůl, bílý pepř, kuřecí vývar, mléko nebo smetana, čerstvý špenát a řeřicha

Škola vaření U Kastelána - rohlíčky se špenátovou náplní a bylinková polévka

Postup:

Šalotku zpěníme na másle, přidáme kuřecí vývar (asi 3 naběračky), sůl a bílý pepř a vývar odpaříme. Opět přilijeme kuřecí vývar (v množství na jednu porci) a chvíli vaříme. Přidáme špenát a řeřichu, rozmixujeme, propasírujeme, přidáme mléko a mixujeme do pěny.

Velikonoční hlavička

Suroviny na plech:

10 rohlíků krájených na kostičky, 700 g uzeného masa na kostičky, 3 stroužky česneku, plochá petržel nasekaná, nasekané kopřivy nebo medvědí česnek (i jejich kombinace) – našem případě dostala slovo bazalka, hrst krupičky, půl kostky droždí, 10 vajec – žloutky a bílky zvlášť, vývar

Postup:

Vše smícháme se žloutky a pak zapracujeme sníh z bílků. Necháme chvíli na lince odpočinout a pečeme při 180 stupních Celsia 40 minut.

Jehněčí kýta s bylinkami

Suroviny:

jehněčí kýta, hrst nasekaného rozmarýnu a hrst tymiánových lístků, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř, česnek, na větší kusy nakrájená mrkev a cibule (asi po 3 kusech na jednu roládu), tři až čtyři velké stroužky česneku, snítky tymiánu, 2 lžíce rajského protlaku, polosuché bílé víno, hovězí nebo telecí vývar, studené máslo

Škola vaření U Kastelána - příprava jehněčí kýty

Škola vaření U Kastelána - jehněčí kýta

Škola vaření U Kastelána – jehněčí kýta

Škola vaření U Kastelána - Jehněčí na bylinkách s velikonoční hlavičkou

Postup:

Jehněčí kýtu vykostit, odblanit a zbavit uku. Nachystat (rozříznout) na roládu, naplnit směsí drceného česneku, sekaného rozmarýnu, tymiánu, soli. Zabalit, svázat provázkem a na oleji orestovat.
Pak orestovat kusy mrkve, přidat cibule (funguje bílá i červená), česnek, tymián a 2 lžíce protlaku. Přilít víno a nechat odpařit.
Přilít 4 naběračky vývaru a zavařit. Přidat opečené maso a dát do trouby na 180 stupňů Celsia. Peče se podle stáří masa a velikosti rolády – mě doma stačila hodina a čtvrt. Hotové maso vyjmout a dát do tepla.
Sos přecedit přes cedník a svařit na polovinu, nakonec zamixovat po kouskách studené máslo.
Podáváme s velikonoční hlavičkou.

Mohlo by Vás zajímat:

4 komentářů k Škola vaření U Kastelána – příprava na Velikonoce

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>