Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Domácí kokosové mléko

Domácí kokosové mléko

Používám jej tak často, že si zaslouží samostatný příspěvek. Snadné, rychlé, levné a neuvěřitelně efektní domácí kokosové mléko.

Ze všech rostlinných nápojů se u nás doma v lednici nejčastěji nachází mléko kokosové. Na výrobu je totiž úplně nejsnadnější a chuťově samo o sobě jednoznačně nejvyváženější. Skoro se mi chce říct, že ať si uděláte smoothie z čehokoliv, přidáte-li k tomu kokosové mléko, bude to hit. A to stejné platí i u kaší.

Zbláznila jsem se do smoothie, zřejmě to moje tělo teď potřebuje. Smoothie mánie je vysoce nakažlivá. Infikuji s ní téměř každého na potkání. V úterním Dobrém ránu  (19. května 2015) se o smoothie tipy (a nejen o ně) podělím i s diváky České televize. Tentokrát do hry vezmu pampelišku.

Zpět ke kokosu

Základem domácího kokosového mléka je strouhaný kokos. Ovšemže si můžete obstarat kokos celý, rozseknout, vydlabat a nastrouhat. Jak je libo.

Kokosové mléko rovná se velká spotřeba kokosu. Nevíte-li, kde jej pořídit, mrkněte na e-shop ZODO. Prodávají strouhaný kokos ve větším balení.

Až se tedy – každý po svém – dopracujete ke strouhanému kokosu, dejte vařit vodu. Ty dvě suroviny pak jen smíchejte a mixujte. Ano, potřebujete k tomu výkonný mixér (blender), co mu nevadí horká tekutina. Takový bývá součástí kuchyňských robotů nebo se prodává jako samostatně stojící. Každopádně je to slušný kousek v kuchyni, co vám pomůže s lecjakým mixováním od ořechů až po pesta, smoothie a krémové polévky.

Domácí kokosové mléko

100 g strouhaného kokosu zalijte 1 litrem opravdu teplé vody a rozmixujte na plné obrátky. Vypněte mixér a nechte celý obsah chvíli usadit. Přes plátno (plínku, gázu) přeceďte do připravené nádoby.  Z tohoto množství získáte zhruba 800 ml kokosového mléka. Skladujte v chladu a temnu.

 

Domácí kokosové mléko

Po pobytu v lednici se na povrchu mléka vytvoří SILNÁ VRSTVA KOKOSOVÉHO TUKU. Dostat pak mléko ze sklenice bývá kovbojka. Je proto fajn skladovat mléko ve skleněné nádobě, kterou pak jen postavíte do horké vody. Sklenice se nahřeje a díky teplu se za chvíli kokosový tuk rozpustí – kapalní někde kolem 26 stupňů Celsia.

Sklenicí zatřepete a vše je připraveno k použití.

Kokosové mléko používám jako náhradu živočišného mléka. Na kaše, do smoothie, do buchet a dezertů, k asijské kuchyni nebo jen tak.

Tučné? Nevadí!

Kokosové mléko je tučné, obsahuje asi 13% tuků z čehož větší část tvoří nasycené mastné kyseliny, ale žádný cholesterol. Je zdrojem polyfenolů, antioxidantů, některých vitamínů řady B, vitamínu C, kyseliny listové, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a zinku (viz. kaloricketabulky.cz).

Zdroje zabývající se hubnutím píší: kokosové mléko má vyšší energetickou hodnotu, ale to vůbec nevadí! Je povoleno při hubnutí, protože obsahuje zdravotně pozitivní látky, které zvyšují sílu zdraví a také podporují hubnutí.

No tak to není čeho se bát 😉

Mohlo by vás zajímat:
Veganská buchta s jablkyMandlové mléko a jablečná buchta Banánové smoothie s kapustouTroje banánové smoothie Chowder s treskouChowder z kokosového mléka s treskou

21 komentářů k Domácí kokosové mléko

  • avatar Anička

    Tak tohle mléko je super!!!!! Moc děkuji! Dlouho jsem se na to chystala a nyní díky jiné buchtě konečně zrealizovala. A stačil mi ponorný mixér. Sice to bylo na dlouho, ale mléko je hotové :-)

  • avatar Eva

    Dělám a moc mi chutná. Používám ho i na slané omáčky s kari, atd. Jen k tomu potřebujete kvalitní mixér, např. tyčový mixér Braun, já jsem s ním moc spokojená :-)

  • avatar manra

    bez blendru všechno předmelu na prach na tříštivým mlýnku na starým pragomixu

  • Ivano, vodu stačí ohřát. Jde o to, aby byla dost teplá a tuk z kokosu se v ní mohl rozpustit.

  • avatar Ivana

    Dobrý den, vodu mám nechat vařit? Popřípadě jak dlouho? Děkuji za odpověď.

  • avatar AndyA

    Doma máme Vitamix – vlastně udělá vše, co potřebuji a ve výborné kvalitě. Neměnila bych.

  • avatar Josef

    Dobrý den -Já mám mixer“Philips 800W ,6 nožů,funkce led,skleněná nádoba na horké věci,jsem s ním moc spokojen rozbyje vše napadrď v krátkém době.Cena kolem 2500 Kč.

  • avatar Elka

    Vitamix je supr mixér, taky ho máme doma už třetím rokem a maximální spokojenost.

