Dnes dorazila na místo určení moje další biobedýnka. V Brně jak jinak, než od Petra Weidenthalera z Velehradu. Kromě vyzkoušených a výborných cibulí a brambor, jarně obligátních ředkviček a krásných tuřínků jsem se zvědavostí očekávala hlavně listy. Je šest odpoledne a mibuna s mizunou na lince dychtivě vykukují z roztržených pytlíků.
Jsou obě krásně zelené, střapaté (mizuna) a dokonale čerstvé. Doposud jsem o nich neslyšela. Jsou populární v Japonsku, chutnají lehoučkým nádechem horčice (to spíš mibuna) a taky jako měkké zelí (mizuna) a tuším, že dokonale doprovodí nejeden jarní salát. Mibuna i mizuna jsou nenáročné na pěstování, odolné vůči teplotním výkyvům a rostou rychle (za určitých podmínek i dorůstají). Semena koupíte taky u nás v obchodech, třeba tady a pěstovat můžete zkusit prý i v truhlíku.
Co myslíte, že jsem s nimi provedla u mě v kuchyni? Podělím se o recept? A co byste s mibunou a mizunou zkusili vy?
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánský nářez | Tři zimní polévky | Švédský jablečný koláč |
---|
[…] Sólo pro tuřín Mibuna a mizuna […]
veruska:tak to nevím, ale je pravda, že na žádný asijský zelenině jsem housenky neměla, ani na bok choy a na čínským zelí jsem sbírala housenky jenom na odrůdě, která má podobné listy jako zelí pekingské
luckydina: takovou zahrádku tiše závidím ještě, že my máme aspoň ten kousek zahrádky u rodičů. Koukala jsem na chryzantému, funguje prý jako přírodní ochrana proti housenkám v zelenině. Zkoušel to někdo, funguje to?
mibu i mizu jsem sklízela než napadly ty kvanta sněhu, přežily i první mrazíky,původně jsem si nachystala truhlíky, že je na zimu přesadím, ale díky počasí rostly i venku, vynikající je taky hořčice red giant, komatsuna a chryzantéma a letos vyzkouším green leaf vegetable, milujeme saláty, tak nadělám zálivky a každé ráno natrhám mísu „listí“ a každý si vybere co mu chutná.Mibuna i mizuna jsou dobrý i do sendvičů, polévek a jídel z voku.
Michale jsem z nich nadšená! U nás byl taky salát s mojí oblíbenou vinaigrette a s…, recept si nenechám pro sebe, brzy zveřejním
Mám je taky a chutnají výborně, dominantní postavení rukoly je ohroženo! Už jsme si z nich salát udělali, jen tak, ještě s ředkvičkama a okurkou a zbytek asi natlačím do baget.
Doufám že tahle exotika bude dlouhodobě k dostání.