Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědem

Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědím česnekem

Sliby se mají plnit, i o Velikonocích. Kdo čekal na medvědí nádivku, nechť si připraví sekáček. Konec sezóny medvědího česneku se letos elegantně kloubí se začátkem sezóny kopřiv a oslavou Velikonoc. Tak proč toho nevyužít.

Medvědí nádivku jsem slíbila, když jsem psala o česneku medvědím do Apetitu. Asi víc, než bych chtěla se mi stává, že toho dost namluvím a pak.. skutek utek. Tentokrát jsem šla do sebe. Slíbila jsem medvědí nádivku, tak ji tu máte. A nebyla bych to já, kdybych do masem naditého receptu nepřidala ještě malý kus zdraví.

Hrsti ovsa, hopsa hopsa

Přidáme nejenom byliny, ale sáhneme ještě do spíže pro ovesné vločky. Ty v nádivce nadělají parádu a tělu dodají potřebnou vlákninu. Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E, železa a vápníku (průměrně 66,5% sacharidů, 14,4% bílkovin a 6,8% tuku). A to všechno z vloček dělá celkem fajn potravinu 😉

Společně s medvědím česnekem a mladými kopřivami vyrobíme nádivku plnou jarní energie (jak jinak). Komu přece jenom ten kousek uzeného masa v nádivce vadí, nechť místo něj použije uzené tofu. A ještě drobnost:  kopřivy se hodí sbírat do konce května a nejlépe jen vršky. Před spotřebou kopřivy vždy spařte horkou vodou.

Takže já tentokrát na Velikonoce před sladkostmi dávám přednost nádivce. A to je tedy co říct :)

Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědím česnekem

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem a kopřivami

může být bezlepkové v závislosti na použitém pečivu a vločkách (bezlepkové pečivo, místo vloček bezlepková strouhanka), suroviny na formu o objemu 1,2 l

4 housky (já použila grahamové), 50 g jemných ovesných vloček, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 200 ml vývaru (u mě kuřecí) a nebo použijte mléko, 300 g uzeného masa (bez lepku samozřejmě), 40 g čerstvých kopřiv, 30 g listů medvědího česneku, sůl, pepř

Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědím česnekem

Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a chlebíčkovou formu vyložte pečícím papírem.
  2. Maso nakrájejte na drobné kostičky. Housky pokrájejte na malé kostky a promíchejte s masem a ovesnými vločkami. Přilijte vývar a znovu promíchejte.
  3. Kopřivy spařte horkou vodou a nasekejte. Medvědí česnek posekejte na kousky. Byliny smíchejte s masem a houskami, přidejte žloutky, osolte a opepřete.
  4. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
  5. Směs nalijte do formy a pečte zhruba 50 minut.
Mohlo by Vás zajímat:

2 komentářů k Velikonoční nádivka s kopřivou a medvědem

  • Papajo, díky, já kromě nádivky ještě ponořila listy do oleje a tím medvědočesnekovou kapitolu pro letošek uzavírám. Tedy, ne úplně, na podzim budu sázet cibulky do země na zahradě a jsem zvědavá, jak se ujmou. Ahoj!

  • Krásné fotky a bezva recept. Nádivku bych velmi ráda ochutnala :-))) Já dostala medvědí česnek minulý týden, takže z toho byla slušná sklenice pesta „genovese“ :-)
    Měj se krásně
    P.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>