Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pohanková focaccia a chřestové pesto

Pohanková focaccia a chřestové pesto

Aplikovat v mé kuchyni recepty z knihy Lahodně s Ellou je výzva. Upřímně jsem se těšila na kousanec do bezlepkové focaccie a chřestové pesto k tomu tak nějak vyplynulo z momentálních zásob. Tak tedy, je v tomto směru o co stát?

Jistěže. Osobně bych raději měla v ruce originál téhle superzdravé kuchařky, ale to bych zase nemohla komentovat český překlad. Ten se mi zdá tak trošku šitý horkou jehlou. Člověk orientující se ve výživových směrech by některé termíny přeložil srozumitelněji, dovysvětlil a především adaptoval na české poměry. Ale chápu nakladatelské limity, taky jsem se lektorátu překladu jedné kuchařky účastnila.

Například

„Jablka mívám v zásobě proto, že poslouží jako skvělá svačinka a navíc jsou velmi dobrá i vyždímaná.“

Nebo:

„Tahini… vřele doporučuji zamíchat do obilovin, nastrouhat do kadeřávku…“

Rozumíte?

Pohanková focaccia proces pečení

Kuchařku si shodou okolností nezávisle koupila i kamarádka Katka, do nynějška milovnice špeku a hutných českých stravovacích tradic. Pak si mi posteskla, že to zdravé zřejmě poleze dost do peněz. S Katkou to proberu osobně a vám tady teď chci nastínit pár souvislostí.

Zdravé nemusí být drahé

Neznalého při pohledu na vegan a vitariánské recepty může šokovat exotičnost a podivná skladba ingrediencí. Úplně si dokážu představit sebe, kdybyste mi před deseti lety ukázali recept třeba na snídaňový pudink z chia semínek. „Mandlové mléko, mandlové máslo, chia? Kde to mám jako koupit a k čemu je to vlastně dobrý? Stejně si to nemůžu dovolit.“ A dneska bych si odpověděla: a léky na všechny následné neduhy za řadu stokorun v lékárně si můžeš dovolit?

Klíčem ke změně životního stylu směrem ke zdraví je umět PLÁNOVAT A MANÉVROVAT. Mít odvahu ke změnám a chuť leccos sami doma připravovat. Až si nachutnáte to správné ořechové pro vaše tělo, zjistíte, že nemusíte sníst jídlem přetíkající talíř, abyste se uspokojili.

Málo je někdy více. A to málo pak klidně může stát o něco víc.

Levně a zdravě

Živočišné mléko se v dnešní době u mnoha lidí ukazuje jako záležitost nabourávající správnou funkci imunitního systém. I když s živočišným mlékem nemáte problém, může vám jednoduše nechutnat. Hledáte alternativu a zjistíte, že rostlinná mléka v tetrapaku umí stát jmění. Přitom jejich hlavní složkou je obvykle voda, nějaká obilnina nebo ořechy či semena a třeba kousek mořské rasy a sirupu. Kdo má pak sílu na netu najít domácí výrobu takových nápojů, má vyhráno. Já nejraději vyrábím domácí mléko kokosové, mandlové a ořechové.

Když se vrátím ke zmíněnému pudinku z chia, jeho bonus je jednak v mandlích a v nich obsažených užitečných mastných kyselinách a také v minerálech (mimo jiné i vápník) a pak tedy v zázračných chia (komplexní info třeba zde). Klidně ale můžete celý recept posunout do levnějších a podobně  výživních končin záměnou mandlí za vlašské ořechy a chia za tapioku. Fajn pudinky z tapioky jsem dělala v zimě.

Vlašáky se na podzim válí po zemi i na sídlištích a tapioka perličky seženete třeba ve Sklizenu. Za cenu kolem šedesáti korun za půl kila tapioky vyrobíte asi 22 porcí pudinku. Pro porovnání 300 g chia se prodává za zhruba 140,-.

Ořechy v mixéru

Na hummus nemusíte kupovat konzervu CIZRNY, ale pořiďte cizrnu sušenou (nejlevněji v obchodě na váhu, v Brně například v Halal na Vídeňské) a předem si ji namočte a uvařte. Kromě hummusu z ní zároveň můžete udělat guláš či polévku.

DATLE medjool jsou sice fajn šťavnaté, stejně šťavnatá je ovšem i jejich cena. Já používám datle v bio kvalitě a nebo datle z Halal obchodu (500 g za 100,-) a zatím ve všech receptech fungovaly místo medjool datlí bez problémů.

