Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Tapioka pudink s hruškou nebo s čokoládou

Tapioka pudink s hruškou - pohled shora

Tapioka perly aplikované do bezlepkové pudinkové dobroty. S hruškou, jablkem, švestkou nebo s jakým ovocem chcete. Nebo raději s čokoládou?

Tapioka/tapioca je škrob získávany z hlíz keře manioku. Jak už škroby bývají, je i tento PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÝ a tudíž oblíbený jakožto pojidlo do bezlepkových těstovin, coby mouka do pečiva, na zahuštění omáček a polévek a taky jako základ pro pudink.

Bubble Tea

Možná jste si tapiokových perel už někdy všimli v jednom nápoji zvaném Bubble Tea, po česku bublinkový nebo perlivý čaj. Ano, tenhle asijský vynález čaje s tapiokou obletěl svět a pevně zakotvil v nejednom kelímku. Doporučuji nechat si zajít chuť na barevné perly s čajem a raději vyzkoušet umíchat svoje vlastní bílé a bez éček. Klidně jenom do čaje, recept bude následovat.

Bez lepku, tuku a cholesterolu

Tapioka je polysacharid, trávíme jej tedy postupně = dokáže solidně ZASYTIT, přičemž neobsahuje tuk (0,02g/100g) ani žádný cholesterol. Tapioka je také přirozeným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Obsahuje 0,9 g vlákniny, 1,2 mg cholinu a 4 mg kyseliny listové na 100 g a drobné množství minerálů (opět na 100 g):

  • selen 0,8 mikrogramů
  • sodík 1 mg
  • draslík 11 mg
  • hořčík 1 mg
  • zinek 0,12 mg
  • vápník 20 mg
  • fosfor 7 mg
  • železo 1,58 mg
  • mangan 0,11 mg
  • měď 0,02 mg

Tapioka / tapioca perly

Tapioku ve formě perel dostanete v každém obchodě s asijskými potravinami, ve zdravých výživách a taky ve Sklizeno, kam ji dodává brněnská firma paní Frantové. Stojí pár korun. Je fajn tapioku párovat s výraznější chutí, protože sama o sobě chuť prostě postrádá. Co byste taky chtěli od škrobu.

K sacharidu bílkovinu

Budeme-li dbát na vyvážený poměr živin v pudinku, resp. na vyvážení přemíry sacharidů z tapioky, pak je třeba přidat bílkovinu a slušný tuk.

Pudink tedy vařím v MLÉCE: kravském, ale daleko raději v kokosovém nebo ořechovém (nejlépe mix mandlí a vlašáků) – mají výraznější chuť, neobsahují laktózu a taky disponují slušnou tukovou výbavou.

Použijete-li domácí rostlinné mléko, můžete vám chybět vápník. Pudink obohatíte vápníkem tak, že nahoru jako posýpku (nebo už při výrobě mléka) přidáte mletý mák, sezamová semínka nebo lískové ořechy (dobrá jsou i slunečnicová semena). Slušný obsah vápníku má i brokolice, ale tu vám na pudink nutit nebudu 😉

Pak už zbývá vybrat jednu ze dvou možností přípravy a sladit ji s momentální chutí. Já teď dávám přednost verzi s kakaovou hmotou a mákem.

Tapioka pudink s ovocem nebo s čokoládou

dvě porce

1. varianta přípravy – máčení perel a zdobení hruškou

PŘES NOC zvlášť namočte 50 g vlašských ořechů a mandlí (mix) a 40 g tapioca perel.
Ráno mix ořechů a mandlí slijte, rozmixujte s 380 ml čerstvé vody, dejte do čistého plátna/plínky a řádně vymačkejte.

Perly také slijte, ponořte do ořechového mléka v rendlíku, přidejte špetku soli a na mírném plameni za stálé kontroly vařte do zhoustnutí. Oslaďte (sirupem, tmavým cukrem, panellou, medem) a přemístěte do sklenky.

Hrušku nakrájejte na měsíčky a hoďte na rozpálenou pánev. Ohřejte, zasypte lžící tmavého cukru, špetkou skořice a zalijte štamprlí likéru, já použila třešňový. Nechte alkohol odpařit.

On se stejně úplně nevytratí, takže na VERZI PRO DĚTI dejte hrušku do rendlíku, podlijte trošičkou vody a společně se stopovým množstvím skořice poduste. Hrušku v této podobě naneste na pudink.

Vršek jsem zdobila prachem ze sezamových, dýňových a slunečnicových semínek.

Tapioka pudink s hruškou

2. varianta přípravy – bez máčení a s kakaovou hmotou a mákem

Perly nebudete máčet, nýbrž přikročíte rovnou k jejich vaření. To předpokládá přítomnost hotového rostlinného mléka, budete-li jej chtít použít. Lze použít i mléko kravské.

40 g tapioka perel ponoříte do 350 ml mléka a dáte na mírném plameni vařit. Za občasného míchání vaříte do změknutí perel – změní konzistenci na rosol a pustí část škrobu do tekutiny, čímž ji zahustí.

Osladíte a přemístíte do skleniček. Vršek posypete mletým mákem a prachem z rozmixovaných slunečnicovým, dýňových a sezamových semen. Do horkého pudinku zapíchnete kousky kakaové hmoty nebo čokolády. Podáváte nejlépe při pokojové teplotě nebo ještě teplé.

Tapioka pudink s čokoládou

Perly na Bubble Tea připravíte tak, že je hodíte do vroucí vody, počkáte, až začnou rosolovatět a vaříte ještě asi deset minut. Pak odstavíte a necháte ještě chvíli odpočinout. Poté je můžete použít do nápoje.

Mohlo by vás zajímat:
Nádoba na kvašení zeleniny - picklesKysané zelí neboli pickles Černý kořen - řezČerný kořen – pomazánka a polévka Banánové muffinyBanánové muffiny

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>