Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančem

Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančem

Košíčky, které jsem plácala v Dobrém ránu. Snesou dvojí verzi, což v telce tolik nevyniklo, tak si to teď pěkně popořádku rozebereme.

Ta první a původní, je verze s kakaem. Druhou verzí je náplň z čokolády, která činí košíčky hutnějšími, tak nějak atraktivnějšími pro čokoholiky, ale také na zkus tvrdšími. Kakaová náplň naopak tolik netuhne a když košíčky nebudete skladovat v lednici, nýbrž podávat záhy po uplácání, bude kakaová náplň dokonce úplně SAMETOVÁ.

Raw stravu doma striktně nepraktikuji, ale mám ráda některé její stránky. Třeba tu sladkou. Skladba těchto košíčků je výživově i chutťově báječná dokonalost v jednoduchosti. Taková ta mňamka, co číhá v lednici na okamžik, kdy dostanete chuť na sladké. Dáte si dvě, tři a dostaví se pocit sytosti i spokojenosti.

O sacharidy se starají datle a sirup z nich, což je jedna z přirozených cest, jak nepřítížit hladině krevního cukru ani nezakládat na tukové polštáře. S kvalitní čokoládou či kakaovým práškem dostanete dávku antioxidantů a hned taky lepší náladu. Kokosový tuk a oříšky zase dodají kvalitní energii. Těch tuků se vůbec nebojte. Celé tohle dílo je nebe samo 😉

Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančem

  • 150 g směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu)
  • 80 g strouhaného kokosu nebo tuhý zbytek po výrobě kokosového mléka
  • 4 sušené datle
  • 1 bio pomeranč
  • datlový sirup
  • kvalitní kakaový prášek
  • kokosový tuk
  1. Nastrouhejte pomerančovou kůru. Pomeranč podélně rozpůlte a z půlky vymačkejte šťávu. Do pomerančové šťávy ponořte na kousíčky nakrájené datle a nechejte asi půl hodiny nasáknout. Z druhé půlky pomeranče okrájejte kůru a pomeranč rozmixujte.
  2. Ořechy namelte najemno a smíchejte s kokosem. Přidejte nasáknuté datle i se šťávou a lžíci až dvě kokosového tuku. Rozmixujte. Vznikne lepivá hmota, ze které tvarujte placičky a formujte do papírových košíčků. Uložte do chladu.
  3. Na náplň smíchejte kakaový prášek s kokosovým tukem (zhruba v poměru 4:1). Oslaďte datlovým sirupem (nebo klidně medem) a přidejte rozmixovaný pomeranč i kůru z pomeranče. Pamatujte, že pomeranč kakaovou směs rozředí. Důkladně promíchejte a náplň lžičkou dopravte do košíčků. Zdobte jedlými květy – pampeliška, sedmikráska, šeřík, růže, bezový květ (vše chemicky neošetřené). Na fotce jsem přidala sušenou malinu.

Dobré ráno 19. května 2015 - kakaové košíčky

Raw košíčky z ořechů s čokoládou a pomerančem

  • 150 g směsi ořechů (vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy, kešu)
  • 80 g strouhaného kokosu nebo tuhý zbytek po výrobě kokosového mléka
  • 4 sušené datle
  • 1 bio pomeranč
  • 400 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70% a víc)
  • 40 g kokosového tuku
  1. Košíčky vyrobte úplně stejně jako v předchozí verzi.
  2. Nad parou v míse rozpusťte nalámanou čokoládu s kokosovým tukem. Do rozpuštěné čokolády přidejte rozmixovaný pomeranč. Nelekněte se, proběhne záhadná chemická reakce a tekutá čokoláda výrazně zpevní. Pořád ale půjde dobře pomocí lžíce transportovat do košíčků. Naplněné a ozdobené košíčky přesuňte do lednice, kde je nechejte ztuhnout.

Košíčky s čokoládou jsou pevnější a čokoláda je na rozdíl od hmoty s kakaem úplně tvrdá.

Raw košíčky s čokoládou a pampeliškou

Co do rychlosti výroby bych definovala košíčky jako středně pracné. Je fajn uplácat jich dost do zásoby a pak jen vytahovat z lednice. V chladu v nezakryté nádobě VYDRŽÍ KLIDNĚ TÝDEN, DVA. Stejně je sníte dřív.

Zhruba tak stejně, jako jsou efektní, jsou také SYTÉ. Je fajn tvořit košíčky menšího formátu. Osvědčilo se mi tvarování do papírových formiček – ano, přitom papírové košíčky zničíte – a nebo je fajn nějaká silikonová forma. Budete-li košíčky tvarovat do kovových formiček, vytřete je nejdříve lehce olejem.

Mohlo by vás zajímat:
Polévka z hlávkového salátuSalátová polévka Věruška a pampelišky v Dobrém ránuPampeliškové recepty a já v ČT Pěna z červené čočky s kopřivami - detailPěna z červené čočky s kopřivami

5 komentářů k Raw košíčky z ořechů s kakaem a pomerančem

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>