Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

S chřestem o závod

Chřestový slaný koláč

Než si stihnete dát chřestovou polévku nebo tyhle mističky, chřest s holandskou omáčkou, jeho zapečenou variantu a slaný chřestový koláč, bude konec. Chřestové sezóny samozřejmě. Chřest vám poleze i ušima a možná lehce vyděsí vaše čichové vjemy v oné místnosti. Nemějte obavu, všechno je v pořádku!

Právě v tuto dobu, rok co rok, pivaři obsazují zahrádky, zahrádkáři sadí oharky (na Marka zasaď oharka, že ano) a labužníci vaří chřest, zatímco ti ostatní jej obchází velkým obloukem. Milí ostatní, odhoďte zábrany, nasaďte zástěru a pusťte chřest s nadhledem k sobě do kuchyně. Osvěží vás, pročistí vaše tělo (to je ta „vůně“, co vás napoprvé vyděsí) a třeba odhalí i své afrodiziakální účinky. Jeho příprava je jednodušší, než by se mohlo zdát.

  1. Kupujte chřest co nejčerstvější. Nebojte se v obchodě povytáhnout jeden pazouch ze svazku a zkontrolovat řez, neměl by být příliš zaschlý a už vůbec ne plesnivý! V supermarketu většinou pazouchy vespod oschlé jsou, platí čím méně, tím lépe.
  2. Chřest spotřebujte co nejdříve. Chcete-li jej uchovat den v lednici, dopřejte mu zábal ve vlhké utěrce.
  3. Před přípravou chřest loupejte. Bílý pod hlavičkou až dolů, zelený stačí spodek. Pazouchy zespod o zhruba 3 cm zkraťte. Konce bývají dřevnaté. Na loupání se výborně hodí škrabka na brambory.
  4. Chřest vhoďte do vroucí vody se špetkou soli, cukru, lžící másla a případně kolečkem citronu. Vařte 8 až 12 minut, podle tloušťky pazouchů.
  5. Hotové = měkké pazouchy vyjměte z vody a upravte dle potřeby.

Bio chřest

Už jste objevili bio chřest? V ekologickém hospodářství jej pěstuje Bioaspa s.r.o. ve slovenských Kútech a u nás koupíte v Bille svazek za 49,90 Kč.

Chřestový slaný koláč

na formu o průměru 20 až 22 cm, příprava 45 minut, vhodné pro děti od zhruba 15. měsíců

Těsto: 200 g hladké mouky (namíchala jsem celozrnnou špaldovou s bílou hladkou v poměru 1:1), 100 g másla, 1 vejce, špetka soli
Náplň: svazek chřestu (okolo 570 g), 200 g kelímek 15% zakysané smetany (já použila bio), 1 vejce, sůl, čerstvě strouhaný muškátový oříšek, lžička másla, sůl, cukr a plátek citronu na vaření chřestu

Do mísy dejte suroviny na těsto a vypracujte rukama konzistentní hmotu – těsto. Zabalte do potravinové fólie a dejte do ledničky alespoň na 30 minut odpočinout.

Mezitím oloupejte chřest podle návodu výše.

Přiveďte k varu hrnec s vodou, špetkou soli, špetkou cukru a lžičkou másla. Do vroucí vody vhoďte chřest a vařte podle tloušťky výhonků 8-12 minut. Uvařený chřest vyjměte z vody a nechte okapat.

Nachystejte si formu na pečení, vyložte ji pečícím papírem a ten lehce potřete máslem nebo posprejujte olivovým či avokádovým olejem.

Těsto rozválejte (pokud vám to půjde) nebo rukama uplácejte na placičky (po částech) asi 3-5 mm tlusté a vmačkávejte do formy tak, abyste vytvořili rovnoměrnou vrsvu těsta s okraji asi 3 cm vysokými. Na těsto poskládejte uvařený chřest.

V misečce důkladně rozmíchejte kysanou smetanu s vejcem, solí a muškátovým oříškem (sůl a oříšek v množství dle chuti). Pokud nevaříte pro děti, přidejte i pepř nebo trošku dijonské hořčice.

Směsí zalijte chřest a dejte do trouby zapéct při 180 stupních Celsia horkovzdušně na 30 minut (obyčejně na 200 stupňů). Těsně před dopečením můžete povrch koláče ještě lehce posypat strouhaným muškátovým oříškem. Je to efektní!

Za inspiraci k tomuto receptu díky Šárce! 😉

Mohlo by vás zajímat:
Brambory zapečené s kopremVegetariánský nářez Husí prsa s bílým chřestem, rukolou a béarnskou omáčkouČerstvá pasta, medvědí česnek a chřest Švédský jablečný koláčŠvédský jablečný koláč

2 komentářů k S chřestem o závod

  • Pěkný jarní recept, radost pohledět :-) Před chvilkou u nás doma zavoněla chřestová polévka, tak ani já s chřestem ještě nekončím. Vždyť nám sezóna teprve začala :-) Když dáme hlavy dohromady, přijdeme na ty nejlepší chřestové dobroty, které omráčí chřestuchtivý svět.

  • avatar bába Etka

    Chřest se sýrovou omáčkou-výborná a lehká strava!
    Když se mi zadaří, tak chřest kupuji přímo od pěstitelů na Slovensku (okolí Nových Zámků). To je potom opravdu čerstvý a šťavnatý chřest.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>