Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Sólo pro tuřín

Tuřínový závin

Pro začátek května (a k oslavě Svátku práce) jsem si vzala na mušku tuřín, nejodolnější a nejvápníkovatější kořenovou zeleninu. Zůstaly mi v lednici listy a já se rozhodla je pochroustat. Jsou bohaté na vápník, nejbohatější z listových zelenin. A chutnají krásně pikantně!

Asi bych ty listy vyhodila, jako obvykle. Přišel mi ale pod ruku (a na oči) tenhle článek. Tuřín jako špenát, bylo rozhodnuto. Zítra večeříme tuřínový závin.

Tuřínový závin z listového těsta

na 1 nohavici, příprava zhruba 30 minut, vhodné pro děti od 18. měsíců

250 g listového těsta (u mě bio od Svobody), trocha hladké mouky na vál (já použila špaldovou), svazek tohoto tuřínku, 1 slepičí vejce vařené natvrdo (nebo zkuste 3 křepelčí), tučný a pěkně hustý bílý jogurt a nebo kysaná smetana v množství dle chuti (asi 200 g), sůl, případně pepř (pepř pro děti vynechte) a strouhaný muškátový oříšek, 1 vejce na potření

Těsto rozválejte na pomoučeném vále na  placku o síle asi 2 až 3 mm.

Smíchejte omyté, okapané a nadrobno nasekané listy tuřínu, jogurt a vejce nasekané na drobné kousíčky. Jogurtu by mělo být tolik, aby suroviny spojil, ale nezastínil. Nasekané listy mají být ve směsi dominantní. Osolte a ochuťte dle libosti.

Položte na plech vyložený pečícím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě horkovzdušně při 190 stupňích Celsia asi 10 až 15 minut (nevím přesně, tentokrát selhaly stopky).

Pokud se vám bude zdát, že je závin zespodu nedopečený, přepněte troubu na pečení zespodu a dopřejte mu ještě 5 minutek.

Hotový závin vyjměte z trouby a podávejte teplý nebo studený.

Tuřínový závin, kousek
Závin má svěží, lehce pikantní (nebojte, není pálivý) a krásně křupavou chuť. Báječně se hodí jako doplněk k vínu, jako lehká večeře nebo jako svačina pro děti.
Máme po listech a co teď s kořenem? Tak třeba zkuste tuhle nebo tuhle polévku.

Dobrou tuřínovou chuť!

Mohlo by vás zajímat:
Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Zimní polévkyTři zimní polévky Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč

13 komentářů k Sólo pro tuřín

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>