  • avatar Andy45

    I my máme doma Vitamix. Stál sice víc, ale zase s ním udělám víc, než například s ručním mixérem nebo tyčovým. Prostě oceňuju vícefunkčnost a úplné rozsekání např. ledu.

  • Ivano, mám od KitchenAid přímo jen blender, který stál tuším kolem 5.500 http://www.kitchenaid.com/shop/countertop-appliances-1/countertop-appliances-2/blenders-3/102020121/

    Rýži nevařit! Používá se syrová. S rýžovýma vločkama nemám zkušenost, ale logicky – když to jde s ovesnými, půjdou i rýžové :-)

  • avatar Ivana

    Dobrý večer, chci se zeptat,zda od Kitchenaid pro uvedené účely dostačuje základní model mixéru. Jsem na MD a dvacet tisíc je opravdu moc… Rýži na rýžové mléko předpokládám nejprve uvařit? Lze použít při nedostatku času rýžové vločky? Děkuji Ivana

  • avatar Iva Z.

    Taky používám mixér vitamix. Super mixér, co toho dost vydrží.

  • avatar Anna T.

    Tak já mám třeba mixér Vitamix a ten je taky dobrý.

  • Ano,běžně jej zahřívám.

  • avatar Zdeňka

    Dobrý den,muže se kokosové mléko zahřát či vařit?děkuji nza odpověď

  • Jano, blender mám KitchenAid a jsem maximálně spokojená – s výkonem i s hlučností. Co se ořechů týče, ty mixuji častěji buď v přídavné nádobě k ručnímu mixéru a nebo v kafemlýnku, protože ten jediný dokáže udělat z ořechů a semínek jemný prach. Také záleží na množství ořechů, které chcete pomixovat. Blender to zvládne, ale protože má nádobu o větším průměru, chce to mixovat více ořechů. Menší množství těžko pomixujete.

  • avatar Jana

    Dobrý den,
    Můžu se zeptat, jaký mixer (blender) používáte? Chtěla bych si pořídit něco se slušnějším výkonnem, aby zvládl třeba i ořechy.
    Děkuji za odpověď.

  • avatar Veronika

    Díky moc za odpověď. Potřebovala jsem praktické zkušenosti. Pro začátek budu zkoušet stejně jen malá množství a pak se uvidí, třeba i blender. V těchto zdravých věcech si doma bohužel frčím jen já (a dcera, protože zatím nemá moc šancí protestovat), uvidíme, snad jednou prozře i tatínek :)

  • Hodně záleží na chutích, u nás třeba staršímu synovi chutná i hodně výrazné makové mléko, kdežto ten mladší mi vypije jen mléko kokosové nebo mandlové. A blender je vážně potřeba, tyčák se při mixování rostlinných mlék může ošklivě zavařit, i když se dělají časté a delší pauzy.

  • Veroniko, podle mě:
    1/ blender je v mé kuchyni ta nejlepší investice, kterou jsem za poslední roky udělala. Používám jej skoro denně, protože si vyrábí ony rostlinné nápoje a protože milujeme smoothie – já i moje dcera, syn a muž si jedou více v kaších. V bledneru taky mixuji polévky – horké a dokonce i ty ze syrové zeleniny. Ale pokud přece jenom trváte na tyčovém mixéru… v nádobě, kterou lepší tyčové mixéry mají jako součást výbavy se dá rostlinný nápoj rozmixovat, ale v malém objemu (když to s množstvím přešvihnete, poteče to všude kolem) a velmi nahrubo, takže prospěšných látek z použité suroviny dostanete do nápoje méně. Sama jsem dlouhou dobu používala tyčový mixér s nádobou na výrobu rýžového mléka, pořád mi to přetíkalo a zůstával velký odpad. Pak přišel blender a je to skok o dvě stě procent nahoru :-)
    2/ samozřejmě rostlinné mléko si vylaďte, jak chcete. Moje oblíbené varianty jsou rýže-mandle-mořská řasa (vápník z mandlí pro děti možná chutnější, než z máku), oves-konopné semeno-mořská řasa (tady je bonus bílkovina) nebo jen rýže-mořská řasa. Řasa se hodí nori, wakame nebo kombu, přidávám opravdu jen kousíček a to kvůli stopovým prvkům, vitamínům a minerálům (mimo jiné i vápník). Mák a nápoj z něj je dost výrazný a lehce nahořklý a mým dětem nechutná, určitě bych ale trošku máku například k rýžovému nápoji zkusila přidat, uvidíte, co na to dcerka. Já dětem dělám nejčastěji zmíněné varianty plus kokosové mléko. Dcera je ale typ, který může i kravské mléko a nedělá jí žádný problém, syn zase naopak.
    Mějte se báječně!

  • avatar Veronika

    Dobrý den,

    chtěla bych teď omezit v co největší míře kravské mléko kvůli dloouhodobým potížím s pletí a článek o kokosovém mléku mi přišel vhod. Mám několik otázek týkajících se rostlinných mlék. 1) opravdu je potřeba blender? Nezvládnu to s trochou šikovnosti/trpělivosti s tyčovým mixérem? (blender je totiž na dně seznamu potencionálních investic)2)mám 15 měsíční dceru, se kterou snídáme kaše a řeším otázku dostatečného obsahu vápníku, je možné připravit rostlinné mléko ze dvou surovin zzároveň (př. rýžovo-makové), jaké mléka jste dávala svým dětem v tomto věku?
    Díky za odpověď a Dobré ráno bylo super.
    Veronika

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>