Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko…

Fialky, sedmikráska, pampeliškové listy

…stojíš tu u cesty stane se neštěstí, něco tě za-je-de. Kdepak něco, někdo! A nezajede, utrhne!
Jaro provonělo příbytky, zahřálo přírodu a přimělo první květenu k akci. Sedmikrásky, drobné
fialky, šťovík, mladé lístky kopřiv, jitrocele a pampelišky. Tito agenti jara (a s nimi spousta dalších) právě nyní číhají v trávě. A čekají, až si je dáte na talíř! Třeba společně s vykoledovanými vajíčky.

Žádné agenty nevidíte? Zajděte do lesa, na louku, projděte travnaté mezipanelákové plochy. Zasedněte do trávy a koukejte, jak se to v ní zeleným životem jenom hemží. Když si pak nějaký lísteček na svůj talíř vyberete, dejte před panelákovým trávníkem přednost čistším zdrojům. Bylinky ze psích záchodků vašemu tělu tolik neprospějí. A nebo si založte trávník vlastní a jedlý!

Sedmikráska

Těstovinový jarní salát

2 velké porce, příprava 10 minut
Suroviny a postup:
  1. 2 velké hrsti uvařených těstovin smíchejte s polévkovou lžící balsamikového octa, přidejte hrubou sůl, čajovou lžičku olivového panenského oleje, kozí sýr na kostičky a pečené papriky pokrájené na kousky v množství dle uvážení (nebo třeba pečená rajčata). Promíchejte, chvíli nechte uležet a podávejte.

Violka vonná

Fialkový Amálčin salát

4 porce, příprava 10 minut
Suroviny:

1 větší hlávka salátu, 2 lžíce spařených rozinek, 1 miska kvítků fialky vonné i s mladými nasekanými lístky, 1 malý pomeranč, citrónová šťáva, sůl, mletý bílý pepř, moučkový cukr, 100 ml bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 vejce natvrdo, mletá sladká paprika

Postup:
  1. Omytý salát pokrájíme, posypeme rozinkami, přidáme fialky a dílky pomeranče, pokapeme citrónovou šťávou, lehce osolíme a opepříme, trošku osladíme.
  2. Jogurt ochutíme solí, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme a salát přelijeme touto zálivkou. Ozdobíme dílky vejce a posypeme mletou paprikou.

Pampeliškové mladé listy

jsou jemně nahořklé, čím jsou pak starší, tím více hořknou. Takto mladé se dají popužít rovnou. Pokud vám přesto nahořklost vadí, ponořte je na 30 minut do vlažné vody. Čerstvé pampeliškové listy a květy obsahují xantofyly, provitamin A a vitaminy C a B2. Malý kousíček můžete přidat i batolatům do polévky.

Listy kopřivy

luhované v olivovém oleji se se používají na léčbu ran a popálenin. Kopřiva účinkuje blahodárně při zácpě, arterioskleróze, trávicích těžkostech, žaludečních a střevních bolestech.
Obsahují vitamíny K a B2, glykosid urcitrín, třísloviny, bílkoviny, kyselinu mravenčí, kyselinu askorbovou, kyselinu pantotenovou, karotenoidy, histamin, karoten, chlorofyl a xantofyl. Malý kousek prckům v polévce neuškodí.

Jitrocel

se používá zejména jako prostředek usnadňující odkašlávání při chronických zánětech průdušek, astmatu a dalších chorobách dýchacích cest, někdy i při trávicích poruchách spojených se zácpou.
Obsahuje až 2 % glykosidu aukubinu, který má tlumivý účinek na centrální nervovou soustavu, dále množství slizu, enzymy, třísloviny, vitamín C, hořčiny a z anorganických látek zejména kyselinu křemičitou a draselné soli.

2 komentářů k Sluníčko, sluníčko, popojdi maličko…

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>