Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Polévka z hlávkového salátu

Polévka z hlávkového salátu

Mít salát ve skleníku je fajn. V jednu chvíli čekáte, až se konečně rozroste a pak příjde okamžik, kdy jsou všechny hlávky připravené ke sklizni zaráz. Takže co s ním?

Zásobena salátem ze skleníku rodičů (díky za něj) jsem ještě donedávna každé jaro „mučila“ rodinu salátovou přílohou ke kdečemu. K rizotu, k těstovinám, k zapečené zelenině, mezi chleba na svačinu a dokonce i k pizze. Ano, i u nás se jí pizza, domácí samozřejmě 😉

Fakt není hrášková?

Měla jsem tušení, že to naše salátování jednou posunu dál. Do zajímavějších chuťových i strukturálních končin. A taky že jo. Vlastním jeden vystajlovaný recept na hlávkový salát, který si ale necháme na příště. Dnes se chci věnovat brčálové polévce.

Rybníček brčálník jak známo nedisponuje zrovna lákavou barvou. Jak pro koho, že ano. Když misku se zářivě zeleným obsahem naservírujete dětem s dovětkem, že dnes se obědvá brčálník, máte zaděláno na poloviční úspěch. A nejen u dětí. Komukoliv se podaří nadchnout se pro tuhle zelenou polévku, bude chutně překvapen a možná si bude myslet, že právě snědl polévku hráškovou.

Hlávkový salát a základ na polévku

Musíte vědět,

že hlavní trik celé následující salátové parády spočívá v tom, že listy salátu se vůbec nevaří. Ztráty všech prospěšných látek vlivem varu jsou tedy minimální.  Co však budete vařit, je základ na polévku. Dopředu si připravte silný kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar a výkonný mixér (blender), který snese mixovat horkou tekutinu.

Tolik salátu v jedné lžíci do sebe jen stěží jiným způsobem dostanete. A s ním blahodárnou kyselinu listovou, vitamíny C, B a E, vlákninu, vápník, hořčík, draslík a tak dále a tak dále. Jen si to zdravé blaho představte 😉

Salát v blenderu

Polévka z hlávkového salátu

na 4 plné misky (6 porcí do hlubokého talíře)

  • 1 litr kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 velké cibule
  • asi 150 dobrého bílého vína
  • řepkový olej s máslovou příchutí nebo máslo nebo jejich kombinace
  • jeden hlávkový salát
  • sůl, případně pepř v mlýnku
  • panenský olivový olej

Na dvou lžících másla nebo na řepkovém oleji restujte pozvolna asi 10 až 15 minut na kostičky nakrájenou cibuli. Sem tam míchejte. Zalijte vínem, přidejte plamen a nechejte odpařit.

Pak přilijte vývar, osolte, přiveďte k varu, ztlumte a 10 minut vařte pod poklicí.

Sejměte z ohně. Do blenderu dejte důkladně omyté a vysušené (nejlépe v sušičce na salát) listy salátu. Zalijte horkým základem na polévku a řádně rozmixujte.

Podávejte zakápnuté olivovým olejem a zdobené čerstvě mletým pepřem a sedmikráskou.

Polévka z hlávkového salátu

Polévku  s klidem podávám dětem od 1,5 roku, samozřejmě bez pepře a decentně solenou. Sedmikrásky jím u nás doma jen já a dcera.

Mohlo by vás zajímat:
Pěna z červené čočky s kopřivami - detailPěna z červené čočky s kopřivami Quiche s cibulovým pyréQuiche s cibulovým pyré Špenátový koláčŠpenátový koláč

6 komentářů k Polévka z hlávkového salátu

  • avatar Jitka

    Moc se mi polévka a vůbec ten nápad líbí… ale raději píšu, že bez blenderu to nemá smysl zkoušet. Zkusila jsem s normálním mixérem a bohužel to nešlo rozmixovat na krém :-(

  • avatar Jana

    Polévka je výborná, kdo by to byl čekal :-)? Ještě jsem přimixovala trochu rukoly a lžičku pesta z medvědího česneku, super. Díky za zajímavý recept.

  • Vendulo, naprostý souhlas. Máslovou Manku jsem taky na zkoušku koupila a s Fitol se nedá srovnat, barvou ani chutí. Až na tu cenu, Fitol není z levného kraje, dokonce je dražší, než můj prvotřídní řecký panenský organic olivový olej. Ale co by člověk neudělal (a nekoupil) pro zdraví, že ano 😉

  • Já osobně mám třeba řepkový máslový docela ráda, ale musí se hledat kvalitní – třeba Fitol (tuším) co prodávají ve Sklizenu. Jednou jsem zkusila český výrobek Manka máslová, a ten byl dost hnusný, ta „máslová“ vůně a chuť byla spíš jako margarín, dost odporné.

  • Pavlo, řepkový máslový mi byl taky podezřelý, ale prý je s ním vše v pořádku. Každopádně se do polívky hodí víc máslo, než oliváč, ale zase z výživového hlediska by bylo fajn je namíchat i s řepkovým… takže ať si každý vybere po svém.

  • Krásná polívka, má úžasnou barvu a ze salátu je to docela nezvyklý :) Ideální pro lidi, který mají problém s „listím“.. Akorát řepkovej máslovej olej zní skoro jedovatě, nemůžu si pomoct 😀 Já bych pod cibulku dala oliváč a nebo máslo :)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>