Taky se nebojte koření. Ella v receptech používá koření jen minimum, pokud vůbec. K zelenině z jednoho hrnce se přitom koření hodí báječně. Nemluvím jen o pikantních chutích, užitečné a trávení prospěšné jsou indické masala směsi a v létě zvlášť čerstvé bylinky ze zahrádky či balkónu.

Prevence je fajn a rozmanitost taktéž

Mnohé, co Ella v začátku knížky o sobě píše, je mi blízké a mému životnímu prožitku se místy dost podobá. Svým způsobem jsem ale vdečná za tu možnost nemuset se striktně držet těchto mnohdy asketických receptů. Za tu možnost rozmáchnout se i do živočišných výšin a vychutnat si někdy steak se spoustou opečené zeleniny, aniž bych si tím způsobila zdravotní problém. Momentálně. Časem to může být jinak.

Proto je důležité pamatovat, že to, co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého. Pátrejte, testujte, ochutnávejte a pozorujte své tělo. Budete-li chtít, dříve nebo později přijdete na to, co je pro vás dobré. A toho se pak zuby nehty držte, tedy až do chvíle, kdy si tělo zase řekne o změnu 😉

Pohanková focaccia - detail

Pohanková focaccia

na pekáček o rozměrech 31×24 cm (plus 1-2 cm)

  • 150 ml olivového oleje
  • 2 lžíce piniových oříšků (v originále chia)
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 500 g pohankové jemně mleté mouky
  • 200 g sušených rajčat naložených v oleji (v originále 180 g sušených)
  • 180 g vypeckovaných oliv
  • 20 g čerstvého tymiánu a rozmarýnu (v originále jen rozmarýn)
  • kokosový olej na vymazání formy
  • sůl, pepř
  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (180 horkovzduch).

  2. Do větší mísy postupně dejte 450 ml vody, olivový olej, pinie nebo chia, ocet, mouku a sůl a pepř.

  3. Promíchejte do jemné hmoty.

  4. Přimíchejte sušená rajčata, která jste nechali okapat, přidejte olivy a bylinky.

  5. Formu vymažte kokosovým olejem, nalijte do ní těsto na focacciu a povrch posypte troškou bylinek.

  6. Pečte asi 30 minut, dokud není kůrka dozlatova opečená.

Chřestové pesto

Chřestové pesto

Do mixéru dejte asi deset osušených stonků zeleného chřestu, který jste předtím čtyři minuty povařili ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru. Pro detailnější popis přípravy chřestu mrkněte sem.

Přidejte hrst strouhaného parmezánu/Grana Padano/Gran Moravia/pecorino. Přidejte sůl, stroužek česneku, malou hrstku slunečnicových a dýňových semínek (můžete předem orestovat). Přilijte trochu olivového oleje a mixujte.

Postupně přidávejte olej, sůl a česnek do požadované chutě i konzistence.

Skladujte v uzavíratelné nádobě pečlivě zalité olivovým olejem.

Focaccia je hutná, ale nebojte se toho hojného množství sušených rajčat a oliv. Právě ty tam totiž dělají chuť. Hotový produkt bych se nebála také rozříznout podélně a potřít lehkým dipem či pomazánkou – na piknik jako stvořené.

Lahodně s Ellou (v originále Deliciously Ella)   
Ella Woodward   (www.deliciouslyella.com)      

Vydal Dobrovský s.r.o. v roce 2015.
Cena na internetu 269,-

Mohlo by vás zajímat:
Polévka z hlávkového salátuSalátová polévka Věruška a pampelišky v Dobrém ránuPampeliškové recepty a já v ČT Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančemRaw košíčky z ořechů s kakaem

3 komentářů k Pohanková focaccia a chřestové pesto

  • avatar Nikola L.

    Knížku mám, právě tvořím quinoový tabbouleh a brzy se chystám na gnocchi s hráškovým pestem. Po dlouhé době kuchařka, která mě opravdu zaujala a čtu ji tak pomalu, až to není možné (v podstatě mám za sebou jen kapitolu obiloviny), takže mě ještě hodně čeká, ale zmíněné chyby a překlad jsou úsměvné, ale dá se to zvládnout.

  • Velmi vystizne napsane, rozumim vasemu postoji a vidim to podobne. Vase recepty se mi velice libi, uz radu jsem vyzkousela a tento bude dalsi v poradi. Piste dal, pisete a varite skvele. :)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>